ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΙΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Απέπεμψε δύο υπουργούς ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Σε ανασχηματισμό της ιρανικής κυβέρνησης προχώρησε χθες ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, αλλάζοντας υπουργούς σε δύο ζωτικά χαρτοφυλάκια και αντικαθιστώντας τους με υπηρεσιακούς. Πρόκειται για τους υπουργούς Πετρελαίου και Βιομηχανίας, κ. Καζέμ Βαζιρί Χαμανέχ και Αλί Ρεζά Ταχμασεμπί αντιστοίχως, που επισήμως υπέβαλαν χθες παραίτηση αλλά οι μεγαλύτερες ιρανικές εφημερίδες γράφουν πως στην πραγματικότητα αποπέμφθηκαν μετά από προσωπική απόφαση του προέδρου. Τα κρατικά ΜΜΕ δεν έδωσαν εξηγήσεις για την απομάκρυνση των δύο υπουργών και αρκέσθηκαν στην επίσημη ανακοίνωση του προέδρου πως αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός υπουργός Πετρελαίου ο Γκολάμ Χοσεΐν Νοζαρί, ώς τώρα επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου National Iranian Oil Company, και ως υπηρεσιακός υπουργός Βιομηχανίας ο Αλί Ακμπάρ Μεχραμπιάν, ώς τώρα διαχειριστής αλυσίδας καταστημάτων της Τεχεράνης. Στη συνέχεια, ο κ. Αχμεντινετζάντ αναχώρησε για την περιοδεία του σε τρεις χώρες της κεντρικής Ασίας με σκοπό τη συμμετοχή του στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Μπούτο εναντίον του Μουσάραφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Επίθεση κατά του Πακιστανού προέδρου, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, εξαπέλυσε η εξόριστη πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, κατηγορώντας τον ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να εξαλείψει τις τρομοκρατικές οργανώσεις από τη χώρα. Σε συνέντευξή της στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, η κ. Μπούτο, που έχει επανειλημμένως τονίσει ότι ο Μουσάραφ πρέπει τουλάχιστον να παραιτηθεί από τη δεύτερη ιδιότητά του, εκείνη του αρχηγού του στρατού, τόνισε ότι το Πακιστάν πρέπει να συνεργαστεί περαιτέρω με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες. Προσέθεσε μάλιστα ότι «το στρατιωτικό καθεστώς έχει ανάγκη την απειλή της Αλ Κάιντα και των ανταρτών για να δικαιολογήσει τον στρατιωτικό νόμο και την παραβίαση της δημοκρατίας, αλλά και γιατί η απειλή αυτή φέρνει οικονομικές ενισχύσεις στη χώρα». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Αν δεν υπάρχει απειλή, δεν έρχονται χρήματα». Διευκρίνισε, πάντως, ότι παρά τις φημολογίες δεν σκοπεύει να επιστρέψει σύντομα στο Πακιστάν καθώς τόσο ο Μουσάραφ όσο και ο, επίσης εξόριστος, πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ της έχουν ζητήσει να παραμείνει στο εξωτερικό.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΤΑΧ

Χαμάς εναντίον διαδηλωτών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Με πυροβολισμούς στον αέρα διέλυσαν, χθες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς διαδήλωση μελών της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας σε ισχύ την απόφαση που επιβάλλει την απαγόρευση των κινητοποιήσεων οι οποίες δεν έχουν λάβει την έγκριση των Αρχών. Αξιωματούχος της Φατάχ κατήγγειλε την απαγόρευση ως παράνομη, ενώ ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το οποίο μετείχε στη διαδήλωση, απηύθυνε δραματική έκκληση προς τη Χαμάς να επανεξετάσει τους κανονισμούς. «Πρόκειται για απόπειρα καταστολής και εκφοβισμού των ανθρώπων που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά», διαμαρτυρήθηκε ο Ταμίλ Μέζχερ. Βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή, στο μεταξύ, κατήγγειλε ότι η άρνηση του Λονδίνου να ανοίξει διάλογο με τη Χαμάς είναι αντιπαραγωγική.

ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Σε «μαύρη λίστα» Φατάχ αλ Ισλάμ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την οργάνωση Φατάχ αλ Ισλάμ που δρα στον Λίβανο καταχώρισαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες στον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων. Η εν λόγω οργάνωση μάχεται τις τελευταίες 12 εβδομάδες με τις δυνάμεις του λιβανικού στρατού στο προσφυγικό στρατόπεδο Ναχρ αλ Μπαρέντ. Μέχρι στιγμής οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 278 ανθρώπων ενώ έχουν εξαναγκάσει σε νέους εκτοπισμούς περί τις 40.000 Παλαιστινίων προσφύγων. Πρόκειται για τις πλέον αιματηρές συγκρούσεις που έχει γνωρίσει ο Λίβανος μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου της περιόδου 1975-90 και η οποία έχει επιτείνει την αστάθεια στη χώρα, που πλήττεται από μια παρατεταμένη πολιτική κρίση. Η λιβανική κυβέρνηση κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας ότι διατηρούν κρυφούς δεσμούς με τη Φατάχ αλ Ισλάμ, καθώς και ότι επιχειρούν συνεχείς παρεμβάσεις στα εσωτερικά του Λιβάνου.

ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Ατυχής η επίθεση αυτοκτονίας

ΡΑΜΠΑΤ. Ατυχής απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, που κατέληξε μόνον στον τραυματισμό του επίδοξου αυτόχειρα, σημειώθηκε χθες στο βόρειο Μαρόκο σε κεντρική τουριστική περιοχή της βόρειας πόλης Μέκνες. Στόχος του βομβιστή αυτοκτονίας ήταν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τουρίστες, που σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Μαρόκου ΜΑΡ δεν κινδύνεψαν χάρη στην ετοιμότητα του οδηγού. Η έκρηξη είχε αποτέλεσμα να κοπεί το χέρι του 23χρονου Μαροκινού. Την ίδια στιγμή, οι Αρχές της Υεμένης συνέλαβαν εννέα πολίτες με την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική επίθεση που έγινε τον περασμένο μήνα κατά τουριστικών λεωφορείων, στα οποία επέβαιναν. Ανάμεσα στους υπόπτους συγκαταλέγονται και τρεις πολίτες της Υεμένης που επέστρεψαν προσφάτως από το Ιράκ.

ΕΓΙΝΕ 81 ΕΤΩΝ

Γενέθλια του Κάστρο χθες

ΑΒΑΝΑ. Τα γενέθλιά του είχε χθες ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος συμπλήρωσε αισίως τα 81 του χρόνια. Ο ηγέτης της Κούβας παραμένει μακράν της εξουσίας, καθώς έχει μεταβιβάσει προσωρινά τις προεδρικές αρμοδιότητές του στον αδελφό του Ραούλ. Πρόσφατα και ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες φλέγονται να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας του, ο Ραούλ είπε ότι ο αδελφός του έχει «ολοένα εντονότερη δράση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT