Εξεπλάγη ευχάριστα κατά τα λεγόμενά του ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν χθες ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ αρνήθηκε να αποφανθεί, όπως ορίζει το Σύνταγμα, υπέρ ή κατά του νέου υπουργικού συμβουλίου, παραπέμποντας στον διάδοχό του. Ενώ ο τουρκικός Τύπος έχει επιδοθεί σε αγώνα προβλέψεων και εκτιμήσεων ως προς τα ονόματα των υπουργών, ο κ. Σεζέρ, θεματοφύλακας διακηρυγμένος της κεμαλικής παράδοσης, δεν δέχθηκε να ρίξει ούτε μια ματιά στον κατάλογο με τους υπουργούς. Κατόπιν αυτού ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την κίνηση ως «εξαιρετικά θετική», ως «χειρονομία αβροφροσύνης» προς τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας.
«Ο σεβαστός μας πρόεδρος είπε ότι θα μεταβιβάσει τη λίστα στον νέο πρόεδρο. Ηταν μεγάλη έκπληξη για μένα. Χωρίς ούτε καν να την κοιτάξει, μου εξήγησε ότι πιο πρέπον είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο να εγκριθεί από τον νέο πρόεδρο. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για πολύ θετική προσέγγιση, θα μπορούσα να πω ευγενική χειρονομία», δήλωσε προς τον Τύπο ο κ. Ερντογάν. Εάν η χειρονομία υποκινείται από αβρότητα ή εξυπηρετεί άλλους σκοπούς θα διαφανεί ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα της κρίσιμης για τον Αμπντουλάχ Γκιουλ διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην Εθνοσυνέλευση.
Αγωνιώδης είναι η αναμονή εν όψει του πρώτου γύρου της έμμεσης προεδρικής εκλογής τη Δευτέρα. Κατά τις εκτιμήσεις, πρόεδρος δεν θα εκλεγεί στην πρώτη ψηφοφορία ούτε αναμένεται συνταγματική εμπλοκή, όπως αυτή που υποκίνησε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ και οδήγησε σε ναυάγιο την εκλογή Γκιουλ την περασμένη άνοιξη. Χάρη στη διακηρυγμένη υποστήριξη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MCP), το οποίο έχει δεσμευτεί μετεκλογικά ότι οι 70 βουλευτές του θα είναι παρόντες, θα συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός» 367. Ακριβώς την επομένη στις 21 Αυγούστου συγκαλείται σε τακτική σύνοδο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Διατεθειμένοι να στηρίξουν το ΑΚΡ κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής εμφανίζονται και 20 βουλευτές που εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι, αλλά εκπροσωπούν στη Βουλή το κουρδικό Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP). «Εάν ο κόσμος μάς πει «ναι» τότε θα στηρίξουμε τον Α. Γκιουλ. Προσπαθούμε να αντιπροσωπεύουμε τις απόψεις των οπαδών μας. Δεν έχουμε σκοπό να προκαλέσουμε κρίση ή κοινοβουλευτική εμπλοκή», δήλωσε ηγετικό στέλεχος του κόμματος χθες στο Ντιγιάρμπακιρ.
Απολύτως εχθρικό προς την υποψηφιότητα Γκιουλ παραμένει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Οζιουρεκ παραδέχτηκε μεν ότι η υπόθεση Γκιουλ έληξε, ότι δεν υπάρχει τρόπος να τον σταματήσει κανείς, ότι θα εκλεγεί στον τρίτο γύρο και κατηγόρησε το ΜΗΡ για τη δέσμευση υποστήριξης. Ομως το CHP απείλησε να διακόψει κάθε σχέση με το προεδρικό μέγαρο, εάν εκεί κατοικοεδρεύει ο κ. Γκιουλ, «ιδεολόγος που απεργάζεται την ανατροπή της κεμαλικής δημοκρατίας». Το κεμαλικό κόμμα απέρριψε επίσης ιδέα του Χουσαμετίν Τσιντορούκ, εξέχοντος στελέχους του, η όλη διαδικασία να κηρυχθεί αντισυνταγματική, εφόσον η προηγούμενη Εθνοσυνέλευση είχε ψηφίσει υπέρ της άμεσης διά του λαού εκλογής προέδρου.