ΤΣΙΝΤΣΑ. Επί δυο λεπτά, τουλάχιστον, η γη είχε παρασυρθεί «σ’ έναν παράξενο ρυθμό» και το χτύπημα του Εγκέλαδου, αυτήν τη φορά «ήταν χειρότερο από ποτέ»! Η χθεσινή ισχυρότατη σεισμική δόνηση στο Περού, μεγέθους 7,9 ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή της Τσίντσα Αλτα, 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λίμα, ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει γνωρίσει η χώρα και η σοβαρότερη στην ιστορία της, αν κρινουμε από τις χθεσινές αναφορές για τον απολογισμό των θυμάτων: έως αργά το απόγευμα, τα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωναν τον θάνατο 387 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 1.050, την ώρα που τα συνεργεία διάσωσης πάσχιζαν να ανακαλύψουν ίχνη ζωής σε πολλά γκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στην πόλη Ικα.
«Δραματική», είναι η κατάσταση σύμφωνα με την περιγραφή του υπουργού Υγείας, Χοσέ Καλντερόν, καθώς πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ρωγμές στο οδικό δίκτυο της πληγείσας ζώνης, γύρω από την Ικα, με αποτέλεσμα να καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη η αποστολή βοήθειας. Η ευρύτερη γύρω απο το επίκεντρο, περιοχή στα παράλια του Ειρηνικού, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Αλαν Γκαρσία ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, επειδή πολλά ενδέχεται να είναι ετοιμόρροπα. Στην Ικα και τις μικρότερες πόλεις κατά μήκος της ακτής, νότια της πρωτεύουσας, είναι συχνές οι διακοπές ρεύματος και οι υλικές ζημιές εκτεταμένες. Κάτοικοι της Τσίντσα ανεφεραν ότι έχουν καταρρεύσει τοίχοι σπιτιών και ότι πολλοί ένοικοι τραυματίστηκαν από τούβλα και σπασμένα γυαλιά. Δημοσιογράφοι που κατόρθωσαν να φθάσουν στην πόλη περιέγραψαν ότι τα πατώματα του τοπικού νοσοκομείου έχουν καλυφθεί από τις σορούς των νεκρών. Δεκάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του κ. Καλντερόν και έσπευσαν στο νοσοκομείο να δώσουν αίμα για τους τραυματίες, παρότι το κτίριο έχει υποστεί ζημιές και δεν είναι βέβαιο ότι είναι ασφαλές. Ενας νεκρός αναφέρθηκε στη Λίμα και οι υπόλοιποι στην Ικα, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα συντρίμμια. Δεκαεπτά ατομα σκοτώθηκαν κατά την κατάρρευση εκκλησίας στο κέντρο της πόλης. Περιγράφοντας τις υλικές ζημιές στη Λίμα, πηγές της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι έχουν καταρρεύσει φανοστάτες, έχουν σπάσει τζάμια σε πολλά κτίρια και προειδοποίησε ότι ο χειρότερος εχθρός είναι ο πανικός. Μετά την αρχική δόνηση στις 6.40 το πρωί, τοπική ώρα, ακολούθησαν τουλάχιστον άλλοι εννέα σεισμοί, μεγέθους τεσσάρων έως και έξι Ρίχτερ.
«Δεν έχω ξαναζήσει κατι τέτοιο», ομολόγησε η Μαρία Πίλαρ Μένα, πωλήτρια, 47 ετών, σε κατάστημα της Λίμα. «Οταν άρχισε ο σεισμός νόμιζα ότι δεν θα τελειώσει ποτέ», συμπλήρωσε, ενώ ο Αντονι Φάλκονι, 27 ετών, περίμενε υπομονετικά στην ουρά για να επιβιβαστεί σε λεωφορείο. «Και ποιος δεν είναι τρομοκρατημένος;», ρώτησε. «Η γη κουνήθηκε με άλλο τρόπο αυτήν τη φορά. Εκανε κύματα λες και ήταν ζελέ»… Στη Χαβάη, το κέντρο ερευνών για τσουνάμι στον Ειρηνικό, εξέδωσε προειδοποιήσεις για τις ακτές του Περού, της Χιλής, του Εκουαδόρ, της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα και του Παναμά. Δυο ώρες αργοτερα, ακύρωσε όλους τους συναγερμούς, διαβεβαιωνοντας ότι ο κίνδυνος πέρασε και ότι μικρά κύματα τσουνάμι δημιουργήθηκαν μόνο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Σώοι είναι οι Ελληνες εκδρομείς
Ασφαλείς και καλά στην υγεία τους είναι οι Ελληνες ταξιδιώτες που βρίσκονται στο Περού στο πλαίσιο οργανωμένων ομαδικών εκδρομών. Αυτή την περίοδο, στη σεισμόπληκτη χώρα της Λατινικής Αμερικής κάνουν διακοπές δεκάδες Ελληνες, εκ των οποίων λίγοι ήταν εκείνοι που βρίσκονταν την ώρα του σεισμού κοντά στο επίκεντρο. Από τα οκτώ γκρουπ που ταξίδεψαν στο Περού μέσω μεγάλου ταξιδιωτικού πρακτορείου της Αθήνα, μόλις το ένα έτυχε να βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής Ικα, που επλήγη. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο υπάλληλος του πρακτορείου κ. Μιχ. Μαρταλάς, «κανείς δεν διέτρεξε κίνδυνο και το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν δεν έπαθε ζημιές. Μάλιστα, θα συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμά τους και θα επισκεφθούν τη Λίμα». Αλλη ομάδα 32 Ελλήνων ταξιδιωτών βρέθηκε κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ο υπεύθυνος του τουριστικού πρακτορείου ενημερώθηκε ότι είναι όλοι ασφαλείς και αναμένεται να επιστρέψουν, όπως ήταν προγραμματισμένο, σήμερα. Μία ακόμη ομάδα 15 Ελλήνων δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι και τις 18 Αυγούστου, όπως ακριβώς ορίζει το πρόγραμμα. Ανεπιβεβαίωτες μέχρι χθες το βράδυ πληροφορίες ήθελαν δύο Ελληνες που ταξιδέψαν μεμονωμένα στο Περού να αγνοούνται.