Με παρεμβάσεις οι εκθέσεις για Ιράκ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για «παρέμβαση» κατηγορούν ευθέως οι Δημοκρατικοί τον Λευκό Οίκο στο θέμα της έκθεσης για το Ιράκ. Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ, κ. Ράιαν Κρούκερ, και ο στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους θα πρέπει να παρουσιάσουν στο Κογκρέσο την εκτίμησή τους για το αποτέλεσμα, πολιτικό και στρατιωτικό, που είχε η αποστολή 30 χιλιάδων επιπλέον ανδρών στο Ιράκ.

Η επίθεση των Δημοκρατικών εκδηλώθηκε μετά τα παράπονα βοηθών μελών του Κογκρέσου ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να εμποδίσει την κατάθεση των Πετρέους και Κρούκερ στο Κογκρέσο. Το γεγονός που ίσως εξόργισε πιο πολύ τους Δημοκρατικούς είναι ότι οι δύο εκθέσεις δε θα γραφτούν προσωπικώς από τους Πετρέους και Κρούκερ, αλλά από τον Λευκό Οίκο.

«Αν ο πρόεδρος συνεχίσει να ζητεί από τους Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμούν σε αυτό τον εμφύλιο πόλεμο… τότε αυτοί που βρίσκονται εκεί (Πετρέους-Κρούκερ) πρέπει μιλήσουν στο Κογκρέσο ανοιχτά και ειλικρινά γι’ αυτόν τον πόλεμο, χωρίς παρεμβάσεις από τον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο αρχηγός της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, κ. Χάρι Ριντ. «Δεν είναι πολυτέλεια να ζητάμε μια ειλικρινή αναφορά από τους στρατηγούς και τους διπλωμάτες μας, σχετικά με την κατάσταση του πολέμου», προσέθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών κ. Ραμ Εμάνιουελ. Οπως είναι αναμενόμενο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, κ. Γκόρντον Τζόνδρο διέψευσε τις κατηγορίες των Δημοκρατικών. «Ο στρατηγός Πετρέους και ο πρέσβης Κρούκερ θα καταθέσουν στο Κογκρέσο, σε δημόσιες, όσο και σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις».

«Οχι» στην αποχώρηση

Εν τω μεταξύ, στη Βαγδάτη ο κ. Κρούκερ προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες για τις συνέπειες μελλοντικής αποχώρησης. «Αν η πολιτική ηγεσία θέλει να ακολουθήσει άλλο δρόμο, έχω την υποχρέωση να μιλήσω για τις συνέπειες», είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής. «Ενα θέμα που μας ανησυχεί είναι το Ιράν. Ανησυχώ στα σοβαρά ότι η αποχώρηση των συμμάχων θα έχει αποτέλεσμα σημαντική, προέλαση των Ιρανών». Ο κ. Κρούκερ έχει συναντηθεί τρεις φορές στη Βαγδάτη με τον Ιρανό ομόλογο του με θέμα τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι η Τεχεράνη προμηθεύει με όπλα Ιρακινούς παραστρατιωτικούς, κάτι που το Ιράν διαψεύδει. «Με όσα βλέπω στο Ιράκ, νομίζω ότι επιδιώκουν (Ιρανοί) ένα κράτος το οποίο θα μπορούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να ελέγχουν και αδύναμο σε τέτοιο βαθμό που η Τεχεράνη θα μπορεί να επιβάλλει τη δική της ατζέντα». Η Τεχεράνη επιδιώκει να ασκεί «μεγαλύτερη επιρροή, μεγαλύτερη πίεση στην (ιρακινή) κυβέρνηση».

Πάντως, αν η πρόοδος σε στρατιωτικό επίπεδο συζητείται, η πολιτική κατάσταση στο Ιράκ μπορεί, ανέτως, να χαρακτηριστεί απελπιστική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT