Την πανίσχυρη και άκρως αξιόπιστη NASA κατάφερε να γελοιοποιήσει Καναδός ερασιτέχνης μετεωρολόγος υποδεικνύοντας ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησε η υπηρεσία για να αποδείξει ότι πραγματικά μεταβάλλεται το κλίμα και αυξάνονται οι μέσες θερμοκρασίες, ήταν εσφαλμένα.
Ως αποτέλεσμα των προσεκτικών υπολογισμών του Στίβεν Μάκενταϊρ, οι κλιματολόγοι του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών Γκοντάρντ της Νέας Υόρκης δέχθηκαν ότι ιστορικώς θερμότερο καλοκαίρι για τις ΗΠΑ, από τότε που άρχισε η τήρηση μετεωρολογικών αρχείων, ήταν αυτό του 1934 και όχι του 1998 όπως είχαν αρχικώς υποδείξει. Επίσης, από τους νέους υπολογισμούς διαπιστώνεται ότι τα πέντε από τα δέκα θερμότερα έτη στις ΗΠΑ προηγήθηκαν του 1939 και μόνο ένα ανήκει στον 21ο αιώνα. Ολα αυτά δημιουργούν βάσιμες απορίες και ερωτήματα για τις στατιστικές που χρησιμοποίησε ο Αλ Γκορ στο περιβαλλοντικό κινηματογραφικό έργο «Μία Ενοχλητική Αλήθεια».
Ο κ. Μάκενταϊρ υποστηρίζει ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από την NASA ήταν επιπόλαιος. Ο ίδιος παρατήρησε τις διακυμάνσεις των στοιχείων που είχαν καταγραφεί στους διαφορετικούς σταθμούς συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων στις ΗΠΑ και κυρίως παρατήρησε ξαφνικά και ανεξήγητα άλματα των θερμοκρασιών μετά το 2000. Τέλος υπογραμμίζει ότι η NASA αρνήθηκε να αποκαλύψει τη μεθοδολογία που ακολούθησε για να υπολογίσει τις κλιματολογικές τάσεις και ουσιαστικά ξανάγραψε την κλιματολογική ιστορία.
Οι αρμόδιοι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ λένε ότι ο κ. Μάκενταϊρ κάνει «πολύ κακό για το τίποτα» καθώς οι διαφορές στις θερμοκρασίες που υπολογίστηκαν εκ νέου είναι τόσο μικρές ώστε δεν επηρεάζουν τις τάσεις με τις οποίες αποδεικνύεται η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αιτία του σφάλματος ήταν η μεταβολή σε ένα νέο σύστημα συλλογής δεδομένων και η εσφαλμένη υπόθεση ότι η παλαιά και η νέα μέθοδος συλλογής στοιχείων ήταν συμβατές.