ΠΙΣΚΟ (Περού). Ξεπερνούν τους πεντακόσιους οι νεκροί της ισχυρής σεισμικής δόνησης που κλυδώνισε το Περού το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ήδη οι τραυματίες ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν την πυρετώδη προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν ζωντανούς και νεκρούς από τα χαλάσματα. Στην πλειοψηφία τους, όπως αναφέρουν οι αρχές, τα θύματα του Εγκέλαδου είναι φτωχοί που καταπλακώθηκαν από τα πλινθόκτιστα σπίτια τους. Τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία είναι πλέον υπερπλήρη και σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών αναγκάζονται να παρατάξουν τα πτώματα στους δρόμους ενισχύοντας τους φόβους για ξέσπασμα επιδημιών. Σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕθ, η κατάσταση είναι απελπιστική στις πόλεις Κανέτε, Κίνκα και Πίσκο, ενώ περιοχές όπως η Νάζκα και η Πάλπα παραμένουν απροσπέλαστες.
Η περουβιανή κυβέρνηση συνέχισε και χθες τις εκκλήσεις για προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων.
Μία ημέρα μετά τον σεισμό, οι ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις εξακολούθησαν να σπέρνουν τον πανικό κυρίως στις περιοχές νοτίως της Λίμα που δοκιμάστηκαν και σκληρότερα από τη θεομηνία. Μόνον η διάσωση ενός άνδρα που είχε θαφτεί κάτω από τόνους ερειπίων εκκλησίας που κατέρρευσε στο Πίσκο έφερε ξανά το χαμένο χαμόγελο στα πρόσωπα των ανδρών των σωστικών συνεργείων και στους εθελοντές που βοηθούν και ξαναγέννησε ελπίδες ότι θα καταφέρουν να ανασύρουν και άλλους ζωντανούς. Στην πλατεία της εκκλησίας που κατέρρευσε συγκεντρώθηκαν τη νύχτα εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης. Αλλωστε ήταν η μοναδική περιοχή με ηλεκτρικό ρεύμα. Ο πρόσφατος σεισμός ήταν από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν το Περού από τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα. Το 1970, ένας σεισμός σκότωσε 50 χιλιάδες Περουβιανούς εξαιτίας των καταστροφικών κατολισθήσεων πάγου και λάσπης που έθαψαν την πόλη Γιουνγκάι.
Γιατί ήταν τόσο ισχυρή η σεισμική δόνηση; Σύμφωνα με Αμερικανούς γεωλόγους, η ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το Περού τα ξημερώματα της Πέμπτης συνέβη στο σημείο όπου συγκλίνει η γεωτεκτονική πλάκα της νότιας Αμερικής με την πλάκα Νάζκα, στο σημείο δηλαδή όπου η δεύτερη καταβυθίζεται κάτω από την πρώτη, με ταχύτητα περίπου έξι εκατοστών κατ’ έτος. Καθώς αυτές οι δύο πλάκες αλληλοπροσεγγίζονται, προκαλούνται μικρής ισχύος σεισμικές δονήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις «η άσκηση πιέσεων μεταξύ τους» ενισχύεται μέχρι ότου καθίσταται αναγκαία η απελευθέρωση ενέργειας. Αυτό ακριβώς γεννά τους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, εξηγεί ο Χάρλεϊ Μπενζ, γεωφυσικός του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για τους σεισμούς στις ΗΠΑ. Η περιοχή έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς σύγκλισης τεκτονικών πλακών στη Γη.
Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός έπληξε και την ανατολική Ινδονησία χθες το πρωί. Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, το μέγεθος της δόνησης ήταν 6,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Θάλασσα Μπάντα.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.