Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες με πτυχία…

Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες με πτυχία…

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η χώρα στην οποία την περισσότερη δουλειά κάνουν οι ξένοι. Μετανάστριες υπηρέτριες και μετανάστες οικοδόμοι, σερβιτόροι και δακτυλογράφοι κάνουν αυτά που κάνουν οι περισσότεροι ξένοι, ταπεινές δουλειές έναντι χαμηλών αποδοχών. Υπάρχει, όμως, και ο Πίτερ Μιτίας, μετανάστης καθηγητής. οικονομολόγος με ντοκτορά από τη Λουιζιάνα, που εγκατέλειψε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια για χάρη του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Σαρτζάχ, το κολέγιο που έφτιαξε ένας σεΐχης από τα προάστια του Ντουμπάι. Οταν, όμως, παραθέτει τα πλεονεκτήματα της δουλειάς του στο εξωτερικό, η χαρά του δεν κρύβεται.

Του διαθέτουν δωρεάν στέγη και παροχές, εμφανίζει διεθνή εμπειρία στο βιογραφικό του, έχει φθηνή οικιακή βοήθεια, καλά σχολεία για τα παιδιά του, καθώς και δύο πολυτελή αυτοκίνητα, μία BMW και μία Mercedes, που μπόρεσε να αγοράσει επειδή δεν κατέβαλε φόρους εισοδήματος. Επαγγελματίες όπως ο 39χρονος κ. Μιτίας βρίσκουν όλο και πιο φιλόξενους προορισμούς σε εποχές που οι κοινοί μετανάστες αντιμετωπίζουν νέους περιορισμούς. Πολλές χώρες προσφέρουν φοροαπαλλαγές και προνόμια στους πτυχιούχους.

Ο αριθμός των πτυχιούχων μεταναστών στις πλούσιες χώρες της Δύσης αυξήθηκε κατά 69% στο διάστημα από το 1990 μέχρι το 2000, σύμφωνα με σχετική ανάλυση που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα για λογαριασμό της New York Times. Αντιθέτως, ο αριθμός των μεταναστών χαμηλής εκπαίδευσης αυξήθηκε κατά 31%. Η εν λόγω ανάλυση κατέγραψε τις μετακινήσεις εργαζομένων προς 20 χώρες, ανάμεσα στις οποίες ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Συμπεριέλαβε και άτομα που φοίτησαν στο πανεπιστήμιο, ενώ είχαν μεταναστεύσει όταν ήταν παιδιά. Σε σύνολο 52 εκατομμυρίων μεταναστών σε αυτές τις χώρες, το 36% διέθετε κάποια πανεπιστημιακή μόρφωση, ποσοστό υψηλότερο κατά 31% από το αντίστοιχο πριν από μια δεκαετία.

Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν στους μετανάστες με μορφωτικό επίπεδο ιδιαίτερα πλούσια προνόμια. Περί το 85% του εργατικού δυναμικού της χώρας έρχεται από το εξωτερικό. Ινδοί γιατροί, Βρετανοί τραπεζικοί, Αμερικανοί δικηγόροι. Το φημισμένο τεχνητό χιονοδρομικό κέντρο του Ντουμπάι απασχολεί Ρώσους εκπαιδευτές του σκι.

Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Σαρτζάχ είναι ένας από τους χώρους στους οποίους απασχολούνται οι μετανάστες υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Ηταν το όραμα του άρχοντα της Σαρτζάχ, σεΐχη, σουλτάνου Μπιν Μοχαμέντ αλ Κασιμί, που το ίδρυσε το 1997 με την ελπίδα να οικοδομήσει δεσμούς ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Σήμερα έχει περί τις 4.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο και περί τους 300 καθηγητές, οι μισοί από τους οποίους προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική. Οι καθηγητές έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και ζουν σε δωρεάν κατοικίες στην πανεπιστημιούπολη, ενώ δεν καταβάλλουν φόρους στις ΗΠΑ για αποδοχές μέχρι 82.400 δολ. Αλλοι έρχονται για τα χρήματα, άλλοι για την περιπέτεια και άλλοι για να τονώσουν τη στάσιμη σταδιοδρομία τους. Κάποιοι για να το μετανιώσουν.

Κάποιοι… μετανιώνουν

Αυτή είναι η περίπτωση της 46χρονης Τίνα Ρίτσαρντσον, που διδάσκει στο τμήμα επικοινωνίας του πανεπιστημίου. Ηρθε πριν από τέσσερα χρόνια σε αναζήτηση ενός τόπου για να μεγαλώσει μόνη τον γιο της και να μην έχει χρέη. Η διδασκαλία, όμως, απεδείχθη λιγότερο ικανοποιητική, το κόστος της ζωής υψηλότερο και η φιλία με ανθρώπους από τόσο διαφορετικό πολιτισμό εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα για μια χωρισμένη μητέρα εν μέσω μιας ισλαμικής κοινωνίας.

Εκτός των άλλων αναγκάστηκε να ξεκινήσει με μισθό πολύ χαμηλότερο από εκείνο των συναδέλφων της επειδή δεν είχε ντοκτορά. Η αντίθετη ακριβώς περίπτωση είναι εκείνη του κ. Μιτίας που θεωρεί ότι απαλλάχτηκε από τους φόρους, τα στεγαστικά δάνεια, την εγκληματικότητα αλλά και το σεξ και τη βία που θα έβλεπαν οι κόρες του στην αμερικανική τηλεόραση. Συνηθίζει, άλλωστε, να λέει ότι θα μπορούσε να πάει στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Νότια Αμερική. «Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε μένα και τους ανειδίκευτους εργάτες» τονίζει, «εγώ έχω επιλογές».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT