Κύτταρο τεχνητής ζωής φτιάχνουν στο εργαστήριο

Κύτταρο τεχνητής ζωής φτιάχνουν στο εργαστήριο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ζωή εκ του μηδενός προσπαθούν να κατασκευάσουν πολλοί επιστήμονες. Και όπως φαίνεται τα καταφέρνουν. Μάλιστα, ειδικοί του τομέα υποστηρίζουν ότι θα μπορέσουν το πολύ σε τρία έως δέκα χρόνια να υλοποιήσουν το στόχο τους. Μάλιστα, περιμένουν ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει από τον τομέα της «ρευστής τεχνητής ζωής». «Θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην ιστορία των επιστημών και βέβαια όλοι θα ενδιαφερθούν», εξηγεί ο Μαρκ Μπεντό, διευθύνων σύμβουλος της ProtoLife της Βενετίας που συμμετέχει στον αγώνα δρόμου. «Μιλάμε για μία τεχνολογία που θα αλλάξει τον κόσμο σε θεμελιώδη θέματα, κατά τρόπους που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει».

Το πρώτο κύτταρο της συνθετικής αυτής μορφής ζωής -που θα είναι κατασκευασμένο από τις βασικές χημικές βάσεις του γενετικού μας υλικού- μπορεί να μην ενθουσιάσει όσους δεν έχουν σχέση με τις επιστήμες. «Η δημιουργία πρωτοκυττάρων θα φωτίσει περισσότερο την προέλευσή μας και τη θέση μας στο σύμπαν», εξηγεί ο Μπεντό. «Στην ουσία θα απαντήσει σε ένα από τα βασικότερα μυστήρια που αφορούν τη διαδικασία δημιουργίας στο σύμπαν και το ρόλο μας σε αυτό».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι μορφές τεχνητής ζωής που θα κατασκευαστούν μελλοντικά θα αποβούν εξαιρετικά χρήσιμες για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων όπως η ίαση ασθενειών, ο εγκλωβισμός των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή η καταστροφή των τοξικών αποβλήτων. Ωστόσο, ο δρ Μπεντό υποστηρίζει ότι για να καταστεί δυνατή η δημιουργία τεχνητής ζωής πρέπει να υπερκεραστούν τρία εμπόδια.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα είδος δοχείου, κάτι δηλαδή σαν μεμβράνη, που θα μπορεί να κρατά εκτός κυττάρου τα βλαβερά μόρια, θα επιτρέπει την είσοδο στα χρήσιμα και θα ελέγχει την αναπαραγωγική ικανότητα. Επίσης, χρειάζεται γενετικό σύστημα που θα ελέγχει τις λειτουργίες του κυττάρου και θα του επιτρέπει να αναπαράγεται και να υφίσταται μεταλλάξεις ανταποκρινόμενο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τέλος, πρέπει να διαθέτει σύστημα μεταβολισμού ώστε να μπορεί να λαμβάνει πρώτη ύλη -όπως θρεπτικά συστατικά- και να τη μετατρέπει σε ενέργεια. Ενας από τους πιο σημαντικούς ερευνητές του τομέα, ο Τζακ Σζόστακ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα υπάρξει ανακοίνωση για την επίτευξη του πρώτου βήματος, την κατασκευή, δηλαδή, κυτταρικής μεμβράνης. Σήμερα στην προσπάθειά τους οι ερευνητές δοκιμάζουν τη χρησιμότητα των λιπαρών οξέων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT