Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν εξελέγη πρόεδρος κατά τη χθεσινή, πρώτη ψηφοφορία, στην Εθνοσυνέλευση. Ομως, παρά την απουσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) του Ντενίζ Μπαϊκάλ, δεν επαναλήφθηκε το «συνταγματικό φιάσκο» της 27ης Απριλίου. Ο κ. Γκιουλ έλαβε 341 ψήφους – προφανώς τον ψήφισε σύσσωμο το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Αλλά το παιχνίδι στον πρώτο αυτό γύρο έκριναν οι παρουσίες.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί τήρησε τη μετεκλογική του δέσμευση να είναι παρόντες οι 70 βουλευτές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που ψήφισαν τον δικό τους υποψήφιο, τον Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, βουλευτή Καισαρείας, όπως ο κ. Γκιουλ. Παρόντες ήταν και οι 13 βουλευτές του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DTP), που ψήφισαν και αυτοί τον δικό τους υποψήφιο τον Ταϊφούν Ιτσλί. Το DTP, το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ, συνεργάστηκε στις βουλευτικές του Ιουλίου με το CHP, από το οποίο όμως διαχώρισε τη θέση του κατά την προεδρική εκλογή και αυτονομήθηκε. Κατόπιν όλων αυτών, οι παρόντες υπερέβησαν τους 367 και έτσι μάλλον ξορκίστηκε η «αριθμητική αλχημεία» του Ντενίζ Μπαϊκάλ, τον περασμένο Απρίλιο.
Τώρα, ο κ. Γκιουλ ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο στην Εθνοσυνέλευση, την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά το πιθανότερο, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, είναι να εκλεγεί με την ψήφο μόνο 276 βουλευτών, στην τρίτη ψηφοφορία στις 28 Αυγούστου. Εάν κρίνει κανείς από την έκφραση του διδύμου Ερντογάν – Γκιουλ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας, η δύσκολη αναρρίχηση του ΑΚΡ στο υπέρτατο αξίωμα της Τουρκίας βρίσκεται πολύ κοντά στο αίσιον τέλος. Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη μετά την τελετή παρασημοφόρησης Ισραηλινού επιχειρηματία στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ αρνήθηκε να αποφανθεί περί της υποψηφιότητας Γκιουλ, διότι όπως δικαιολογήθηκε «ό,τι και να πει παρεξηγείται». Η σιωπή του στρατηγού εξελήφθη ως θετική ένδειξη υπέρ του κ. Γκιουλ, σε αντιδιαστολή προς τη στάση του την περασμένη άνοιξη, όταν στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου είχε εμφανιστεί κείμενο αφοριστικό, γνωστό μετέπειτα ως e-memorandum.
«Εάν εκλεγώ θα αποδώσω ειδική σημασία στην αρμονία», δήλωσε χθες ο κ. Γκιουλ, σε μια ακόμη προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους, τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις του κεμαλικού κατεστημένου στην ιδέα ενός προέδρου ισλαμικής προέλευσης. Αυτήν ακριβώς την ισλαμική σφραγίδα προσπαθούν να απαλύνουν ο κ. Γκιουλ και η σύζυγός του Χαϊρουνίσα, που παρήγγειλε σε τουρκικής καταγωγής μόδιστρο της Βιέννης εκσυγχρονισμένη μαντίλα. Παράλληλα με τις εκσυγχρονιστικές παραλλαγές της μαντίλας, η ηγεσία του ΑΚΡ προετοιμάζει την πολυσυζητημένη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να φέρει τις ισορροπίες μεταξύ πολιτικής τάξης και στρατού.
Ενώ όμως στην Αγκυρα εκτυλίσσονται οι τελευταίες πράξεις του προεδρικού «ψυχοδράματος», στο οποίο ρόλο φαίνεται να έχει και ο κουρδικός παράγοντας με τους 20 βουλευτές του κουρδικού Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), ενδιαφέρουσες είναι οι εξελίξεις στο κουρδικό βόρειο Ιράκ και στον αγώνα κατά του ΡΚΚ με καταλύτη -παραδόξως;- το Ιράν. Η πτώση ιρανικού ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν έξι Φρουροί της Επανάστασης στα Ορη Καντίλ το περασμένο Σάββατο, υπήρξε η αφορμή για σφοδρή επίθεση του ιρανικού πυροβολικού εναντίον επτά κουρδικών χωριών στη συγκεκριμένη περιοχή, που θεωρείται κρησφύγετο του ΡΚΚ και του ιρανικού σκέλους του PEJAK. Μολονότι η Τεχεράνη διέψευσε τους ισχυρισμούς του PEJAK ότι κατέρριψε το ελικόπτερο, οι Κούρδοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του σφοδρού βομβαρδισμού.