Η προτίμηση των γυναικών για το ροζ είναι τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα τους που ενδέχεται να έχει διαμορφωθεί από την ίδια την εξελικτική διαδικασία, σύμφωνα με επιστήμονες, των οποίων η μελέτη για τις επιλογές των χρωμάτων είδε αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας.
Η γυναικεία τάση προς το ροζ δεν είναι απλώς μια κοριτσίστικη άποψη για τη διακόσμηση του σπιτιού ή της τούρτας, αλλά ενδέχεται να έχει τις ρίζες της στον αγώνα για αναζήτηση τροφής, συμπέραναν οι ερευνητές.
Οι προϊστορικές γυναίκες οι οποίες εντόπιζαν τα κόκκινα φρούτα στα δένδρα αποτελούσαν το θηλυκό αντίστοιχο των ανδρών κυνηγών, όπως υποστηρίζουν δύο Βρετανοί νευρολόγοι. Παρότι το μπλε είναι με διαφορά το πιο αγαπημένο χρώμα αμφοτέρων των φύλων, τα πειράματα των ερευνητών -που σχεδιάστηκαν ακριβώς για να προκαλέσουν αυτόματες αντιδράσεις μπροστά στα χρώματα- αποκάλυψαν τεράστιο χάσμα στις προτιμήσεις ανδρών και γυναικών.
«Φυσικά περιμέναμε κάποιες διαφορές αλλά είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι φανταζόμαστε», δήλωσε με έκπληξη η Ανια Χάρλμπερτ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ. «Τα συμπεράσματά μας φαίνεται ότι προσδίδουν βιολογικό και όχι μόνο πολιτιστικό νόημα στην παλαιά ρήση: ροζ για το κορίτσι, μπλε για το αγόρι». Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι οι ανθρώπινες προτιμήσεις για τα χρώματα μπορούν να διαιρεθούν σε δύο φάσματα: στον συνδυασμό κόκκινου και πράσινου και στον συνδυασμό μπλε και κίτρινου.
Παροτι οι άνδρες επιλέγουν μια μεγάλη ποικιλία τόνων και στα δύο φάσματα, οι γυναίκες τείνουν σαφώς προς το κόκκινο και τον άξονα κόκκινου-πράσινου. Στη διάρκεια των πειραμάτων οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κοιτάξουν 1.000 ζευγάρια χρωματιστών ορθογωνίων, στην οθόνη ενός υπολογιστή τοποθετημένου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, και να διαλέξουν αυτό που τους αρέσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Κινέζοι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για πιθανές πολιτιστικές διαφορές στις προτιμήσεις τους για τα χρώματα, αλλά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίστηκαν με το συνολικό πόρισμα. Η θεωρία είναι ενθαρρυντική για τους οπαδούς της Μπάρμπι, που βλέπουν την αγαπημένη τους κούκλα να επικρίνεται ως «αντιφεμινιστικό σύμβολο» για τα ροζ ρούχα και αξεσουάρ της.