ΒΙΕΝΝΗ. Με την ελπίδα να αποτρέψει μία νέα δέσμη κυρώσεων εναντίον του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ιράν έσπευσε να ανακοινώσει τη συμφωνία που συνήψε με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και το δεσμεύει να συνεργασθεί μαζί της. Με την ίδια σπουδή, όμως, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τη συμφωνία και εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της.
Υποβαθμίζουν οι ΗΠΑ
Πρόκειται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές μέσα στο οποίο δεσμεύθηκε να απαντήσει η Τεχεράνη σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικών με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Κι ενώ η ιρανική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πεισθούν οι χώρες της Δύσης να μην προχωρήσουν σε τρίτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΙΑΕΑ, Γκρέγκορι Σούλτε, υποβάθμισε τη σημασία της συμφωνίας και τόνισε ότι το σχέδιό της δεν προβλέπει περαιτέρω επιθεωρήσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ούτε και καταδεικνύει πρόθεση του Ιράν να αναστείλει το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, «αντιλαμβανόμαστε τους περιορισμούς που έχει το σχέδιο».
Συνάντηση για Κασπία
Από το Μπακού, άλλωστε, όπου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, τόνισε πως οι κυρώσεις που προωθούν οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμποδίσουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία. Παράλληλα, ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες της Κασπίας να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφορές και να χρησιμοποιήσουν τον ενεργειακό πλούτο της Κασπίας προς όφελος των πολιτών τους. Η έκκλησή του βρήκε εκ πρώτης απόψεως απήχηση, καθώς οι ηγέτες των άλλων τεσσάρων χωρών της Κασπίας, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν και της Ρωσίας θα συναντηθούν στις 16 Οκτωβρίου στην Τεχεράνη, όπου θα επιχειρήσουν να διευθετήσουν από κοινού με το Ιράν τις μεταξύ τους εδαφικές διαφορές. Υπενθυμίζεται ότι οι διαφορές αυτές, που διχάζουν τις πέντε γειτονικές χώρες, έχουν προκύψει από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 αποτρέποντας τη μεταξύ τους συνεννόηση για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η διαφωνία τους επικεντρώνεται στο νομικό καθεστώς της Κασπίας, το κατά πόσον δηλαδή ορίζεται ως θάλασσα ή ως λίμνη, οπότε και εμπίπτει στις σχετικές συμφωνίες που θα καθορίσουν τα εδαφικά δικαιώματα κάθε χώρας…
Εξάλλου, μετά την ακαδημαϊκό Χαλέχ Εσφαντιάρι, που αφέθηκε ελεύθερη την Τρίτη το απόγευμα, δικαστήριο της Τεχεράνης ανακοίνωσε χθες ότι θα απελευθερωθεί ένας ακόμη από τους Αμερικανούς πολίτες ιρανικής καταγωγής που κρατούνται ως ύποπτοι κατασκοπείας και υπονόμευσης της ισλαμικής δημοκρατίας.