Θερμό το φθινόπωρο για τον Σαρκοζί

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας διατηρήσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και ένα θεαματικά υψηλό -έστω και σε ελαφρά υποχώρηση- επίπεδο δημοτικότητας, ο Νικολά Σαρκοζί συμπλήρωσε χθες 100 ημέρες στο προεδρικό μέγαρο όντας ο πλέον δημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Σαρλ Ντε Γκωλ. Κατά γενική ομολογία, ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του, ο Νικολά Σαρκοζί, που κατέκτησε τις καρδιές των Γάλλων υποσχόμενος μια «ρήξη» με το συντηρητικό παρελθόν της προεδρίας Σιράκ, έχει επιδείξει μια υπερδραστήρια προσωπικότητα και είναι αναμφισβήτητα ο κυρίαρχος του παιχνιδιού της εξουσίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η αντιπολιτευόμενη και παραδοσιακά προσκείμενη στη γαλλική Αριστερά εφημερίδα Liberation, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου παραμένει στο δυσθεώρητο ύψος του 65%. Ωστόσο, το κεντροδεξιό πολιτικό περιοδικό Le Point επικαλείται δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, που φέρει τη δημοτικότητα του Σαρκοζί να υποχωρεί τον Αύγουστο στο 61% από το 66% του Ιουλίου. Προφανής εξήγηση τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τη γαλλική οικονομία και προοιωνίζονται δύσκολο φθινόπωρο για τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ εκείνος σπεύδει να αρχίσει την υλοποίηση των προεκλογικών του εξαγγελιών αμέσως μετά την επιστροφή του από τις διακοπές του στις ΗΠΑ. Οπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, που έχει περιορισθεί στον ρόλο ενός συντονιστή της κυβέρνησης, ο «υπερπρόεδρος» είναι εκείνος που κυβερνά τη Γαλλία, ασχολείται με τα πάντα και δεν επιτρέπει σε κανέναν να ανακοινώσει αποφάσεις εξ ονόματός του. Ενδεικτική η ανακοίνωση νέας και σκληρής πολιτικής για την αντιμετώπιση των παιδεραστών την πρώτη κιόλας ημέρα που γύρισε στο γραφείο του. Εχει, όμως, ήδη σημειώσει κάποια υποχώρηση από τις αρχικές του θέσεις: δεν θα αναπληρώνεται ο ένας στους τρεις δημοσίους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται και όχι ένας στους δύο όπως είχε αρχικά υποσχεθεί. Σε δυσχερή θέση τον έχει ήδη θέσει, άλλωστε, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει υπεσχημένες φοροαπαλλαγές από τους τόκους των στεγαστικών δανείων.

Η απογοητευτική πορεία της οικονομίας συνεπάγεται, επίσης, ότι ο Σαρκοζί θα αντιμετωπίσει αντιξοότητες στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι για τους Γάλλους: μεταξύ άλλων προβλέπουν μείωση του κόστους του συστήματος ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και των συντάξεων του δημόσιου τομέα και προπαντός κατάργηση προβλέψεων που επιτρέπουν σε μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 50 ετών. Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις που στο παρελθόν έχουν υποχρεώσει σε υποχώρηση κυβερνήσεις της Γαλλίας. Σύμφωνα, όμως, με τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μαρί Ζοζ Μπιφέ, έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου μαζική πορεία διαμαρτυρίας κατά της «αντιδραστικής πολιτικής του Νικολά Σαρκοζί».

Και στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ενώπιον των Βρυξελλών για ισοσκελισμό των δημοσίων οικονομικών της Γαλλίας μέχρι το 2012. Σε ό,τι αφορά δε τις θεωρούμενες ως επιτυχίες του Σαρκοζί, την αναβάθμιση των σχέσεων της Γαλλίας με τις ΗΠΑ, και τη μεσολάβηση για την απελευθέρωση των Βουλγάρων νοσοκόμων που κρατούνταν στη Λιβύη, μάλλον αμφιθυμία προκαλούν στη γαλλική κοινή γνώμη. Η πιθανότητα να υποσχέθηκε ανταλλάγματα στη Λιβύη και μάλιστα εξοπλιστικής φύσης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν πάντα ακανθώδες θέμα στη Γαλλία. Η πρώτη πραγματική δοκιμασία για τον Σαρκοζί θα είναι οι νομαρχιακές εκλογές τον Μάρτιο του 2008. Τα ατού του θα είναι η δημοτικότητά του, η ενεργητικότητά του αλλά και η αδυναμία της αντιπολίτευσης.

Δεν καταθέτει η Σεσιλιά

Ως αντισυνταγματικό απέρριψε το γραφείο του Γάλλου πρόεδρου το αίτημα μελών της αντιπολίτευσης αλλά και της κυβέρνησης να καταθέσει η πρώτη κυρία της Γαλλίας, Σεσιλιά Σαρκοζί, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην απελευθέρωση των νοσοκόμων από τη Βουλγαρία που κρατούνταν από τις Αρχές της Λιβύης. «Θα παρέβαινε την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Νταβίντ Μαρτινόν, που έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι αντί της Σεσιλιά, είναι πρόθυμος να καταθέσει και να ρίξει φως στην υπόθεση ο υπ’ αριθμόν ένα σύμβουλος του προέδρου, Κλοντ Γκιάν, ο οποίος συνόδευσε την πρώτη κυρία στο επίμαχο ταξίδι της στη Λιβύη. Σημειωτέον ότι ζητούμενο της κατάθεσης αυτής θα ήταν να εξακριβωθεί κατά πόσον η γαλλική κυβέρνηση έδωσε στη Λιβύη ανταλλάγματα και κυρίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και των εξοπλισμών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT