Κατά του ημίγυμνου
Πλήγμα στη μόδα της εφηβείας φιλοδοξεί να καταφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Ατλάντα, δρομολογώντας την απαγόρευση των χαμηλοκάβαλων παντελονιών που αφήνουν σε κοινή θέα τα εσώρουχα και άλλων «πρόστυχων ενδυμασιών» που επιτρέπουν κατά τον ίδιο τρόπο την επίδειξη μέσα από ανύπαρκτα μπλουζάκια ή σορτσάκια. «Δεν θέλω οι νέοι να πιστεύουν ότι το ημίγυμνο είναι τρόπος ζωής. Θέλω να σκέφτονται το μέλλον τους», ήταν το επιχείρημα του κ. Σ.Τ. Μάρτιν, στελέχους του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να τροποποιήσει τους νόμους της πόλης περί απρέπειας και να εξαλείψει, εάν είναι δυνατόν, κάθε νεανική πρόκληση από τους δρόμους της πόλης. Ο στόχος του, ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί, καθώς σύμφωνα με τις επισημάνσεις της κ. Ντέμπι Σίγκρεϊβς, στελέχους της Ενωσης για την Ελευθερία του Αμερικανού Πολίτη, της Τζόρτζια, η απαγόρευση θα προκαλέσει μέγα σάλο, στοχεύοντας σε μια μόδα που προήλθε από την κουλτούρα της νεολαίας των μαύρων. «Θα είναι ένας ρατσιστικός νόμος που θα προστεθεί σε άλλου τύπου διακρίσεις», σημείωσε η κ. Σίγκρεϊβς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι νέοι, αντιδρώντας, θα υιοθετήσουν ακόμη πιο προκλητικές ενδυμασίες. Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Μάρτιν, ο οποίος είναι μαύρος, εκτός από τα παντελόνια μπάγκι πρέπει να απαγορευτούν και εκείνα που αποκαλύπτουν τα λαστιχάκια του γυναικείου στρινγκ, αλλά και τα μπλουζάκια που δεν καλύπτουν πλήρως το αθλητικό σουτιέν! Για να δικαιολογηθεί, ο κ. Μάρτιν διευκρίνισε ότι επιθυμεί να θέσει το θέμα προς συζήτηση στις εκκλησίες, στις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους συλλόγους της κάθε γειτονιάς. «Ας κάνουμε πρώτα μια συζήτηση για να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε λύση».
Ευτυχείς οι λευκοί
Ως απόδειξη των διακρίσεων σε βάρος των μειονοτήτων στις ΗΠΑ εκλαμβάνεται και η έρευνα, που πραγματοποίησαν από κοινού το Ασοσιέτεντ Πρες και το ΜΤV, για να διαπιστώσουν, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από συνολικά 1.280 άτομα, ότι οι νέοι και λευκοί Αμερικανοί είναι πιο ευτυχισμένοι από τους μαύρους ή ισπανόφωνους συνομηλίκους τους. Συγκεκριμένα, το 72% των λευκών δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές η ζωή είναι ευχάριστη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ισπανόφωνους είναι 51% και για τους Αφροαμερικανούς 56%. «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός», δήλωσε ο Μάρτιν Κάρπεντερ, 21 ετών, Αφροαμερικανός κάτοικος του Νιου Τζέρσεϊ. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα για μας εκεί έξω. Ακόμη νιώθουμε άβολα σε ορισμένα μέρη, σαν να μην ανήκουμε εκεί». Αντίστοιχη διαφορά στα ποσοστά παρατηρήθηκε, όταν οι ερωτηθέντες εκλήθησαν να περιγράψουν την ερωτική τους ζωή. Το 66% των λευκών είναι ικανοποιημένο με τις σεξουαλικές του περιπέτειες, ενώ στις μειονότητες το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 45%. Σε ό,τι αφορά το εισόδημα, ικανοποίηση εξέφρασε το 35% των λευκών και το 44% των μειονοτήτων.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Ιάπωνας εθνικιστής, ο οποίος εξοργίστηκε με την αδιαφορία του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε ενώπιον πολεμικού μνημείου, έκοψε ένα κομμάτι από το μικρό του δάχτυλο και το έστειλε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στο αρχηγείο του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Γιοσιχίρο Τάνγιο, 54 ετών, ο οποίος είναι άνεργος αλλά ηγείται ακροδεξιάς οργάνωσης στη δυτική πόλη του Κουρασίκι, έστειλε επίσης επιστολή διαμαρτυρίας και ένα DVD, όπου κατέγραψε την πράξη του. Στην προσπάθειά του να βελτιώσει τους δεσμούς με την Κίνα και τη Νότια Κορέα, σημειώνουν οι αναλυτές, ο Σίνζο Αμπε αποφεύγει σκοπίμως τα πολεμικά μνημεία και το έπραξε και στις 15 Αυγούστου, ημέρα της επετείου της παράδοσης της Ιαπωνίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε βάρος του Γιοσιχίρο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα εκφοβισμού.
Δεν άρεσε το ροζ φόρεμα
Αδιαφορία επέδειξε το κοινό για το αχνό ροζ φόρεμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το οποίο φορούσε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1987 και τέθηκε σε πλειστηριασμό στο Διαδίκτυο, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη δέκατη επέτειο του θανάτου της. Το μεταξωτό βραδινό ένδυμα ήταν από τα 79 φορέματα της Νταϊάνα που τέθηκαν σε δημοπρασία στον Οίκο Κρίστις της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 1997, δύο μήνες πριν από το τραγικό τροχαίο στο Παρίσι. Παρότι ιδιαίτερης σημασίας και στράπλες, το φόρεμα, σχεδιασμένο από την Κάτριν Γουόκερ, δεν πήρε ούτε μία προσφορά.
Διαδήλωση
Φορώντας μονάχα τα εσώρουχά τους, 13 γυναίκες στο Κατμαντού πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών στο Νεπάλ και την ευρέως διαδεδομένη πορνεία, στην οποία οδηγούνται διά της βίας πολλά κορίτσια από την ίδια την κοινωνία. Οι 13, οι οποίες συνελήφθησαν, ανήκαν σε μια μεγαλύτερη ομάδα συνολικά 400 γυναικών που μετέβησαν στο Κατμαντού από την εξαθλιωμένη κοινότητα του Μπαντί του νοτιοδυτικού Νεπάλ, για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να θέσει τέλος στην παράδοση της αναγκαστικής εκπόρνευσης, παρέχοντάς τους γη, αγροκτήματα, σπίτια και ελεύθερη παιδεία για τα παιδιά τους.