Σε κλοιό έξυπνων αισθητήρων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελλοντικά, θα μπορούμε να καταγράφουμε ολόκληρη τη ζωή του ατόμου από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο, χάρη στην ύπαρξη ευρύτατου δικτύου «έξυπνων αισθητήρων», υποστηρίζει ο Μάρτιν Σάντλερ, ειδικός επιστήμονας της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Ηewlett Ρackard.

Μέχρι το 2057, εξηγεί ο Βρετανός επιστήμονας, θα υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο συσκευές παρακολούθησης για κάθε κάτοικο της Βρετανίας. Οι προβλεπόμενες εξελίξεις στην ικανότητα αποθήκευσης δεδομένων και τις απεικονιστικές δυνατότητες των μηχανών λήψης σε συνδυασμό με το διαρκώς μειούμενο κόστος τους θα επιτρέψει την έκρηξη των παρακολουθήσεων. Και όπως επισημαίνει ο κ. Σάντλερ, ο τεράστιος όγκος των προσωπικών δεδομένων, που είναι δυνατόν να συλλεγούν -και να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν- θα γεννήσει πληθώρα ηθικών διλημμάτων.

«Μελλοντικά ίσως να έρθει η στιγμή που μια γυναίκα θα αντιλαμβάνεται ότι είναι έγκυος όταν αρχίσει να λαμβάνει καταιγισμό στοχευμένων διαφημίσεων για μωρουδιακά είδη στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, επειδή η «έξυπνη» τουαλέτα που έχει σπίτι της ή κάποια άλλη συσκευή να έχει προκαλέσει τη διαρροή της πληροφορίας».

Ηδη ζούμε σ’ έναν κόσμο περικυκλωμένοι από αισθητήρες και μηχανές καταγραφής ήχου και εικόνας, εξηγεί ο καθηγητής Σάντλερ. Ανάμεσα στις συχνότερα χρησιμοποιούμενες είναι οι κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, οι διάφορες συσκευές παρακολούθησης άγριων ζώων, οι φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων και οι συσκευές εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρου. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε το 2002 υπολόγισε ότι λειτουργούσαν στη Βρετανία 4,2 εκατομμύρια τέτοιες κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, μία δηλαδή ανά 14 κατοίκους.

Ζοφερό μέλλον

Ο μέσος Λονδρέζος που κυκλοφορεί στη βρετανική πρωτεύουσα αποτελεί αντικείμενό τους περίπου 300 φορές την ημέρα. Ομως ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατακόρυφα. «Αν κανείς προσπαθήσει να οραματιστεί πώς θα είναι ο κόσμος σε 50 χρόνια από σήμερα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε Βρετανός θα έχει στραμμένους πάνω του περί το ένα εκατομμύριο αισθητήρες. Και αυτός είναι ένας πολύ συντηρητικός υπολογισμός. «Σύμφωνα με πιο ακραίους υπολογισμούς θα λειτουργούν 20 εκατομμύρια αισθητήρες ανά άτομο».

Ηδη ερευνητές στη Microsoft, Hewlett Packard και ΜΙΤ κατασκεύασαν συσκευές που μπορούν να καταγράφουν κάθε κίνησή μας. Τελικά αν κανείς συνυπολογίσει την πρόοδο στην τεχνογνωσία και την κατασκευαστική τεχνική είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι τελικώς θα μπορούμε να παρακολουθούμε ό,τι και όποτε θέλουμε. Πάρα πολλές από τις εφαρμογές θα είναι ακίνδυνες και δεν θα έχουν δόλιους σκοπούς. «Το 2057 το οδικό δίκτυο, τα ποτάμια και οι ακτές, τα αγροκτήματα, οι επιχειρήσεις, οι κατοικίες, οι γειτονιές ακόμα και το σώμα μας θα είναι γεμάτο με αισθητήρες. Ομως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και για στόχους που δεν θα είναι αγαθοί. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να κάνουμε πολύ σοβαρές επιλογές σχετικά με το πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δεδομένα που θα συγκεντρώνουμε», τόνισε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT