ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕ Ε.Ε.

Κυβερνητικό πρόγραμμα από τον Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ. Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία αναμενόταν να παρουσιάσει χθες ο επανεκλεγείς Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η ενίσχυση της οικονομίας και η σύγκλιση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολλοί από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης Ερντογάν χαρακτηρίζονται μεταρρυθμιστές, δείχνοντας την επιθυμία του πρωθυπουργού να κερδίσει την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν αναμένεται να περιλαμβάνει και μέτρα για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Σύμφωνα δε με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να άρει την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας σε δημόσια κτίρια και σχολεία. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα και την Τετάρτη η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ΜΟΣΧΑ, θα δεχοταν σχετικη ΣΥΜΦΩΝΙΑ

«Ναι» σε διάσπαση Κοσόβου

ΜΟΣΧΑ.Η Ρωσία θα δεχόταν διάσπαση του Κοσσυφοπεδίου αν συμφωνούσαν το Βελιγράδι και η αλβανική πλειοψηφία της σερβικής επαρχίας, δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ. «Σκοπός των μεσολαβητών είναι να βοηθήσουν τις πλευρές να έρθουν σε συμφωνία… και όχι να τους επιβάλουν μια συγκεκριμένη λύση», προσέθεσε ο κ. Λαβρόφ. Σέρβοι και Αλβανοί λένε ότι είναι αντίθετοι με τη διάσπαση, ωστόσο δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν επί του τελικού καθεστώτος και ενδεχόμενης ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας. Τον προηγούμενο μήνα οι Ευρωπαίοι μεσολαβητές είχαν δηλώσει ότι η διάσπαση θα ήταν μια λύση αν συμφωνούσαν και οι δύο πλευρές. Η Μόσχα είναι αντίθετη με το σχέδιο των δυτικών, που προβλέπει την ανεξαρτησία της επαρχίας, και το τορπίλισε στον ΟΗΕ.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕ ΤΟ 41% ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

Πρώτοι με διαφορά οι Εργατικοί

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι Εργατικοί διατηρούν τη μεγάλη διαφορά που τους χωρίζει από τους Συντηρητικούς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ. Ποσοστό 41% των Βρετανών θα ψήφιζε τους Εργατικούς στις εκλογές, ποσοστό ίδιο με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι Τόρις συγκεντρώνουν το 33% των προτιμήσεων – αύξηση 1%. Αντιθέτως, πτώση δύο μονάδων σημειώνουν ο Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί που συγκεντρώνουν το 14% των προτιμήσεων. Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 44% των Βρετανών απαντάει ο Γκόρντον Μπράουν -αύξηση 7% από τον Ιούλιο- και το 20% ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Κάμερον – αύξηση 1%. Αν τα αποτελέσματα παραμείνουν μέχρι τις εκλογές, τότε οι Εργατικοί θα αυξήσουν σε 100 έδρες (από 69) την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΖΗΤΕΙ Ο ΚΟΥΣΝΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

Ευρωπαϊκή στήριξη στο σχέδιο ΟΗΕ

ΠΑΡΙΣΙ. Η Ευρώπη πρέπει να παραμερίσει τις διαφορές της με τις ΗΠΑ και να υποστηρίξει σθεναρά το σχέδιο του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση του Ιράκ, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κ. Μπερνάρ Κουσνέρ. «Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε τους Αμερικανούς γι’ αυτό που έκαναν», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ αναφερόμενος στην εισβολή του 2003. «Αμερικανοί και Ιρακινοί μπορούν, από κοινού, να χαράξουν ένα σχεδιάγραμμα για την αποχώρηση των (ξένων) στρατευμάτων», προσέθεσε. «Πρέπει να εξετάσουμε μαζί τους πώς θα βγούμε από την κρίση. Προφανώς αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο το Ιράκ, αλλά ολόκληρη την περιοχή και το Ιράν διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

ΕΙΧΕ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1914

Το πιο βροχερό καλοκαίρι

ΛΟΝΔΙΝΟ.Το πιο βροχερό καλοκαίρι ήταν το φετινό για τη Βρετανία από το 1914, οπότε άρχισε η καταγραφή των στοιχείων. Μέχρι τις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά στη Βρετανία έπεσαν 358,5 χιλιοστά βροχής, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το καλοκαίρι του 1956 με 358,4 χιλιοστά. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, οι βροχοπτώσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό «στη θέση του θερμού ωκεάνιου ρεύματος του jet stream, μιας λωρίδας πολύ ισχυρών ανέμων που φέρουν συστήματα προς τη Βρετανία». Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στις 24 και 25 Ιουλίου στη βόρεια Αγγλία και στις 20 Ιουλίου στη δυτική και νότιο Αγγλία, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες.

«ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ» ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΕΪΤΖ

Πυρά κατά της UΝΑΙDS

ΜΠΑΝΚΟΓΚ. Δριμεία κριτική δέχεται σε δύο νέα βιβλία η οργάνωση του ΟΗΕ UNAIDS, η οποία ηγείται της εκστρατείας για την καταπολέμηση της νόσου. Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Τζέιμς Τσιν στο βιβλίο του «The Aids Pandemic» κατηγορεί την οργάνωση ότι εσκεμμένα «φουσκώνει» τον αριθμό των ασθενών προκειμένου να αποσπάει περισσότερες δωρεές. «Είναι απαράδεκτο να κατηγορεί κανείς την UNAIDS ότι εσκεμμένα παρουσιάζει περισσότερους ασθενείς προκειμένου να πάρει περισσότερες δωρεές», απάντησε ο διευθυντής της οργάνωσης για την Ασία, κ. Πρασάντα Ράο. Παράλληλα η Ελεν Επστάιν, η οποία επί χρόνια εργάστηκε με ασθενείς του Aids στην Αφρική, υποστηρίζει στο δικό της βιβλίο «The Invisible Cure» ότι η οργάνωση του ΟΗΕ σε πολλές χώρες, ακόμη και ηπείρους όπως η Ασία, δεν κατάφερε να προσδιορίσει τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από την ασθένεια, με αποτέλεσμα η ακολουθούμενη στρατηγική να μην έχει αποτελέσματα. «Στην Ινδία στόχευαν τον γενικό πληθυσμό, ενώ θα έπρεπε να στοχεύουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», όπως πόρνες, ναρκομανείς, ομοφυλόφιλους κ.λπ., λέει η κ. Επστάιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή