Καταιγίδα σκανδάλων «πνίγει» το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Καταιγίδα σκανδάλων «πνίγει» το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της Δευτέρας ο εκ των σχεδιαστών της πολιτικής των Ρεπουμπλικανών Σκοτ Ριντ απολάμβανε το δείπνο του σε γνωστό εστιατόριο της Φιλαδέλφειας όταν το κινητό του τηλέφωνο άρχισε να χτυπάει σαν τρελό. Αργότερα θα ανακάλυπτε τον λόγο: Ενα ακόμα σεξουαλικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε έρθει στο προσκήνιο.

Τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα, ο γερουσιαστής Λάρι Κρεγκ του Αϊντάχο επιβεβαίωσε ότι δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς και προσβολής της δημοσίας αιδούς. Νωρίτερα, αστυνομικός με πολιτικά είχε κατηγορήσει τον κ. Κρεγκ ότι τον παρενόχλησε σεξουαλικά στις τουαλέτες του αεροδρομίου της Μινεάπολης. Την Τρίτη, ο 62χρονος γερουσιαστής από το Αϊντάχο διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου με στόχο να πείσει ότι δεν είναι ομοφυλόφιλος και πως το μοναδικό του ολίσθημα ήταν ότι παραδέχτηκε την ενοχή του υπό συνθήκες πίεσης – μολονότι η ηγεσία της Γερουσίας ζήτησε την εξέταση της υπόθεσης από την Επιτροπή Ηθών του Σώματος.

Νέα πρόσωπα

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βυθίζεται στα σεξουαλικά σκάνδαλα και στις οικονομικές ατασθαλίες, ενώ τα στελέχη του προσγειώνονται απότομα στην πολιτική εκδοχή του καθαρτηρίου που μετουσιώνεται σε πραγματικότητα στη μεταμεσονύκτια κωμική ζώνη της τηλεόρασης.

Ξεχάστε τον Μαρκ Φόλεϊ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όταν έγινε γνωστό ότι έστελνε e-mails σε ανήλικους μαθητές που παρακολουθούσαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κογκρέσου ή τον Τζακ Αμπράμοφ, τον λομπίστα που κατέληξε στη φυλακή. Τα σκάνδαλά τους αποτελούν πλέον παλιές ειδήσεις και τα πρόσωπά τους έχουν αντικατασταθεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων από προσωπκότητες, όπως ο γερουσιαστής Ντέιβιντ Βίτερ από τη Λουιζιάνα, το τηλέφωνο του οποίου βρέθηκε στον κατάλογο προαγωγού ιερόδουλων πολυτελείας, ή ο γερουσιαστής Τεντ Στίβενς από την Αλάσκα, ο οποίος κατηγορείται από το FBI για οικονομική απάτη.

Τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές στελέχη του κόμματος υποχρεώνουν όσους Ρεπουμπλικανούς σέβονται τον εαυτό τους να τραβάνε τα μαλλιά τους, καθώς ο Λευκός Οίκος επιχειρεί απεγνωσμένα να αμυνθεί των επιλογών του όσον αφορά το Ιράκ και οι Δημοκρατικοί έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του Καπιτωλίου. «Το πραγματικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Ρεπουμπλικανοί αφορά τον πάτο του βαρελιού», λέει ο κ. Ριντ. «Πάντως, έχουμε ήδη ξεπεράσει τα όρια της γελοιότητας», τονίζει. «Δυστυχώς, ολοένα και περισσότεροι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών θεωρούν ότι στην Ουάσιγκτον ασκεί διακυβέρνηση μια ομάδα ανεγκέφαλων, οι οποίοι δεν σέβονται τα ιδανικά του κόμματος και της πατρίδας», προσθέτει ο κ. Ριντ.

Και όμως, η Ουάσιγκτον δεν έχει το μονοπώλιο στα σκάνδαλα των Ρεπουμπλικανών. Ρωτήστε τον υπουργό Οικονομικών της Νότιας Καρολίνας και πρώην πλέον τοπικό επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ρούντολφ Τζουλιάνι, Τόμας Ραβενέλ σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για χρήση κοκαΐνης ή τον Μπομπ Αλεν, ο οποίος εκδιώχθηκε από το επιτελείο του υποψηφίου για το χρίσμα, Τζον Μακέιν, όταν κατηγορήθηκε ότι είχε σεξουαλικές επαφές σε δημόσια τουαλέτα. Οσον αφορά τον κ. Κρεγκ, μπορεί να δηλώνει αθώος, όμως διέκοψε κάθε επαφή με το προεκλογικό επιτελείο του Μιτ Ρόμνεϊ.

Ηθική και αξίες

Το έργο, λοιπόν, των σχεδιαστών της πολιτικής των Ρεπουμπλικανών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2008 είναι εξαιρετικά δύσκολο, και αυτό διότι δεν έχουν μόνο να υπερκεράσουν τον σκόπελο του Ιράκ, αλλά και την διαρκώς διευρυνόμενη άποψη ότι πρόκειται για ένα κόμμα υποκριτών. Το κόμμα, ωστόσο, δεν μπορεί να ελπίζει ούτε στην καθοδήγηση του Τζορτζ Μπους προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο. Υπάρχει, όμως, μια ομάδα στο εσωτερικό της παράταξης που έχει ήδη αρχίζει να φωνάζει. Πρόκειται για την κοινωνική συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών που θέτει ως προτεραιότητα την προάσπιση της ηθικής τάξης και των οικογενειακών αξιών. Ο πρόεδρος του ιδρύματος για την έρευνα που αφορά την αμερικανική οικογένεια, Τόνι Πέρκινς, υποστηρίζει ότι στις εκλογές για την ανανέωση τμήματος του Κογκρέσου τον Νοέμβριο του 2006, το εκλογικό σώμα κατέστησε σαφές ότι θέλει πολιτικούς με καθαρά χέρια. «Η ήττα των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου οφείλειται κυρίως στην έλλειψη ενθουσιασμού από πλεύρας των οπαδών του κόμματος», υποστηρίζει. «Οι ψηφοφόροι δεν ζητούν από τους πολιτικούς να είναι τέλειοι, αλλά να σέβονται τις αξίες του έθνους», συμπληρώνει.

Από την πλευρά του, ο κ. Ριντ φοβάται ότι το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Λάρι Κρεγκ δεν θα είναι το τελευταίο, δεδομένου ότι ο δρόμος μέχρι τις προεδρικές εκλογές είναι ακόμα μακρύς. «Δεν θέλω να υποσχεθώ οτιδήποτε, διότι ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται αύριο», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή