Κρέας και γάλα βοηθούν το σώμα να κάψει λίπος

Κρέας και γάλα βοηθούν το σώμα να κάψει λίπος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώματα που περιέχουν το λιπαρό οξύ με την ονομασία συζυγές λινολεϊκό οξύ (conjugated linoleic acid, CLA) μπορoύν να βοηθήσουν το σώμα να αποβάλει το υπερβολικό λίπος, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το CLA είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο κρέας (μοσχαριού και αρνιού) και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ερευνα σε ζώα έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση του σωματικού τους λίπους, ωστόσο οι μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους κατέληξαν σε ανάμεικτα συμπεράσματα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition) συνέκρινε στοιχεία σχετικά με το CLA από 18 παλαιότερες μελέτες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όταν χορηγούσαν μια δόση της τάξεως των 3,2 γραμμαρίων ημερησίως, το CLA είχε μέτρια αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια απώλειας σωματικού λίπους.

Μέσω των μελετών διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έλαβαν CLA έχαναν 100 επιπλέον γραμμάρια λίπους ανά εβδομάδα σε σύγκριση με άλλους συμμετέχοντες στη μελέτη, στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Το αποτέλεσμα είναι «μέτριου βαθμού», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα αν λάβει κάποιος υπόψη ότι ο μέσος όρος ενηλίκων Αμερικανών κερδίζει βάρος κάθε χρόνο που περνάει.

«Η μέτρια μείωση του σωματικού λίπους που φάνηκε στην ανάλυση της έρευνας θα μπορούσε να είναι σημαντική με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τη βαθμιαία αύξηση βάρους που έχει γίνει πλέον κανόνας στους ανθρώπους», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Leah D. Whigham, από το Πανεπιστήμιο Wisconsin στο Madison. Σε γενικές γραμμές, η ίδια και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα οφέλη του CLA στο σωματικό λίπος χάθηκαν βαθμιαία στη συνέχεια.

Επίδραση σε ένζυμα

Τώρα όσον αφορά το γιατί το ζωικό λίπος μπορεί να συμβάλει στην απώλεια ανθρώπινου λίπους, η Whigham είπε στο Reuters Health ότι το CLA φαίνεται να επιδρά σε ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να τρώμε burger και να πίνουμε μιλκσέικ σε κάθε γεύμα. Τα πλούσια σε ζωικά λίπη προϊόντα περιέχουν επίσης και κορεσμένα λίπη, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη και μπορεί να συμβάλουν στο φράξιμο αρτηριών. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι δύσκολο να βρούμε 3,2 γραμμάρια CLA την ημέρα από τη διατροφή, επισήμανε η Whigham. Ενα λίτρο πλήρους γάλακτος, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 1 γραμμάριο CLΑ.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ανησυχίες σχετικώς με τις πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση CLA. Κάποιες μελέτες για παράδειγμα, υποστήριξαν ότι το λίπος μπορεί να ενθαρρύνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που αποτελεί προάγγελο του διαβήτη. Ωστόσο άλλες μελέτες δεν έδειξαν αυτό το αποτέλεσμα ή διαπίστωσαν ότι το CLA βελτιώνει τη διαχείριση της ινσουλίνης από το σώμα. Η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να εξεταστεί η ασφάλεια των συμπληρωμάτων CLA, κατέληξαν η Whigham και οι συνεργάτες της.Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή