Μυϊκά κύτταρα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα

Μυϊκά κύτταρα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο Sloan Kettering ανακοίνωσε για πρώτη φορά μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη κυττάρων από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα (Human Embryonic Stem Cells, HESCs). Τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν για επιδιορθώσεις του μυοσκελετικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων οστών, χόνδρων και μυών.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Lorenz Studer του Προγράμματος Αναπτυξιακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Sloan Kettering επέτυχαν τα αποτελέσματα αυτά εκθέτοντας τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα -τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε κάθε είδους κύτταρο του σώματος, του οργανισμού- σε συνθήκες που μιμούνται τη φυσιολογική ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων στα έμβρυα.

Απεριόριστοι αριθμοί

Στο παρελθόν, προσπάθειες για να αναπτυχθούν θεραπείες βασισμένες σε κύτταρα για ανωμαλίες στους μυς, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων και διαφόρων τύπων μυϊκών δυστροφιών σε παιδιά, δεν έχουν ευοδωθεί εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων κυττάρων, τα οποία θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν ή να εμφυτευθούν στο σώμα για την επιδιόρθωση μυών που έχουν υποστεί βλάβες από ασθένεια ή από τραύμα.

Στο σημείο αυτό η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Sloan Kettering κατάφερε να δημιουργήσει σχεδόν απεριόριστους αριθμούς κυττάρων. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσει σε μελλοντικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων και μελετών βασικής βιολογίας ανθρώπινων μυϊκών κυττάρων αλλά και σε θεραπευτική αγωγή ποντικών, που έχουν υποστεί επιδράσεις από μοντέλα μυϊκών ασθενειών οι οποίες μιμούνται με μεγάλη προσέγγιση τους τύπους ασθενειών που παρατηρούνται σε ανθρώπους. Για να επιβεβαιώσουν ότι τα μυικά κύτταρα θα επιβίωναν μακροχρόνια, οι ερευνητές τους έβαλαν πινακίδες ταυτοποίησης με φθορίζουσα πρωτεΐνη και τα μεταμόσχευσαν σε ποντίκια με μοντέλα τραυμάτων μυός. Προσδιόρισαν ότι τα ανθρώπινα κύτταρα επέζησαν στα ποντίκια μέχρι έξι μήνες μετά τη μεταμόσχευση, και ότι τα ποντίκια δεν σχημάτισαν νεοπλασίες από τα μεταμοσχευμένα κύτταρα.

«Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι τα σκελετικά μυϊκά κύτταρα που παρήχθησαν από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα (HESC), μπορούν να γίνουν ένα ισχυρό εργαλείο για βασικές μελέτες και για κυτταρικές θεραπείες σκελετικών – μυϊκών ασθενειών», είπε ο δρ Studer.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή