Αντιμέτωποι με βαθιά κρίση οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία

Αντιμέτωποι με βαθιά κρίση οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑ ΡΟΣΕΛ. Την εντύπωση ότι αναγεννάται εκ της τέφρας του προσπάθησε να δώσει το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα, λίγες μέρες μετά τη νέα «αιμορραγία» που υπέστη με την προσχώρηση και άλλων ιστορικών στελεχών του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μισέλ Ροκάρ και ο σύμβουλος του Μιτεράν, Ζακ Αταλί, σε κυβερνητικές επιτροπές. Στην ομιλία του στο «θερινό πανεπιστήμιο», την άτυπη σύνοδο του κόμματος, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη Λα Ροσέλ, ο ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να ξεπεράσει όλες τις αδυναμίες του, τις εσωτερικές έριδες και τις τυχαίες πολιτικές τοποθετήσεις, «αν θέλει να ξεμπερδεύουμε με τη Δεξιά». Ο ίδιος πάντως ο Ολάντ, ο οποίος συμπλήρωσε 10 χρόνια στην ηγεσία του κόμματός του, δεν πείθει για την πίστη στον ενωτικό χαρακτήρα του κόμματος.

Μια από τις αιτίες της κρίσης των Γάλλων Σοσιαλιστών είναι ο χωρισμός τους σε δύο στρατόπεδα, του Ολάντ και της πρώην συντρόφου του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, της ηττηθείσας υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Στη Λα Ροσέλ, οι δύο σύντροφοι απέφυγαν επιμελώς να συναντηθούν.

Επιπλέον ο Ολάντ, ο οποίος θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος στο ερχόμενο συνέδριο το 2008, επέκρινε τη νεότερη γενιά στελεχών, που έκαναν λόγο για ανανέωση μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές. «Η λέξη «ανανέωση» είναι τόσο παλιά όσο και το Σοσιαλιστικό κόμμα. Μετά την κάθε ήττα, πάντα εμφανίζονται στελέχη που ζητούν ανανέωση και εγώ υπήρξα κάποτε τέτοιο στέλεχος», είπε. Αντί της ανανέωσης, ο Ολάντ πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των αριστερών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού, του Κομμουνιστικού κόμματος, των Πράσινων και των Ριζοσπαστών της Αριστεράς, η οποία θα ελέγχει την κυβερνητική πολιτική. Ας σημειωθεί ότι τα εν λόγω κόμματα αντέδρασαν θετικά στην πρόταση. Από την «ενωτική» συνάντηση των Γάλλων Σοσιαλιστών έλαμψαν διά της απουσίας τους ο Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Σοσιαλιστών, τον οποίο προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για το αξίωμα του προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και οι πρώην πρωθυπουργοί Λοράν Φαμπιούς και Λιονέλ Ζοσπέν. Αντιθέτως, το «παρών» έδωσε ο Μισέλ Ροκάρ, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα όταν αποδέχτηκε πρόταση του Σαρκοζί να συμμετάσχει σε κυβερνητική επιτροπή για την αναβάθμιση του ρόλου της παιδείας στη Γαλλία.

Ευκαιρία οι δημοτικές

Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι ευκαιρία για ανάκαμψη το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα θα έχει με τις δημοτικές εκλογές του 2008. Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» επισήμανε ότι οι δημοτικές θα είναι η ευκαιρία της γαλλικής Αριστεράς, παρά τα απανωτά χτυπήματα που της κατάφερε ο Σαρκοζί κλέβοντάς της επιφανείς προσωπικότητες, να αποδείξει ότι διατηρεί τη δύναμή της και κοινές σημαντικές πολιτικές θέσεις όπως η προστασία του περιβάλλοντος.

Μεταξύ των Γάλλων Σοσιαλιστών που λειτούργησαν ενωτικά στη Λα Ροσέλ ήταν ο δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ, ο μόνος μεταξύ των στελεχών του οποίου η ομιλία καταχειροκροτήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή