Διχογνωμίες στα ενδότερα του Λευκού Οίκου

Διχογνωμίες στα ενδότερα του Λευκού Οίκου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Κακή ιδέα» είχε χαρακτηρίσει ο Καρλ Ρόουβ την επιλογή του Ντικ Τσένι ως υποψηφίου αντιπροέδρου του Τζορτζ Μπους, πριν από τις εκλογές του 2000, ενώ ανάλογες αντιρρήσεις είχε εκφράσει ο Ρόουβ και για τον διορισμό της Χάριετ Μάγιερς ως μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες για την προεδρία Μπους και παρουσιάζεται σε άρθρο της εφημερίδας WashingtoΡost.

Στο βιβλίο «Θανάσιμη βεβαιότητα: Η προεδρία του Τζορτζ Μπους», ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Ντρέιπερ γράφει ότι ο Ρόουβ είπε στον Μπους να μην επιλέξει τον Τσένι ως συνυποψήφιό του: «Η επιλογή του ειδήμονα της εξωτερικής πολιτικής του πατέρα Μπους δεν συνάδει με το σημερινό μήνυμα των Ρεπουμπλικανών. Δεν είναι καν η εύκολη λύση, αλλά μία λύση ανάγκης», είχε πει ο αρχιτέκτονας της εκλογικής νίκης του Μπους. Οταν ο Ρόουβ εξέφρασε αμφιβολίες για τον διορισμό της Χάριετ Μάγιερς, εισέπραξε τις οργισμένες φωνές του προέδρου. Ο Ρόουβ θεωρούσε -δικαίως, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε- ότι ο διορισμός της προοδευτικής Μάγιερς στον ανώτατο θώκο της δικαστικής εξουσίας θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις στη συντηρητική βάση του κόμματος. Οι αντιδράσεις αυτές υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν, διορίζοντας στη θέση της τον συντηρητικό δικαστή Σάμιουελ Αλίτο. Τις αιτιάσεις του Ντρέιπερ διαψεύδει στο μεταξύ η εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κάθι Αρμπεργκ, που δήλωσε: «Πρόκειται για ανακρίβειες».

Ο Ντρέιπερ, μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού «GQ», ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον τότε κυβερνήτη του Τέξας, Τζορτζ Μπους, το 1998. Ο Λευκός Οίκος του συμπαραστάθηκε για τη συγγραφή του «Θανάσιμη βεβαιότητα», που κυκλοφορεί σήμερα στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία. Εκτός από τις έξι συνεντεύξεις που εξασφάλισε από τον πρόεδρο Μπους, ο Ντρέιπερ είχε επίσης πρόσβαση και μίλησε με τους: Καρλ Ρόουβ, Λόρα Μπους, αλλά και πολλά ανώτατα στελέχη του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ψήφισαν για Ράμσφελντ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή της σύσκεψης και συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα». Ο Ντρέιπερ αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος Μπους μόλις είχε ολοκληρώσει κοπιαστική ποδηλατική διαδρομή εκτός δρόμου και για τον λόγο αυτό ήταν λαχανιασμένος και απέφυγε να μιλήσει στη συνέντευξη. Το βιβλίο αποκαλύπτει επίσης ότι ο πρόεδρος Μπους διενήργησε άτυπη «σφυγμομέτρηση» μεταξύ των συμβούλων του τον Απρίλιο 2006, με κύριο ερώτημα εάν έπρεπε να απολύσει τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Κατά τη διάρκεια δείπνου στον Λευκό Οίκο, με θέμα την ενίσχυση της προεδρίας Μπους, επτά προεδρικοί σύμβουλοι -μεταξύ τους και η Κοντολίζα Ράις- ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Ράμσφελντ.

Ο Ντρέιπερ προσφέρει, τέλος, διασκεδαστικές λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή του πλανητάρχη, όπως τη μεγάλη αγάπη του για την ποδηλασία. Ομάδες της Μυστικής Υπηρεσίας του Λευκού Οίκου έχουν δαπανήσει δεκάδες εργατοώρες «για να ικανοποιήσουν την ανάγκη του Μπους για νέα ποδηλατικά μονοπάτια», μεταβαίνοντας σε πόλεις τις οποίες επρόκειτο να επισκεφθεί ο Μπους, σε αναζήτηση απομονωμένων ξενοδοχείων και μονοπατιών, τα οποία το «αφεντικό» θα θεωρούσε αξιόλογα.

Νέα στοιχεία έρχονται, όμως, στο φως, χάρη στο βιβλίο του Ντρέιπερ, για τον αδυσώπητο ενδοκυβερνητικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης. «Οι συνεχείς διενέξεις μεταξύ του Καρλ Ρόουβ και του έτερου πολιτικού συμβούλου, Νταν Μπάρτλετ, προκάλεσαν κατάρρευση της διοικητικής δομής του Λευκού Οίκου, ενώ αυτό είναι που οδήγησε στην παραίτηση του Αντριου Καρντ από τον θώκο του προσωπάρχη και στην αντικατάστασή του από τον Τζόσουα Μπόλτεν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή