Η ερημοποίηση προχωρεί τάχιστα

Η ερημοποίηση προχωρεί τάχιστα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η εξάπλωση των ερήμων αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρωπότητα, προειδοποιούν επιστήμονες σε διεθνές συνέδριο που άρχισε χθες στην ισπανική πρωτεύουσα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στο συνέδριο, που θα διαρκέσει 12 ημέρες, λαμβάνουν μέρος επιστήμονες και πολιτικοί από 200 χώρες, με στόχο την εκπόνηση δεκαετούς «στρατηγικού σχεδίου» για την αντιμετώπιση της απειλής και των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών συνεπειών της.

Υπολογίζεται ότι 200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε ερήμους, ενώ το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε άνυδρες περιοχές. Σύμφωνα δε με μελέτη του Ζαφάρ Αντίλ, διευθυντή του Διεθνούς Δικτύου για το Νερό, του ΟΗΕ, οι περιοχές του πλανήτη που απειλούνται περισσότερο με ερημοποίηση είναι ακριβώς αυτές όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού. «Αν συνεχίσουμε τη σημερινή μας πορεία, μάς περιμένουν προβλήματα», λέει ο κ. Ζαχάρ, γιατί σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες συνέπεια της εξάπλωσης των ερήμων είναι η μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων, συγκρούσεις και λιμοί.

Μελέτη 200 επιστημόνων

Σύμφωνα με τη μελέτη 200 επιστημόνων από 25 χώρες που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, αν δεν αναλάβουμε δράση σύντομα, εντός της ερχόμενης δεκαετίας περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας τους εξαιτίας της ερημοποίησης. Περισσότερο απειλούνται η Υποσαχάριος Αφρική και η Κεντρική Ασία, όμως το πρόβλημα θα επηρεάσει τους πάντες. Οι ετήσιες απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της ερημοποίησης υπολογίζονται σε 47,6 δισ. ευρώ. Οι κύριες αιτίες για την εξάπλωση των ερήμων είναι η εξαντλητική καλλιέργεια των χωραφιών, η αποψίλωση των δασών, αδόκιμες πρακτικές άρδευσης, ο υπερπληθυσμός και η κλιματική αλλαγή.

Αγρια ζώα στη μαύρη αγορά

Εκαντοντάδες είδη άγριων ζώων πωλούνται στις μαύρες αγορές της Ασίας με κυριότερο προορισμό την Κίνα, όπου είτε χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά, είτε στην παραδοσιακή ιατρική, είτε καταλήγουν εδέσματα σε εξωτικά εστιατόρια. Σύμφωνα με την Ιντερπόλ ο τζίρος της παράνομης αγοράς αγρίων ζώων υπολογίζεται σε 20 δισ. δολάρια, παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Σε πόλεις, όπως η Μονγκ Λα, που βρίσκονται στα σύνορα της Μιανμάρ με την Κίνα πωλούνται τα πάντα: πατούσες από αρκούδες, χαυλιόδοντες, δέρματα από τίγρεις και λεοπαρδάλεις, δόντια μεγάλων αιλουροειδών, κέρατα ελαφιών και κόμπρες. Πολλά ζώα πωλούνται στη γειτονική κινεζική επαρχία Γιουνάν όπου καταλήγουν σε εστιατόρια. Ακόμη περισσότερα ζώα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων ή ως φυλαχτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή