Η κληρονομιά του Σρέντερ χωρίζει στα δύο το SPD

Η κληρονομιά του Σρέντερ χωρίζει στα δύο το SPD

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά την έξοδο του Γκέρχαρντ Σρέντερ από την πολιτική σκηνή, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να καλύψουν το κενό που άφησε στην ηγεσία τους. Ωστόσο, η κληρονομιά του Σρέντερ εξακολουθεί να διχάζει το κόμμα.

Χθες, ηγετικά στελέχη του SPD παρουσίασαν ένα νέο βιβλίο με τίτλο «In Tune with the Times», με το οποίο υπερασπίζονται τη στροφή του κόμματος προς το Κέντρο υπό την ηγεσία του Σρέντερ – μια αλλαγή που πολλοί στο κόμμα υποστηρίζουν ότι στοίχισε την εκλογική ήττα από την Αγκελα Μέρκελ.

«Η προσπάθεια επιβολής του εκσυγχρονισμού από την κυβέρνηση Σρέντερ ήταν μια καλή αρχή. Αποκατέστησε την επαφή των Σοσιαλδημοκρατών με την πραγματικότητα», γράφουν στην εισαγωγή του βιβλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φραντς Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο υπουργός Οικονομικών της Πέερ Στάινμπρουκ και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Ματίας Πλάτσεκ.

Εσωκομματική διαμάχη

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία εκτιμούν πως το νέο βιβλίο είναι η πρώτη αντιπαράθεση με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου τον ερχόμενο μήνα. Μάλιστα, η εσωκομματική διαμάχη ενδεχομένως να ενταθεί τους ερχόμενους μήνες, καθώς το SPD προσπαθεί να ξανακερδίσει το έδαφος που έχασε από τους Χριστιανοδημοκράτες και το Αριστερό Κόμμα του Οσκαρ Λαφοντέν πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές του 2008.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD δεν θεωρείται πλέον το κόμμα των εργατών», εξηγεί ο Γκερτ Λάνγκουτ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. «Είναι διχασμένοι αναφορικά με το αν θα υπερασπιστούν τις μεταρρυθμίσεις του Σρέντερ ή αν θα στραφούν προς τα Αριστερά», προσθέτει.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa, που διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του SPD θα προτιμούσαν την κ. Μέρκελ από τον υποθετικό Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της. Ποσοστό 45% θα υποστήριζε την καγκελάριο και μόλις το 28% θα υποστήριζε τον πρόεδρο του SPD, Κουρτ Μπεκ! Αν μη τι άλλο, η δημοσκόπηση τονίζει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες: αυτό της ισχυρής ηγεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή