Κόκκινη γραμμή σε αντιπυραυλική ασπίδα, Κόσοβο

Κόκκινη γραμμή σε αντιπυραυλική ασπίδα, Κόσοβο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα θρανία της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εκεί όπου πριν από πολλά χρόνια έκανε τα πρώτα του βήματα ως διπλωμάτης, βρέθηκε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ, αυτή τη φορά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Απευθυνόμενος προς τους σπουδαστές, με αφορμή την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου, ο Ρώσος υπουργός έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις της χώρας του για μια σειρά διεθνών θεμάτων όπως είναι αυτό της αμερικανικής αντιπυραυλικής ζώνης, του Κοσόβου, των ψυχρών Ρωσοβρετανικών σχέσεων, καθώς και για τον ρόλο που η Ρωσία καλείται να παίξει τα προσεχή χρόνια στον διεθνή στίβο.

Ελπίδες για συμφωνία

Ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα, αυτό της πιθανής εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία, ο κ. Λαβρόφ εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας του, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα έχουν αποτέλεσμα, με τις τρεις πλευρές να καταλήγουν σε κοινή συμφωνία, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «δεν επιθυμούμε άλλη αποτυχία».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως η Μόσχα, διά στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει καταθέσει από τον περασμένο Ιούνιο και στη σύνοδο του G8 συγκεκριμένη πρόταση προς τις ΗΠΑ, για την κοινή χρήση ενός ρωσικού ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν, παραπέμποντας μάλιστα στην κρίσιμη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί για το θέμα, στις 15 Σεπτεμβρίου, μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν. Προϊδεάζοντας για το τι θα γίνει σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών, ο Ρώσος υπουργός εμφανίστηκε ξεκάθαρος, δηλώνοντας πως παρότι η Μόσχα ακολουθεί μια πολιτική μη αντιπαράθεσης, υπάρχουν ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία της απαραβίαστης κόκκινης γραμμής, θέματα που αποτελούν πραγματικό κίνδυνο τόσο για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας όσο και για την παγκόσμια τάξη.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν εκτός από τα σχέδια των ΗΠΑ για εγκατάσταση αντιπυραυλικής ζώνης και το ζήτημα του Κοσόβου, «ζητήματα τα οποία η Ρωσία δεν τα παζαρεύει, γεγονός που οι διεθνείς μας εταίροι οφείλουν να το αντιληφθούν». Αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις της χώρας του με την Αγγλία, ο Σ. Λαβρόφ εξαπέλυσε επίθεση στη βρετανική κυβέρνηση, λόγω του ασύλου που εξακολουθεί να παραχωρεί σε καταζητούμενους από τη Μόσχα, όσο και για το κλίμα που αυτή δημιουργεί ότι πίσω από τη δολοφονία του Λιτβινένκο κρύβεται το Κρεμλίνο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τον θάνατο του Λιτβινένκο και τις κατηγορίες εναντίον του πρώην Ρώσου πράκτορα και νυν επιχειρηματία Αντρέι Λουγκοβόι, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση λέγοντας πως είναι λυπηρό χωρίς την παρουσία πειστικών τεκμηρίων εναντίον του, το Λονδίνο να έχει αναγάγει την υπόθεση σε ένα θορυβώδες θέμα προπαγάνδας. Ενα από τα «μυστήρια» που απασχολεί αρκετούς αναλυτές όλο και συχνότερα, σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας στο μέλλον, λύθηκε εν μέρει χθες διά στόματος Λαβρόφ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα λεγόμενά του, η Ρωσία θα εξακολουθεί να παίζει τον εξισορροπητικό της ρόλο στα διεθνή θέματα χωρίς ποτέ να γίνει μέλος κάποιας «ιερής συμμαχίας», εναντίον οποιουδήποτε. Για την εμφάνιση νέων δυνάμεων, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε πως αυτές οι συνθήκες υποδεικνύουν την ανάγκη μιας συλλογικής ηγεσίας μεταξύ των ηγετικών κρατών που θα μπορούσε να οριστεί ως «Κοντσέρτο του 21ου αιώνα». Τέλος εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με τη Δύση, τονίζοντας πως είναι καιρός να σκεφτούμε σχετικά με έναν ορισμό του «Ατλαντισμού», ο οποίος δεν θα αποκλείει τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή