Νέο φάρμακο καταπολεμάει τη σχιζοφρένεια

Νέο φάρμακο καταπολεμάει τη σχιζοφρένεια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους νέας κατηγορίας φαρμάκου για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας. Το φάρμακο διαφέρει από τα ήδη χορηγούμενα κατά της νόσου επειδή στοχεύει κατά των υποδοχέων γλουταμάτης και όχι ντοπαμίνης όπως όλα τα προηγούμενα.

Οι 196 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το LY2140023 -όπως ενδεικτικά ονομάζεται το πειραματικό σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Εli Lilly- παρουσίασαν βελτίωση όσον αφορά στην ένταση των συμπτωμάτων τους, ενώ περιορισμένες ήσαν οι παρενέργειες. Η δράση του νέου σκευάσματος συγκρίθηκε και με αυτήν του άλλου φαρμάκου κατά της σχιζοφρένειας, της Εli Lilly, του Ζyprexa. Καίτοι η δράση του πειραματικού φαρμάκου δεν ήταν εξίσου ικανοποιητική με αυτήν του άλλου αντιψυχωσικού σκευάσματος της φαρμακοβιομηχανίας, οι παρενέργειές του, όπως αϋπνία, αύξηση του σωματικού βάρους, ναυτία και πονοκέφαλος ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Και τούτο είναι πολύ σημαντικό επειδή συχνά -λένε οι ειδικοί- οι ασθενείς διακόπτουν τη λήψη των αναγκαίων φαρμάκων λόγω των πολύ δυσάρεστων παρενεργειών τους. Ειδικότερα, το 32% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε το πειραματικό φάρμακο παρουσίασε λιγότερες παραισθήσεις, διαταραχές της σκέψης, ενώ εμφάνισε κατά πολύ μειωμένη κοινωνική απόσυρση, απάθεια και συναισθηματικές διαταραχές που συνδέονται με αυτήν την ψυχική διαταραχή. Συγκριτικά, ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα στο 41% των αρρώστων που έλαβαν Zyprexa και μόλις στο 3% που έλαβαν κάποιο ψευδοφάρμακο (placebo). Κυριότερες παρενέργειες του νέου πειραματικού σκευάσματος ήταν η ήπια ναυτία και η κεφαλαλγία.

Η έρευνα διήρκεσε 4 εβδομάδες

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη νοσηλεύονταν σε ειδικευμένες ψυχιατρικές μονάδες νοσοκομείων και πριν από την έναρξη του πειράματος είχαν σταματήσει να λαμβάνουν τη συνήθη φαρμακευτική τους αγωγή. Η μελέτη ολοκληρώθηκε εντός τεσσάρων εβδομάδων. Τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας υποδεικνύουν ότι η νέα κατηγορία φαρμάκων θα αποτελέσει μία νέα θεραπευτική προσέγγιση στη σχιζοφρένεια, από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχει το 1% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Νature Medicine είναι αναγκαίο -λόγω των ελπιδοφόρων αποτελεσμάτων της δοκιμής- να πραγματοποιηθούν και νέες μελέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή