Πώς έβλεπε η ΜΙ-5 τον Οργουελ

Πώς έβλεπε η ΜΙ-5 τον Οργουελ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι αριστερές απόψεις του Τζορτζ Οργουελ και η μποέμικη ένδυσή του έκαναν τη βρετανική αστυνομία να του «κολλήσει την ταμπέλα» του κομμουνιστή. Ομως, η ΜΙ-5, υπηρεσία αντικατασκοπείας της Γηραιάς Αλβιώνος, δεν κατέληγε με τόση ευκολία σε χαρακτηρισμούς. Αυτό αποδεικνύεται από τον φάκελο που συνέταξε η ΜΙ-5 για τον συγγραφέα, ο οποίος μόλις σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το συγκεκριμένο αρχείο καλύπτει την περίοδο από το 1929 μέχρι τον θάνατο του Οργουελ το 1950 και φυλάσσεται στα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας. Οπως αποκαλύπτεται μέσα από τις σελίδες που είχε συντάξει ο πραγματικός Μεγάλος Αδελφός, οι κρίσεις της υπηρεσίας για τον Οργουελ ήταν ιδιαίτερα ήπιες, καθώς εθεωρείτο απλός ένας σοσιαλιστής που μαχόταν την ανισότητα και ταυτόχρονα κατέκρινε τον ολοκληρωτισμό του σταλινικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ.

Ο Οργουελ -που στην πραγματικότητα ονομαζόταν Ερικ Αρθουρ Μπλερ- βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής της βρετανικής αστυνομίας από τη δεκαετία του 1930, όταν υποτίθεται ότι ανέπτυξε «κομμουνιστική δραστηριότητα στο Ούιγκαν». Ο συγγραφέας είχε μεταβεί στην πόλη με τα ανθρακωρυχεία για να κάνει έρευνα για κάποιο βιβλίο που επρόκειτο να γράψει σχετικά με την καθημερινότητα της εργατικής τάξης στη βόρεια Βρετανία.

Το 1942, ο Οργουελ και πάλι προσέλκυσε το ενδιαφέρον της αστυνομίας, όταν εργαζόταν για την ινδική υπηρεσία του ΒΒC. Εγγραφο του τμήματος πληροφοριών της αστυνομίας που χρονολογείται από εκείνη τη χρονιά ανέφερε ότι ο Τζορτζ Οργουελ «έχει προχωρημένες κομμουνιστικές απόψεις και πολλοί από τους Ινδούς φίλους του υποστηρίζουν ότι τον βλέπουν συχνά σε συγκεντρώσεις κομμουνιστών».

«Ο τρόπος ένδυσής του είναι εντελώς μποέμικος, τόσο όταν πηγαίνει στο γραφείο του όσο και εκτός εργασίας» αναφέρουν οι πληροφοριοδότες.

Από τον φάκελο, όμως, προκύπτει ότι η ΜΙ-5 δεν έλαβε κανένα μέτρο κατά του Οργουελ. Σε σημείωμα που περιλαμβάνεται στο αρχείο, ένας αξιωματικός της υπηρεσίας, ο Οτζίλβι, φέρεται να έχει τηλεφωνήσει στην ειδική υπηρεσία πληροφοριών για να ρωτήσει ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του Οργουέλ ως ατόμου με «προχωρημένες κομμουνιστικές απόψεις». Επιθεωρητής της αστυνομίας που ασχολούνταν με την υπόθεση του απαντά ότι προφανώς ο αρμόδιος για την παρακολούθησή του δεν μπορούσε να κατατάξει αλλιώς τον συγγραφέα, ο οποίος σίγουρα ήταν ένας πολύ ανορθόδοξος κομμουνιστής. «Πιστεύω ότι ο λοχίας που ασχολήθηκε με την υπόθεση δεν βρήκε άλλο τρόπο να περιγράψει την άκρως ανορθόδοξη γραμμή που τηρούσε ο Οργουελ» γρέφει ο Οτζίλβι. «Είναι προφανές από τα τελευταία του κείμενα ότι δεν έχει σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως εξάλλου το Κόμμα δεν διατηρεί σχέσεις μαζί του».

Αποχαρακτηρίστηκαν το 2005

Οι συγκεκριμένοι φάκελοι της Ειδικής Υπηρεσίας για τον Οργουελ αποχαρακτηρίστηκαν το 2005, αλλά μέχρι σήμερα έμεναν άγνωστες οι απαντήσεις της ΜΙ-5. Επίσης, όπως αποκαλύπτεται από διάφορα άλλα έγγραφα, η υπηρεσία αντικατασκοπείας δεν τον θεωρούσε επικίνδυνο για την κρατική ασφάλεια. Το 1943, η υπηρεσία ερωτάται κατά πόσον θα πρέπει να δοθεί στον Οργουέλ η απαραίτητη άδεια ώστε να έχει πρόσβαση ως δημοσιογράφος στο αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων. «Η Υπηρεσία Ασφάλειας διατηρεί φάκελο γι’ αυτόν τον άνθρωπο, αλλά δεν έχει αντιρρήσεις ως προς την παρουσία του στο αρχηγείο» αναφέρει το σχετικό έγγραφο.

Τέλος, στους αποχαρακτηρισμένους πια φακέλους περιέχεται και πλήθος φωτογραφιών, η αίτηση για χορήγηση διαβατηρίου, καθώς και μία περίληψη της σταδιοδρομίας του μεγάλου συγγραφέα που είχε συνταχθεί από την ΜΙ-5 το 1936. Η τελευταία καταχώρηση αναφέρει ότι ο Τζορτζ Οργουελ πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1950.ΑΡ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή