Σταθερό προβάδισμα της Χίλαρι για το χρίσμα

Σταθερό προβάδισμα της Χίλαρι για το χρίσμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Ημέρα της Εργασίας να ανοίγει και επισήμως την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε την κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος με σημαντικό προβάδισμα έναντι των κυριοτέρων ανθυποψηφίων της, Μπάρακ Ομπάμα και Τζον Εντουαρντς.

Τέσσερις μήνες πριν από την πρώτη προκριματική εκλογή, στην πολιτεία Αϊόβα, η γερουσιαστής Νέας Υόρκης έχει διψήφιο προβάδισμα σχεδόν σε όλες τις πανεθνικής κλίμακας δημοσκοπήσεις.

Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών της στο Νιου Χαμσάιρ, η Χίλαρι Κλίντον επιχείρησε «προληπτικό πλήγμα» στο μαύρο αστέρι των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της γνήσιας «αλλαγής», απέναντι σε μια Χίλαρι-ενσάρκωση του «κατεστημένου».

«Γνωρίζω ότι ορισμένοι σκέφτονται ότι πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην εμπειρία και την αλλαγή» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, για να προσθέσει: «Αλλά με μένα, δεν θα χρειαστεί να μπείτε σε τέτοια διλήμματα».

Στο πλευρό της συζύγου του, ο Μπιλ Κλίντον -πραγματικό «βαρύ πυροβολικό» της εκστρατείας της- δήλωσε: «Στα 40 χρόνια που παρακολουθώ προεκλογικές κούρσες, η Χίλαρι είναι η καλύτερα προετοιμασμένη υποψήφιος για την προεδρία. Αν θέλετε να αποκαταστήσετε μέσα σε μια νύχτα τη διεθνή εικόνα της Αμερικής, ψηφίστε πρόεδρο τη Χίλαρι»!

Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών ψηφοφόρων επικροτούν τις εξαγγελίες του Μπάρακ Ομπάμα για μια «ριζική αλλαγή» στην Αμερική, αν και δεν έχουν πεισθεί ακόμη ότι διαθέτει την αναγκαία πείρα για να εκλεγεί πρόεδρος. Ο Ομπάμα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη Χίλαρι Κλίντον ως «Μπους – Τσένι λάιτ», υποστηρίζοντας ότι θα ακολουθήσει, εάν εκλεγεί, την ίδια, πάνω-κάτω, σκληροπυρηνική, εξωτερική πολιτική με τον απερχόμενο πρόεδρο.

Ο τρίτος των επικρατέστερων, μέχρι στιγμής, Δημοκρατικών υποψηφίων, Τζον Εντουαρντς, εξασφάλισε χθες την υποστήριξη των «Ενωμένων Χαλυβουργών» (πρόκειται για το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βόρειας Αμερικής, με 850.000 μέλη) και των «Ενωμένων Εργατών Ορυχείων». Στη διάρκεια ομιλίας του στη βιομηχανική πόλη Πίτσμπουργκ, ο Εντουαρντς -ο πιο «αριστερός» υποψήφιος των Δημοκρατικών- δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Αμερική δεν χτίστηκε από τη Γουόλ Στριτ, αλλά από τους χαλυβουργούς και τους ανθρακωρύχους της». Κατηγόρησε δε τη Χίλαρ ότι «υπερασπίζεται τις ομάδες συμφερόντων (λόμπι) και το κατεστημένο της Ουάσιγκτον».

Σκάνδαλα Ρεπουμπλικανών

Στο μεταξύ, τα πρόσφατα σεξουαλικά σκάνδαλα Ρεπουμπλικανών πολιτικών έχουν πλήξει καίρια την προεκλογική εικόνα του κόμματος που αντλεί δύναμη από τη χριστιανική Δεξιά και εμφανίζεται ως κέρβερος της ηθικής σε θέματα όπως οι αμβλώσεις και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λάρι Κρεγκ δεν ήταν αρκετός για να σταματήσει την πολιτική θύελλα που προκάλεσε η πράξη του. Ενας άλλος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο Ντέιβιντ Βίτερ, ζήτησε συγγνώμη από τους εκλογείς του γιατί το όνομά του βρέθηκε στον τηλεφωνικό κατάλογο εταιρείας της Ουάσιγκτον που προμηθεύει (θηλυκού γένους) συνοδούς σε αξιοσέβαστους κυρίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή