Τα φθηνά ρούχα έχουν… και χαμηλά μεροκάματα

Τα φθηνά ρούχα έχουν… και χαμηλά μεροκάματα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους γεμάτους λακκούβες δρόμους της Μπάνγκαλορ, στην Ινδία, εύκολα εντοπίζει κανείς τις πλούσιες βιομηχανίες. Από τους φουτουριστικούς πύργους και τις πισίνες της Electric City, όπου συγκεντρώνονται οι βιομηχανίες λογισμικού, μέχρι τα γυάλινα κτίρια όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία των βιομηχανιών ρούχων, τα φανταχτερά κτίρια μαρτυρούν την επιτυχία των ιδιοκτητών τους.

Στα εργοστάσια ρούχων εργάζονται χιλιάδες Ινδοί εργάτες κατασκευάζοντας τα ρούχα που πουλάνε ορισμένες από τις πιο γνωστές φίρμες στη Βρετανία όπως οι: Gap, H&M, Marks and Spencer, Matalan, Mothercare και Primark. Παρά τις υποσχέσεις τους ότι θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς, οι εργάτες υποστηρίζουν στον «Γκάρντιαν» ότι το ημερομίσθιο που παίρνουν είναι της πείνας. Οταν προκύπτουν έκτακτα έξοδα, αναγκάζονται να δανείζονται χρήματα και να τρώνε στα συσσίτια.

Η Χέμα είναι 30 χρόνων και έχει ένα παιδί. Το ημερομίσθιό της σε ένα εργοστάσιο της Texport Overseas που προμηθεύει με ρούχα την Gap είναι 120 ρουπίες ή 2,22 ευρώ. Κάθε ώρα πρέπει να ράβει 120 κομμάτια, αλλά μόλις που καταφέρνει να ετοιμάσει 90. «Αν δεν πετύχω το στόχο, ο επιστάτης μού πετάει τα ρούχα και μου λέει να φύγω. Αυτό έγινε τρεις φορές τον περασμένο μήνα. Μετά μού είπαν να παραιτηθώ. Εκλαιγα και τους παρακαλούσα να με κρατήσουν γιατί χρειάζομαι τη δουλειά. Τελικά μού είπαν: «Στο μέλλον να ράβεις όσα ρούχα είναι ο στόχος, αλλιώς να μην επιστρέψεις». Οπότε, όπως λέει η Χέμα, αναγκάζεται να δουλέψει μια ώρα παραπάνω κάθε ημέρα, χωρίς να πληρώνεται, ώστε να ράψει όλα τα ρούχα που της ζητάνε. «Το ίδιο γίνεται σε όλο το εργοστάσιο».

Η διοίκηση της Texport Overseas αρνείται ότι πιέζει τους εργάτες και ότι τούς αναγκάζει να δουλεύουν υπερωρίες. Οταν ο «Γκάρντιαν» επικοινώνησε με την Primark και την Mothercare σχετικά με τα χαμηλά ημερομίσθια, οι δύο εταιρείες απάντησαν ότι θα ερευνήσουν αμέσως την κατηγορία. Η Gap παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «προβλήματα» και οι Marks and Spencer και Matalan παραδέχθηκαν ότι οι εργάτες τους πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό. Η Matalan δεν ανακάλυψε «στοιχεία» για αναγκαστικές υπερωρίες στα δύο εργοστάσια της Texport Overseas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή