Τελευταίος γύρος στα παζάρια μεταξύ Μπούτο, Μουσάραφ

Τελευταίος γύρος στα παζάρια μεταξύ Μπούτο, Μουσάραφ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Η ώρα της κρίσης για τον πρόεδρο -κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1999- του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, φαίνεται ότι πλησιάζει. Σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με την εξόριστη πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας που θα ενισχύσει τον Μουσάραφ εν όψει των επερχόμενων εκλογών και θα επιτρέψει στην Μπούτο να επιστρέψει στο Πακιστάν και να λάβει μερος στις εκλογές.

Προς το παρόν, οι συνομιλίες έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο καθώς η κ. Μπούτο δεν κατάφερε να αποσπάσει τη δημόσια δέσμευση του Μουσάραφ ότι είτε θα παραιτηθεί από αρχηγός του στρατού είτε θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να διαλύει την κυβέρνηση. Παράλληλα, οι υποστηρικτές του Μουσάραφ δεν δέχονται την απαίτηση Μπούτο να θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός. Ο υπουργός Σιδηροδρόμων του Πακιστάν, Ρασίντ Αχμέντ, δήλωσε χθες ότι αντιπρόσωποι του Μουσάραφ και της Μπούτο θα συναντηθούν σήμερα στο Αμπού Ντάμπι, ωστόσο εκπρόσωπος Τύπου της πρώην πρωθυπουργού διέψευσε την είδηση.

Χθες, ο συνασπισμός ισλαμικών κομμάτων του Πακιστάν -ο δεύτερος πιθανός σύμμαχος του Μουσάραφ στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία- ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Μπούτο.

Τον Ιανουάριο του 2008 οι εκλογές

Το περασμένο Σάββατο, η κ. Μπούτο ανακοίνωσε από το Λονδίνο ότι θα επιστρέψει σύντομα στο Πακιστάν, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Εκτός, όμως, από την κ. Μπούτο, στο Πακιστάν επιθυμεί να επιστρέψει και ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος έχασε την εξουσία κατά το πραξικόπημα Μουσάραφ. Ο Σαρίφ, που είχε φυλακιστεί από τον Μουσάραφ και αργότερα είχε σταλεί εξόριστος στη Σαουδική Αραβία, έχει ανακοινώσει ότι θα επιστρέψει στο Πακιστάν στις 10 Σεπτεμβρίου παρά το ενδεχόμενο να συλληφθεί. Οι γενικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2008, εκτός και αν ο κ. Μουσάραφ κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και τις αναβάλει.

Ο Μουσάραφ ανέλαβε την εξουσία το 1999 και μετά την 11η Σεπτεμβρίου τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν. Ωστόσο, φαίνεται ότι χάνει την υποστήριξη των Αμερικανών, όπως και τη μάχη εναντίον της εξάπλωσης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή