«Πολεμικό συμβούλιο» Μπους

«Πολεμικό συμβούλιο» Μπους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κίνηση με έντονα στοιχεία θεατρικότητας και προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, ο Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε χθες απροειδοποίητα το Ιράκ και προήδρευσε ανώτατου «πολεμικού συμβουλίου» σε αμερικανική βάση, στη σουνιτική επαρχία Ανμπάρ, η οποία αποτελούσε μέχρι πρότινος τον χειρότερο εφιάλτη των δυνάμεων κατοχής.

Πετώντας από την Ουάσιγκτον προς το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ζώνης Ασίας – Ειρηνικού, ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Στίβεν Χάντλι, έκανε στάση στην αεροπορική βάση Αλ Ασαντ, δυτικά της Βαγδάτης, όπου τον περίμενε ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο Μπους και οι κορυφαίοι συνεργάτες του επρόκειτο στη συνέχεια να συσκεφθούν με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Πέις, τον επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγό Πετρέους, τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλικί και ηγέτες φυλών της επαρχίας Ανμπάρ.

Αντιμέτωπος με την πίεση της κοινής γνώμης και μεγάλου μέρους του Κογκρέσου για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, ο Μπους επιχειρεί να στρέψει στην προσοχή στις επιτυχίες των ΗΠΑ στην επαρχία Ανμπάρ, όπου βρίσκονται τα πιο σημαντικά οχυρά της σουνιτικής αντίστασης. Οι Αμερικανοί κατάφεραν, το τελευταίο διάστημα, να επωφεληθούν από τις συγκρούσεις μεταξύ της ιρακινής Αλ Κάιντα και σουνιτικών φυλών και οργανώσεων, επιτυγχάνοντας μια μερική σταθεροποίηση, χωρίς την οποία η χθεσινή επίσκεψη Μπους θα ήταν αδιανόητη. Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η εξασθένηση της πίεσης πάνω στα αμερικανικά στρατεύματα στην Ανμπάρ θα αξιολογηθεί θετικά από τον στρατηγό Πετρέους και τον Αμερικανικό πρεσβευτή στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ, στην έκθεση που πρόκειται να τεθεί υπ’ όψιν του Κογκρέσου, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Το «πολεμικό συμβούλιο» του Μπους στη βάση Αλ Ασαντ απέβλεπε, ενδεχομένως, και στον μετριασμό των εντυπώσεων από την απόσυρση και των τελευταίων Βρετανών στρατιωτών από τη Βασόρα, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ και βασικό κέντρο της παραγωγής πετρελαίου.

Καλυπτόμενοι από το σκοτάδι, περίπου 500 Βρετανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν, τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, το συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου που είχε χτισθεί επί Σαντάμ Χουσεΐν και αποσύρθηκαν στην ενδοχώρα. Η τελευταία βρετανική βάση στη Βασόρα δεχόταν επί καθημερινής βάσεως καταιγισμό όλμων και πυραύλων από τη σιιτική αντίσταση, κυρίως δε από τον «Στρατό του Μαχντί» του Μοκτάντα αλ Σαντρ, οι άνδρες του οποίου πανηγύριζαν χθες την αποχώρηση των Βρετανών ως δικό τους θρίαμβο.

Με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αρνήθηκε ότι πρόκειται για ήττα, υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων ήταν «προσχεδιασμένη και οργανωμένη». Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Αμυνας των Εργατικών, Πίτερ Κίλφοϊλ, εκτιμά πως «πρόκειται για το πρελούδιο της πλήρους αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ». Το τελευταίο διάστημα, η απόσυρση των Βρετανών από τη Βασόρα είχε προκαλέσει δυσφορία στην Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, ο τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν προειδοποίησε χθες τον Νικολά Σαρκοζί ότι θα ήταν «μνημειώδες λάθος» να υποστηρίξει τον Τζορτζ Μπους στον πόλεμο του Ιράκ και «να του προσφέρει υποστήριξη στο Ιράκ και σε πολλά άλλα ζητήματα». Ο Σαρκοζί τάχθηκε, την περασμένη εβδομάδα, υπέρ χρονοδιαγράμματος αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ, αλλά η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ στη Βαγδάτη εξελήφθη διεθνώς ως σήμα προσέγγισης της Γαλλίας με τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή