Απευθείας διάλογος για Κόσοβο

Απευθείας διάλογος για Κόσοβο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στην τελική διαπραγματευτική ευθεία εισέρχεται πλέον το ζήτημα του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, λίγους μήνες πριν από την οριστική παραπομπή του στον ΟΗΕ. Χθες, ο Σέρβος υπουργός Σλόμπονταν Σαμάρντζιτς, υπεύθυνος για το Κόσοβο, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων στη Νέα Υόρκη στις 28 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Τζέρεμιτς δήλωνε από το Βουκουρέστι όπου βρισκόταν, ότι η Σερβία είναι έτοιμη «να πάει πολύ μακριά» προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα του Κοσόβου.

Χωριστή συνάντηση

Ο Σέρβος υπουργός Σλόμπονταν Σαμάρντζιτς προέβη στην ανακοίνωση των απευθείας συνομιλιών ύστερα από την τελευταία συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γερμανό πρέσβη Βόλφανγκ Ισινγκερ. Ο Σέρβος αξιωματούχος προσέθεσε ότι πριν από την 28η Σεπτεμβρίου θα προηγηθεί χωριστή συνάντηση στο Λονδίνο μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και των μεσολαβητών από την τρόικα (Ε.Ε., Ρωσία και ΗΠΑ).

Συνομιλίες με τον Γερμανό αξιωματούχο είχε και ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος έσπευσε να επαναλάβει μια από τις πάγιες σερβικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο. Ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι η τελική απόφαση για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας θα πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου όμως η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος του Βελιγραδίου έχει απειλήσει να προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση δεν είναι αποδεκτή από τη Σερβία.

Πάντως, στην τελευταία και για πολλούς κρίσιμη συνάντηση της Βιέννης προ εβδομάδος δεν κατεγράφη πρόοδος, καθώς η Σερβία εμμένει στις θέσεις της, οι οποίες συνοψίζονται στην παραμονή του Κοσσυφοπεδίου εντός των σερβικών συνόρων, ενώ οι Κοσοβάροι από την πλευρά τους επέμεναν στην πλήρη ανεξαρτησία.

Αν και το Κοσσυφοπέδιο παραμένει τυπικά τμήμα της Σερβίας, είναι προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ από το 1999, όταν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί έδωσαν τέλος στον γιουγκοσλαβικό πόλεμο.

Δηλώσεις για το Κοσσυφοπέδιο έκανε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. «Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να διατηρήσουν ενιαία θέση για το μέλλον της επαρχίας», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών για την ανεξαρτησία, η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει και είναι προς το συμφέρον της να παραμείνει ενωμένη, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα δεχόταν πλήγμα η κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, μοιρασμένη ανάμεσα σ’ αυτούς που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και σ’ αυτούς που δεν την αναγνωρίζουν. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ επέκρινε τη στάση της Μόσχας, η οποία ως γνωστόν μπλοκάρει την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου. «Εμείς οι 27 της Ε.Ε. θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή θέση, η οποία δεν είναι αναγκαστικά αυτή της Ρωσίας, η οποία μιλάει σκληρά, ούτε όμως και αυτή των ΗΠΑ, οι οποίες φαίνονται πολύ αποφασισμένες. Θα είναι μια ευρωπαϊκή θέση», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ.

Οι συνομιλίες για το πολιτικό μέλλον της σερβικής επαρχίας αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Δεκέμβριο και οι Κοσοβάροι έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα προχωρήσουν σε μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή