Οδικός Χάρτης για ειρήνη στο Ιράκ

Οδικός Χάρτης για ειρήνη στο Ιράκ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τετραήμερες μυστικές διαπραγματεύσεις επί φινλανδικού εδάφους, οι αντιπρόσωποι σουνιτών και σιιτών κατέληξαν σ’ έναν Οδικό Χάρτη με στόχο την ειρήνη στο Ιράκ. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετική ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη συμφιλίωση των λαών, Crisis Management Initiative (CMI), ο Οδικός Χάρτης για το Ιράκ βασίζεται στις εμπειρίες από τη διαμάχη μεταξύ καθολικών και προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα παραδείγματα Ν. Αφρικής, Β. Ιρλανδίας

Οι δεκαέξι αντιπρόσωποι μελέτησαν, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώην προέδρου της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι, και υπό την αιγίδα της σχολής πολιτικών επιστημών Τζον Μακόρμακ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, τα παραδείγματα των επιτυχημένων ειρηνευτικών διαδικασιών στη Νότια Αφρική και τη Βόρειο Ιρλανδία. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι στις συζητήσεις συμμετείχαν ηγετικά στελέχη του Σιν Φέιν και των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας προκειμένου να μοιραστούν εμπειρίες με τους Ιρακινούς αντιπροσώπους.

«Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας συγκεκριμένου πλαισίου προς όφελος της ειρήνης», τονίζεται στην ανακοίνωση της CMI. Παράλληλα, οι Ιρακινοί αντιπρόσωποι φέρονται να συμφώνησαν να μελετήσουν κατάλογο δώδεκα συστάσεων -όπως αυτή για τον αφοπλισμό των αντιμαχόμενων ομάδων και αυτή για την καθιέρωση ανεξάρτητης επιτροπής που θα αναλάβει τη διαδικασία του αφοπλισμού- για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Πηγές προσκείμενες στη CΜΙ επιβεβαίωναν ότι στις συζητήσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του εξτρεμιστή, σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, καθώς και αντιπρόσωπος του ηγέτη της μεγαλύτερης σουνιτικής παράταξης, Αντάν αλ Ντουλαϊμί. Διπλωματικές πηγές, ωστόσο, εξέφραζαν αμφιβολίες όσον αφορά το ειδικό πολιτικό βάρος των απεσταλμένων των μεγαλύτερων ιρακινών παρατάξεων και υποστηρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν έχουν επιρροή στην κορυφή της πυραμίδας. Από την πλευρά της, η ιρακινή κυβέρνηση χαιρέτισε μεν την προσπάθεια της CMI, πλην όμως, κατέστησε σαφές ότι η ίδια δεν εκπροσωπήθηκε επισήμως.

Οσον αφορά τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των Ιρακινών αντιπροσώπων, αυτή προβλέπει τον διαχωρισμό της θέσης των κομμάτων από τη θρησκευτική βία, τη λήψη μέτρων για τη διευθέτηση του προβλήματος των προσφύγων και την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων βάσει ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή