Πυρά κατά Μόσχας ότι κλείνει την υπόθεση Πολιτκόφσκαγια

Πυρά κατά Μόσχας ότι κλείνει την υπόθεση Πολιτκόφσκαγια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Νέο επιθεωρητή επικεφαλής της έρευνας για την υπόθεση Πολιτκόφσκαγια, τοποθέτησαν χθες οι ρωσικές δικαστικές αρχές, προκαλώντας την αντίδραση του γιου τής δολοφονημένης δημοσιογράφου και πολλών συναδέλφων της.

Μια εβδομάδα πριν, η υπόθεση Πολιτκόφσκαγια, που στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά και στο εξωτερικό, συμβολίζει τη μάχη για την ελευθεροτυπία, έμοιαζε ουσιαστικά λυμένη. Η Γενική Εισαγγελία είχε απαγγείλει κατηγορίες και είχε συλλάβει 11 υπόπτους. Ο Ιλια Πολιτκόφσκι είχε τότε εξάρει το έργο των διωκτικών αρχών, αλλά είχε μιλήσει και για πολιτικά κίνητρα. Χθες, και ενώ στο μεταξύ δύο από τους υπόπτους απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες λόγω έλλειψης στοιχείων, η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε και άλλους αστυνομικούς στην υπόθεση και επικεφαλής τον Σεργκέι Ιβάνοφ προκειμένου να χειριστεί καλύτερα «το μεγάλο φόρτο εργασίας».

Χθες, ο Ντμίτρι Μουράτοφ, διευθυντής της «Νοβάγια Γκαζέτα», της εφημερίδας όπου εργαζόταν η Αννα Πολιτκόφσκαγια, εκτίμησε ότι ο παραγκωνισμός του επιθεωρητή Πιοτρ Γκαμπριγιάν από την υπόθεση, είναι εσκεμμένος. «Οι σιλοβίκι ήθελαν να κλείσουν την υπόθεση και τώρα απομακρύνουν τον Γκαμπριγιάν και τελειώνουν», δήλωσε ο Μουράτοφ στον ραδιοσταθμό Εκο Μόσκβι. Με τον όρο «σιλοβίκι» περιγράφονται ομάδες ανθρώπων στο Κρεμλίνο που ελέγχουν τις μυστικές υπηρεσίες, τις διωκτικές αρχές και το στρατό.

Απογοήτευση και οργή

Στη Νοβάγια Γκαζέτα, οι συνάδελφοι της Πολιτκόφσκαγια εξέφρασαν χθες «τη βαθιά απογοήτευση και την οργή τους». Η αρθρογράφος Γιούλια Λατίνινα λέει ότι τα προβλήματα που προέκυψαν στην υπόθεση είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούν οι ρωσικές αρχές, αφότου οι ερευνητές συνέλαβαν ως υπόπτους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών. «Νομίζω ότι οι ερευνητές συνέλαβαν ανθρώπους που έφεραν σε δύσκολη θέση τις αρχές, γι’ αυτό και αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής επιθεωρητής».

Οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο: τους κατηγορούμενους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας- Τσετσένους με δεσμούς με ομάδα της μαφίας- και ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τη δολοφονία. Κατά πάσα πιθανότητα οι τελευταίοι θα τη γλιτώσουν, εκτιμάει η Λατίνινα. Ο γενικός εισαγγελέας Γιούρι Τσάικα, προσθέτει, και οι πολιτικοί έδωσαν έμφαση στις πολιτικές προεκτάσεις της δολοφονίας προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από το γεγονός ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και άνδρες του υπουργείου Εσωτερικών και των μυστικών υπηρεσιών. «Οπως φαίνεται, η υπόθεση Πολιτκόφσκαγια, η οποία φαινόταν ότι έχει λυθεί, καταρρέει όσο προχωρούν οι έρευνες», γράφει η καθημερινή εφημερίδα Βρέμια Νοβοστέι. AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή