Υπόγειος πόλεμος για το νέο τουρκικό Σύνταγμα

Υπόγειος πόλεμος για το νέο τουρκικό Σύνταγμα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η κεμαλική ελίτ της Τουρκίας βρίσκεται ενώπιον ιστορικής σημασίας αντιπαράθεσης, εξαιτίας της πρόθεσης του ισλαμογενούς κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να αναθεωρήσει το σύνταγμα της χώρας και να εισάγει ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Οι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους -μεταξύ τους και πολλοί στρατηγοί- φοβούνται ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση θα πλήξει το διαχωρισμό θρησκείας – κράτους, θα φιμώσει το στρατό και θα ενισχύσει τις εθνοτικές διενέξεις, ιδιαίτερα στην κουρδική Νοτιοανατολική Τουρκία.

Το ΑΚΡ, που επικράτησε στις εκλογές του Ιουλίου, ισχυρίζεται ότι το νέο Σύνταγμα θα διευρύνει τις ατομικές ελευθερίες και θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το συνταγματικό κείμενο θα αντικαταστήσει το αυταρχικό σύνταγμα, που υιοθετήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980.

Πολλοί Τούρκοι, όμως, θεωρούν ότι η χαλάρωση της απαγόρευσης χρήσης της κουρδικής γλώσσας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το έθνος. Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις εκφράζουν οι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους για την προγραμματισμένη άρση απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια της χώρας. Εξίσου έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει, όμως, η επίμονη άρνηση στελεχών του ΑΚΡ να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της συνταγματικής αναθεώρησης, ισχυριζόμενοι ότι οι διεργασίες συνεχίζονται και ότι το τελικό κείμενο θα είναι έτοιμο σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω περιορισμό της επιρροής του στρατού στα πολιτικά πράγματα. Τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων θα λογοδοτεί στον υπουργό Αμυνας και όχι απευθείας στον πρωθυπουργό, όπως γίνεται σήμερα, ενώ θα καταστεί δυνατή η άσκηση εφέσεων στις αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατοδικείου.

Το νέο συνταγματικό κείμενο αναμένεται να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες, αν και αφήνει άλυτο το ακανθώδες θέμα του άρθρου 301 του κώδικα ποινικής δικονομίας, που έχει οδηγήσει δεκάδες Τούρκους συγγραφείς ενώπιον της δικαιοσύνης για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας».

Το κυβερνών ΑΚΡ και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχουν δεσμευθεί να θέσουν το συνταγματικό κείμενο σε δημοψήφισμα, ενώ το κόμμα θα χρειασθεί να συνάψει κοινοβουλευτική συμμαχία, καθώς η συνταγματική μεταρρύθμιση απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων της εθνοσυνέλευσης.Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή