Με μικρές καταστροφές το πέρασμα του τυφώνα Φέλιξ

Με μικρές καταστροφές το πέρασμα του τυφώνα Φέλιξ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΓΚΟΥΤΣΙΓΚΑΛΠΑ, Ονδούρα. Μάλλον «φτηνά» τη γλιτώνει αυτή τη φορά η Κεντρική Αμερική, καθώς ο τυφώνας Φέλιξ δεν φαίνεται να προξενεί τις εκτεταμένες καταστροφές που φοβούνταν όσοι είχαν ζήσει την τραγωδία του τυφώνα Μιτς, πριν από εννέα χρόνια.

Ο τυφώνας, που έπληξε τις ακτές της Νικαράγουας την Τρίτη, ήταν κατηγορίας 5, δηλαδή ο ισχυρότερος στην πενταβάθμια κλίμακα.

Εννιά νεκροί, 12 αγνοούμενοι

Στο θέρετρο του Πουέρτο Καμπέσας στην περιοχή Μισκίτο της βορειοανατολικής Νικαράγουας οι άνεμοι έφθασαν τα 258 χιλιόμετρα την ώρα, στέγες πέταξαν και δέντρα ξεριζώθηκαν, αλλά οι ανθρώπινες απώλειες ήταν, δεδομένων των συνθηκών, μικρές. Εννιά άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Νικαράγουα, ενώ έντεκα αγνοούνται.

Η πιο επικίνδυνη συνέπεια των τυφώνων στην Κεντρική Αμερική δεν είναι οι άνεμοι, αλλά οι κατολισθήσεις που προξενούν οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Μεγάλες επιχειρήσεις εκκενώσεων έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, καθώς πάνω από 30 εκατοστά βροχής αναμένεται να πέσουν στη Νικαράγουα, ενώ ως 25 εκατοστά αναμένονται στην Ονδούρα. Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά, δόξα τω Θεώ, ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι τόσο υψηλός όσο τα θύματα του τυφώνα Μιτς» είπε. Το 1998, ο τυφώνας Μιτς είχε κοστίσει 9.000 ζωές, κυρίως στην Ονδούρα. Τώρα η Ονδούρα φαίνεται ότι δεν διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. «Ισως υπάρξουν κάποιες πλημμύρες αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα είναι σοβαρές», είπε ο Μάρκος Μπούργκος, αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης της Ονδούρας. Στην πρωτεύουσα της χώρας, Τεγκουτσιγκάλπα, ο τυφώνας έφθασε με τη μορφή ψιλόβροχου.

Ταυτόχρονα με την έλευση του τυφώνα Φέλιξ από τον Ατλαντικό Ωκεανό, η κεντρική Αμερική πλήττεται και από τον ήπιο τυφώνα Ενριέτα, που προέρχεται από τον Ειρηνικό. Ο Ενριέτα, που είχε κοστίσει τη ζωή 6 ατόμων στο Ακαπούλκο του Μεξικού, έφθασε χθες στη μύτη της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια. Ενας ξένος τουρίστας πνίγηκε στην παραλία του Λος Κάμπος στη Μπάχα Καλιφόρνια, καθώς παρασύρθηκε από τα πελώρια κύματα. Ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, απέδωσε τους τυφώνες στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Τα νερά του ωκεανού είναι πιο ζεστά, εξατμίζεται περισσότερο νερό και δημιουργούνται τυφώνες», είπε.

Ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 5 της φετινής χρονιάς έπληξε την Καραϊβική τον Αύγουστο, προξενώντας το θάνατο 27 ατόμων. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι συνθήκες στον Ατλαντικό είναι γόνιμες για να δημιουργηθούν πέντε ακόμα τυφώνες ώς το τέλος της σεζόν, το Νοέμβριο, εκ των οποίων οι δύο προβλέπονται σφοδροί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή