Αμερικανικά ελικόπτερα και τανκς σκότωσαν 14 αμάχους στη Βαγδάτη

Αμερικανικά ελικόπτερα και τανκς σκότωσαν 14 αμάχους στη Βαγδάτη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τεσσεράμισι χρόνια πολέμου και επτά μήνες από την έναρξη της αμερικανικής «αντεπίθεσης» για την ανακατάληψη της Βαγδάτης, άλλη μια συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας έγινε στόχος καταιγιστικών πυρών των αμερικανικών στρατευμάτων, συσσωρεύοντας νέες «παράπλευρες απώλειες» αμάχων, που εξαγρίωσαν τους Ιρακινούς.

Ηταν ανάμεσα στις 2 με 3 τα χαράματα όταν αμερικανικά τανκς και ελικόπτερα άρχισαν να εκτοξεύουν οβίδες και ρουκέτες εναντίον πολυκατοικιών της συνοικίας Αλ Ουασάς, σιιτικό θύλακα στην περιοχή Μανσούρ, όχι μακριά από το κέντρο της Βαγδάτης. Τρία κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς και δύο υπέστησαν ζημιές. Κάτω από τα χαλάσματα, οι οργισμένοι κάτοικοι της περιοχής ήρθαν αντιμέτωποι με παραμορφωμένα πτώματα και διασκορπισμένα, ανθρώπινα μέλη. Ιρακινοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για 14 νεκρούς- άμαχοι, που σκοτώθηκαν πάνω στον ύπνο- και αρκετούς τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι μια εξαμελής οικογένεια, περιλαμβανομένης μιας κοπέλας 12 ετών, ξεκληρίστηκε.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση υποστηρίζει, με ανακοίνωσή της, ότι Αμερικανοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχη με «ενόπλους, σιίτες εξτρεμιστές» στη συνοικία Αλ Ουασάς. Οταν οι Αμερικανοί και οι Ιρακινοί στρατιώτες που τους συνόδευαν μπήκαν στην επίμαχη περιοχή, αντιμετώπισαν πυρά ενόπλων από τις στέγες πολυκατοικιών και γι’ αυτό, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική διοίκηση, χρειάστηκε να απαντήσουν με βολές τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων.

Στο μεταξύ, νέα έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ που παραδόθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο υποστηρίζει ότι τα ιρακινά στρατεύματα δεν θα είναι σε θέση, τουλάχιστον στους προσεχείς 18 μήνες, να αναλάβουν το βάρος των πολεμικών επιχειρήσεων και σκιαγραφεί μια άκρως αρνητική εικόνα για την αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ.

Τι λέει νέα έκθεση για το Ιράκ

Η έκθεση εικοσαμελούς επιτροπής Αμερικανών αξιωματικών (στην πλειοψηφία τους, αποστρατευμένων) υπό τον στρατηγό των πεζοναυτών Τζέιμς Τζόουνς σημειώνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ μαστίζεται από διαφθορά και αντιπαλότητες μεταξύ αντιμαχόμενων φατριών, ενώ η ιρακινή αστυνομία έχει διαβρωθεί από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί από μηδενική βάση.

Αν και ο Τζόουνς δεν συνέστησε χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, πρότεινε ωστόσο μια πιο «διακριτική» παρουσία, ώστε να απαλυνθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για στρατό κατοχής.

Η νέα έκθεση στο Κογκρέσο προκάλεσε έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές του 2008 Τζόζεφ Μπάιντεν, μιλώντας σε σύσκεψη αρχηγών ιρακινών φυλών στην πόλη Ραμάντι, δήλωσε: «Η ενότητα του Ιράκ είναι πρόβλημα των Ιρακινών… Αν συνεχίσετε να πραγματοποιείτε πρόοδο, θα στείλουμε τα παιδιά μας να χύσουν το αίμα τους μαζί με σας, για σας. Αλλά αν αποφασίσετε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε μαζί, να μας το πείτε. Ο γιος μου, που είναι λοχαγός του στρατού, μπορεί να μείνει στην πατρίδα του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή