Επικίνδυνες τροφές για παιδιά

Επικίνδυνες τροφές για παιδιά

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση προς τους γονείς θα απευθύνει η Υπηρεσία Τροφίμων της Βρετανίας (FSA) επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκισμάτων που περιέχουν συγκεκριμένα πρόσθετα, χρωστικές και συντηρητικά. Η νέα σύσταση κρίθηκε αναγκαία μετά την ολοκλήρωση μελέτης, κατά την οποία διαπιστώθηκε πέραν κάθε αμφιβολίας η σχέση που συνδέει την πρόσληψη των συγκεκριμένων προσθέτων με την υπερκινητικότητα και την επιθετική συμπεριφορά.

Η βρετανική κυβερνητική υπηρεσία θα αναθεωρήσει τις οδηγίες προς τους καταναλωτές, συνιστώντας πλήρη αποχή από προϊόντα που περιέχουν κάποια πρόσθετα της κατηγορίας Ε, κυρίως στην περίπτωση που τα παιδιά που τα καταναλώνουν επιδεικνύουν υπερκινητικότητα ή σύνδρομο υπερκινητικότητας και διάσπασης της προσοχής.

Η απόφαση του βρετανικού ελεγκτικού οργάνου ακολουθεί τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της ευρύτερης, μέχρι σήμερα, μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη χώρα με αντικείμενο την ψυχική υγεία των παιδιών και τη σχέση της με τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετική παραγγελία της βρετανικής κυβέρνησης και δημοσιεύθηκε χθες στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Ωστόσο, η κίνηση της υπηρεσίας προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς, που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να υιοθετήσει «σκληρή» γραμμή, απαγορεύοντας ολοκληρωτικά τη χρήση προσθέτων στα τρόφιμα.

Αντιθέτως επέλεξε να μετακυλήσει την ευθύνη στους γονείς. Ετσι οι ενήλικες θα πρέπει να μελετούν πολύ προσεκτικά τις ενδείξεις για τα συστατικά κάθε τροφίμου για παιδιά προτού το αγοράσουν. Ομως, πολλά γλυκίσματα -όπως τα παγωτά- δεν αναφέρουν στη συσκευασία τι περιέχουν. Επίσης η βρετανική υπηρεσία ενημέρωσε για τα συμπεράσματα της έρευνας και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Τροφίμων και επιφυλάχθηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Μελέτη 297 παιδιών

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον κατέγραψαν τις αντιδράσεις 153 νηπίων ηλικίας τριών ετών και 144 παιδιών οκτώ έως εννιά ετών αφού τους χορήγησαν μίγμα πρόσθετων ουσιών, που περιλαμβάνονται σε διάφορα αναψυκτικά. Η ποσότητα ήταν αυτή που θεωρητικώς κάθε παιδί καταναλώνει κάθε ημέρα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι όταν τα παιδιά κατανάλωσαν τα πρόσθετα, επέδειξαν κατά πολύ μεγαλύτερα ποσοστά υπερκινητικότητα. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης οι ίδιες αντιδράσεις.

Η μεταβολή της συμπεριφοράς σε κάποια παιδιά ήταν σημαντική, ενώ άλλα δεν επηρεάστηκαν.

Ο καθηγητής Τζιμ Στίβενσον, συντονιστής των ερευνητών του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, επισημαίνει ότι: «Σήμερα διαθέτουμε σαφείς αποδείξεις για τον τρόπο που οι διάφορες χρωστικές και το βενζοϊκό άλας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών».

Ο δρ Αντριου Ουάτζ, ερευνητής της Υπηρεσίας Τροφίμων της Βρετανίας, επισημαίνει ότι η νέα σύσταση προς τους καταναλωτές είναι η εξής: «Εάν ένα παιδί επιδείξει συμπτώματα υπερκινητικότητας θα πρέπει να απέχει από τρόφιμα με τεχνητές χρωστικές. Οσοι γονείς ανησυχούν γι’ αυτές τις ουσίες πρέπει να ενθυμούνται ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των προσθέτων πάνω στις συσκευασίες των τροφίμων έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν τη σωστή επιλογή».

Τα επικίνδυνα συντηρητικά και πρόσθετα περιέχονται σε διάφορες καραμέλες που κυκλοφορούν στη Βρετανία καθώς και στην Coca Light, τους τεχνητούς χυμούς πορτοκαλιού και άλλα.

Το ποπ κορν βλάπτει πνευμόνια

ΣΙΚΑΓΟ. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν οι καταναλωτές που αγαπούν το ποπ κορν με γεύση βουτύρου και το προετοιμάζουν στον φούρνο μικροκυμάτων. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τουλάχιστον ένας άνδρας εμφάνισε σοβαρή νόσο στους πνεύμονές του επειδή προετοίμαζε και κατανάλωνε πολλές σακούλες του εδέσματος καθημερινά. Οπως, μάλιστα, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του FDA, η υπηρεσία ερευνά τη σχέση που θα μπορούσε να έχει η εισπνοή του πρόσθετου diacetyl με την πνευμονοπάθεια. Το επικίνδυνο πρόσθετο είναι αυτό που δίνει τη γεύση βουτύρου στο ποπ κορν και ήδη από πολύ καιρό συνδεόταν με την εμφάνιση βρογχιολίτιδας σε εργαζομένους στα εργοστάσια παρασκευής του συγκεκριμένου τύπου ποπ κορν. Τα συμπτώματα της νόσου είναι δύσπνοια, βήχας. Θεραπεύεται πολύ δύσκολα και συνήθως βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή