Εσωκομματικές έριδες στο κόμμα της Αγκελα Μέρκελ

Εσωκομματικές έριδες στο κόμμα της Αγκελα Μέρκελ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η κρίση ταυτότητας στα πολιτικά κόμματα είναι σαν κολλητική ασθένεια, έτσι μετά τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες η νόσος της ενδοσκόπησης προσέβαλε και τους χριστιανοδημοκράτες (CDU). Το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ διχάζεται μεταξύ των κεντρώων επιλογών της κυβέρνησης, που συστεγάζει χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, και των πιέσεων για συντηρητική στροφή ενόψει των εκλογών του 2009.

Η πρώτη τάση εκπροσωπείται από την ίδια την καγκελάριο, αλλά ιδεολογικός της εκφραστής είναι ο Γιούργκεν Ρούντγκερς, ο επονομαζόμενος και «εργατοπατέρας» του Ρουρ, ο οποίος επανειλημμένα έχει ζητήσει να διαψευστούν οι νεοφιλελεύθεροι μύθοι, όπως ότι η μείωση των φόρων δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης. Σε βιβλίο του, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή εβδομάδα, ο Ρούντγκερς τάσσεται υπέρ της αύξησης μισθών, της θωράκισης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και της συμμετοχής τους στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Επισημαίνει μάλιστα ότι δεν πρέπει το κόμμα του να επιτρέψει τον διεμβολισμό των αριστερών ψηφοφόρων από τους σοσιαλδημοκράτες και ότι πρέπει να υιοθετήσει και αυτό ανάλογη ρητορική.

Κριτική στο πρόγραμμα

Στον αντίποδα, δύο νέα στελέχη του κόμματος άσκησαν χθες δριμεία κριτική στο πρόγραμμα, ζητώντας πάραυτα συντηρητική αναδίπλωση. Το σχετικό αίτημα συνυπογράφουν ο Μάρκους Σέντερ, γενικός γραμματέας των Βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών, και ο επικεφαλής της νεολαίας των χριστιανοδημοκρατών, Φίλιπ Μισφέλντερ. Με αυτές τις προγραμματικές αρχές δεν πρόκειται να κερδίσουμε μία αστική-συντηρητική πλειοψηφία στις επικείμενες εκλογές, προειδοποιούν οι δύο πολιτικοί και απευθύνουν έκκληση για σκληρότερη γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης των ξένων.

«Προϋπόθεση για την υποδοχή ενός ξένου είναι η γνώση και αφομοίωση των αξιών μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή ανακοίνωση, στην οποία επαινείται εξάλλου η επαναφορά της «κυρίαρχης γερμανικής κουλτούρας» και του «πατριωτισμού» στο πρόγραμμα του κόμματος. Το ερώτημα πού τίθεται όμως είναι «πώς παρουσιάζουμε την εικόνα μας προς τα έξω;», αναρωτώνται στη σχετική τους πλατφόρμα οι νέοι χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στο ιστορικό καφενείο «Αϊνστάιν» του Βερολίνου. Κατά τους συντάκτες του κειμένου, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στο χθεσινό φύλλο της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», θα πρέπει το CDU να κινητοποιήσει τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους, που ασπάζονται τις αξίες του χριστιανισμού και του πατριωτισμού και θεωρούν τον συντηρητισμό ιδεολογική τους «πατρίδα». «Πρέπει να δώσουμε νέα πνοή στην αστική κουλτούρα», είναι η κατάληξη του άρθρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή