Μεξικό, Νικαράγουα δοκιμάσθηκαν σκληρά από δύο τυφώνες

Μεξικό, Νικαράγουα δοκιμάσθηκαν σκληρά από δύο τυφώνες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ. Επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιούνται από χθες σε Νικαράγουα και Μεξικό. Οι δύο χώρες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που άφησε πίσω της η επίσκεψη του τυφώνα Φέλιξ και του Ενριέτα. Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 40 στη Νικαράγουα και δύο στην Ονδούρα, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί.

Αεροσκάφος με τόνους τροφίμων, κλινοσκεπάσματα και φάρμακα προσγειώθηκε χθες στο Μπιλγουί, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής βόρειου Ατλαντικού της Νικαράγουα, όπου κατοικούν περισσότερες από 200 χιλιάδες ψυχές, που επλήγη από τον τυφώνα. Επίσης, χθες, αναμενόταν και η άφιξη μεταγωγικού αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα που θα μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έδωσε 4,5 τόνους βοήθειας στην κυβέρνηση της Νικαράγουα, ενώ αναλόγως θα προωθηθεί βοήθεια και από το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, ενώ η Κούβα έστειλε 57 ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στρατιώτες των σωστικών συνεργείων που ερευνούν νυχθημερόν την πληγείσα περιοχή εξακολουθούν να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει δραματικά, καθώς οι ξύλινες καλύβες των ντόπιων δεν προσέφεραν την παραμικρή προστασία από τους πανίσχυρους ανέμους του τυφώνα.

Χάθηκαν 9.000 σπίτια

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά περισσότερα από 9.000 σπίτια και 50.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί προς άλλες περιοχές.

Ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πρόληψης καταστροφών της χώρας, Ραμόν Αρνέστο Σόζα, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι έχουν ανευρεθεί 38 πτώματα, αλλά οι αγνοούμενοι Ινδιάνοι Μισκίτος υπερβαίνουν τους 120, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλά πτώματα πλέουν στα νερά.

Σύμφωνα με την τοπική διοικητική αρχή, 52 Μισκίτος παρασύρθηκαν από τους ανέμους στο λιμάνι Ράγια της Ονδούρας. Ολοι κατάφεραν να επιβιώσουν κρατημένοι από σανίδες και σημαδούρες. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και θα επιστρέψουν με σκάφος του πολεμικού ναυτικού της Νικαράγουα στη χώρα.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Φέλιξ κινούνταν προς τη δυτική Ονδούρα προκαλώντας βροχοπτώσεις. Δεν προκάλεσε, ωστόσο, ζημιές κατά το πέρασμά του από την πρωτεύουσα Τεγκουτσιγκάλπα, αλλά πλημμύρες σε χωριά στον Βορρά. Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους.

Τέλος η τροπική καταιγίδα Ενριέτα προκάλεσε εννιά θανάτους στο Μεξικό. Χθες κινούνταν αποδυναμωμένη στην έρημο Σονοράν και κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει την εμφάνισή της και στο Νέο Μεξικό ως βροχόπτωση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή