Ναζιστικός χαιρετισμός από στρατιώτες

Ναζιστικός χαιρετισμός από στρατιώτες

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Διοικητική έρευνα διέταξε χθες το γενικό επιτελείο στρατού της Αυστρίας, μετά την προβολή ερασιτεχνικού βίντεο, που δείχνει νέους στρατεύσιμους να δίνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Νόρμπερτ Νταραμπός, τόνισε ότι η έρευνα θα φθάσει στο βάθος της υπόθεσης, αρνούμενος να υποβαθμίσει το περιστατικό, παρότι οι δύο νεαροί στρατεύσιμοι είναι εμφανώς μεθυσμένοι. Ενας από τους δύο φαίνεται στο βίντεο να κραυγάζει: «Χάιλ Χίτλερ!» Το βίντεο, που προβλήθηκε αρχικά στη δημοφιλή ιστοσελίδα YouTube, απασχόλησε την αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung», η οποία έδωσε διάσταση στο θέμα.

Το βίντεο, που πρέπει να τραβήχτηκε με βιντεοκάμερα κινητού τηλεφώνου, χωρίζεται σε πολλά μέρη. Σε άλλο σημείο του, δείχνει νέους στρατιώτες -και αυτοί σε κατάστασης προχωρημένης μέθης- να φωνάζουν εξτρεμιστικά ακροδεξιά συνθήματα. Ενας από τους στρατεύσιμους, που συμμετέχει στις περισσότερες σκηνές, διαθέτει μάλιστα τατουάζ σβάστικας στον βραχίονα. Η αυστριακή νομοθεσία απαγορεύει ρητά την ηρωοποίηση του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά και κάθε προσπάθεια υποβάθμισης, δικαιολόγησης ή άρνησης του Ολοκαυτώματος. Ο Χανς-Γκέοργκ Βάλνερ, εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, ανέφερε ότι το επίμαχο βίντεο έχει γυρισθεί στον στρατώνα Σβάρτσενμπεργκ στα προάστια του Σάλτσμπουργκ, ενώ προσέθεσε ότι οι ανακριτικές υπηρεσίες έχουν ήδη εντοπίσει τρεις υπόπτους. Πρόκειται για νεαρούς στρατεύσιμους που πραγματοποιούν την εξάμηνη υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

Η Αυστρία αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τέτοια ζητήματα, όπως έδειξε και η μακρά (13 μήνες) προφυλάκιση του Βρετανού ιστορικού και αρνητή του Ολοκαυτώματος, Ντέιβιντ Ιρβινγκ, στη χώρα το 2006. Ο Ιρβινγκ είχε κατηγορηθεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος και υπέστη έτσι την αυστηρότητα της νομοθεσίας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή