Σερβικό μήνυμα για το Κόσοβο

Σερβικό μήνυμα για το Κόσοβο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δεν είναι στις προθέσεις της Σερβίας να απειλήσει στρατιωτικά το Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που αναγγελθεί διακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα άνοιγε το «Κουτί της Πανδώρας» και σωρεία προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια της βαλκανικής περιοχής θα ανέρχονταν στην επιφάνεια. Σ’ αυτήν την κάθε άλλο παρά καθησυχαστική δήλωση προέβη χθες στους βρετανικούς «Φαινάνσιαλ Τάιμς» ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Τζέρεμιτς, τονίζοντας ότι «δεν θα συμβάλουμε στην αποσταθεροποίηση της σερβικής επαρχίας με φυσικά και στρατιωτικά μέσα». Προσέθεσε δε ότι η Σερβία δεν μπορεί να πουλήσει το Κοσσυφοπέδιο ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά, ούτε όμως και πρακτικά.

Είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από τις σερβικές θέσεις, το ζήτημα του καθορισμού του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει τη μεγάλη πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με βάση το σχέδιο Αχτισάαρι θα κληθεί να αναλάβει την επιτήρηση της σερβικής επαρχίας μετά την ανεξαρτητοποίησή της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται αποφασισμένη να υιοθετήσει ενιαίο λόγο κατά τη σημερινή και αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Πορτογαλία, αντικείμενο της οποίας θα είναι το πώς θα αντιδράσει η Ε.Ε. σε πιθανή μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Οι Ευρωπαίοι δεν ξεχνούν τα όσα συνέβησαν πριν από 16 χρόνια στη Βαλκανική χερσόνησο και πώς απέτυχαν να ανακόψουν την επέλαση του καταστρεπτικού πολέμου στην περιοχή. «Σήμερα χαρακτηρίζουμε το Κοσσυφοπέδιο ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρώπης», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Λουίς Αμάντο (η Πορτογαλία έχει την προεδρία της Ε.Ε. γι’ αυτό το εξάμηνο ), λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του.

«Το διακύβευμα αυτή τη φορά έχει να κάνει με το σύνολο της βαλκανικής». Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στην πορτογαλική πόλη Βιάνα ντο Καστέλο, όπου ο Γερμανός πρέσβης και ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Βόλφγκανγκ Ισινγκερ θα τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των τελευταίων επαφών του με εκπροσώπους των εμπλεκομένων μερών. Ο κ. Ισινγκερ, πάντως, έχει δηλώσει ότι ισχνές είναι οι προοπτικές εξεύρεσης λύσης.

Η ιδέα της σύμπνοιας και της ενιαίας στάσης διακατέχει και τη συλλογιστική του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ. Σε κοινό με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ άρθρο στη γαλλική εφημερίδα «Μοντ», ο κ. Κουσνέρ δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα της κοινής αμυντικής πολιτικής και της πολιτικής της ασφάλειας. «Οφείλουμε να δείξουμε ότι παρά τις διαφορές μας είμαστε έτοιμοι να παραμείνουμε ενωμένοι για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο και να δώσουμε την ευκαιρία στην Ε.Ε. να παίξει το ρόλο που της πηγαίνει καλύτερα».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να στείλει στο Κοσσυφοπέδιο δύναμη 1.850 ατόμων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της, που θα αναλάβει την εφαρμογή της νομοθεσίας και θα επωμιστεί τα καθήκοντα επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή