ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ

Περισσότεροι Τούρκοι δεν θέλουν ένταξη στην Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ψυχράνθηκαν σημαντικά τα αισθήματα του τουρκικού λαού προς τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ στη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης. Η μελέτη αποδεικνύει μία σταθερά φθίνουσα υποστήριξη της Τουρκίας προς την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. και μία αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή και αμερικανική ηγεσία. Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Τούρκων τάσσεται κατά της ένταξης σε ποσοστό 54%, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 7%. Παράλληλα, το 74% της τουρκικής κοινής γνώμης θεωρεί ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Τζορτζ Μπους και μόλις το 3% εγκρίνει τους χειρισμούς του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

ΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Θερμό επεισόδιο Συρίας – Ισραήλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αρνήθηκε χθες ο Λευκός Οίκος να σχολιάσει τις καταγγελίες της Συρίας ότι το Ισραήλ βομβάρδισε περιοχές της. Η Δαμασκός ισχυρίστηκε χθες ότι άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών, που είχαν νωρίτερα παραβιάσει το συριακό εναέριο χώρο, οξύνοντας εκ νέου τις ήδη τεταμένες σχέσεις με το Τελ Αβίβ. «Εχθρικά ισραηλινά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο μας από τη Μεσόγειο προς βορειοανατολική κατεύθυνση, σπάζοντας το φράγμα του ήχου», ήταν η επίσημη ανακοίνωση του στρατού. Από την πλευρά του το Ισραήλ διέψευσε την εκδοχή περί επίθεσης ισραηλινών αεροσκαφών εναντίον συριακών στόχων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΙΕΡΕΑ

Ενταση σε Σερβία – Μαυροβούνιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στο ναδίρ βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις Σερβίας – Μαυροβουνίου μετά την απαγόρευση εισόδου στη χώρα, που επέβαλε η Ποντγκόριτσα σε Σέρβο ιερέα. Ο ορθόδοξος επίσκοπος Φιλάρετος, ο οποίος κάποτε είχε φωτογραφηθεί με ημιαυτόματο όπλο, κήρυξε απεργία πείνας στα σύνορα για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του Μαυροβουνίου. Ο Σέρβος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Μαυροβούνιο «ημι-κρατίδιο» προκαλώντας την οργή της Ποντγκόριτσα, που απαίτησε συγγνώμη και επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στη σερβική κυβέρνηση. Το Μαυροβούνιο ισχυρίζεται πως ο επίσκοπος συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που καταγγέλλονται ότι υπέθαλψαν εγκληματίες πολέμου, καταζητούμενους από το Δικαστήριο της Χάγης.

ΕΙΧΕ ΑΙΜΑΤΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Εγχείρηση για τη Σ. Γκενσμπούρ

ΠΑΡΙΣΙ. Εγκεφαλική αιμορραγία υπέστη η Γαλλίδα ηθοποιός Σαρλότ Γκενσμπούρ, κόρη του τραγουδιστή Σερζ Γκενσμπούρ και της Αγγλίδας ηθοποιού Τζέιν Μπίρκιν. Η 36χρονη ηθοποιός χειρουργήθηκε επειγόντως χθες, ενώ οι θεράποντες ιατροί της εκτιμούν ότι το αιμάτωμα που προκάλεσε τη βλάβη προκλήθηκε ως αποτέλεσμα ατυχήματος, ενώ έκανε θαλάσσιο σκι πριν από δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ. Η ιατρική ομάδα, που πραγματοποίησε την επέμβαση, ανέφερε χθες ότι η δημοφιλής ηθοποιός θα λάβει σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η γοητευτική Σαρλότ Γκενσμπούρ έχει αποκτήσει σπουδαία φήμη, παρά το νεαρό της ηλικίας της, χάρη στις πολλές κινηματογραφικές εμφανίσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

ΤΟΥΣ ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΕΣ ΑΠΗΓΑΓΕ ΟΜΑΔΑ ΕΝΟΠΛΩΝ

Δώδεκα όμηροι στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Ομάδα ενόπλων απήγαγε χθες 12 Αφγανούς εργαζόμενους σε εταιρεία αποναρκοθέτησης, στα ανατολικά της χώρας. Οι ειδικοί ναρκαλιευτές βρίσκονταν στην επαρχία Πάκτια. «Οι ναρκαλιευτές απήχθησαν, ενώ επέστρεφαν από το χώρο εργασίας τους», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της εταιρείας Afghan Technical Consultants, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της περισυλλογής ναρκών από τα πεδία μαχών του Ανατολικού Αφγανιστάν. Αν και ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι άτυχοι Αφγανοί εργαζόμενοι έπεσαν θύματα της πολιτικής των Ταλιμπάν για απαγωγή ξένων υπηκόων και Αφγανών συνεργατών των δυνάμεων κατοχής. Η μέθοδος αυτή απέδειξε άλλωστε την αποτελεσματικότητά της, με την πρόσφατη υπόθεση των Νοτιοκορεατών ομήρων, που αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η Κορέα φέρεται να πλήρωσε λύτρα στους απαγωγείς τους.

ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ

Επαινοι Μπαρόζο στην Εκκλησία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο επαίνεσε χθες τη συμβολή της Εκκλησίας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. «Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανέκαθεν αναγνώριζε τη συνδρομή των χριστιανικών εκκλησιών, που από την αρχή βοήθησαν και ενεθάρρυναν τη μεγάλη περιπέτεια της ευρωπαϊκής ενοποίησης», είπε ο Μπαρόζο στους συμμετέχοντες στην τρίτη Ευρωπαϊκή Οικουμενική Σύνοδο. Ο Μπαρόζο επαινεί την εκκλησία λίγο μετά την αναγγελία της ευρωπαϊκής επιτροπής ότι θα ερευνήσει κατά πόσο είναι νόμιμες οι φοροαπαλλαγές που χορηγούνται στην ακίνητη περιουσία της καθολικής εκκλησίας.

ΕΒΓΑΛΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ

Ενοχος ο υπαρχηγός της αστυνομίας

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Αντι Χέιμαν, είναι εκείνος που απέκρυπτε στους ανωτέρους του και στην κοινή γνώμη την πληροφορία ότι ο νεαρός που η αστυνομία σκότωσε στον υπόγειο του Λονδίνου, τον Ιούλιο του 2005, ήταν Βραζιλιάνος ηλεκτρολόγος και όχι ισλαμιστής τρομοκράτης. Το πόρισμα της επιτροπής εσωτερικών ερευνών της αστυνομίας κατηγορεί τον αρχηγό, Σερ Ιαν Μπλερ, όχι για απόκρυψη αλλά για άγνοια του τι είχε συμβεί. Μετά το φόνο του Βραζιλιάνου Ντε Μενέζες, ο Σερ Ιαν Μπλερ είχε εμφανιστεί στα μέσα ενημέρωσης και είχε αφήσει βάσιμες υποψίες ότι ο νεκρός ήταν τρομοκράτης. Πολλές ώρες αργότερα, ο υπαρχηγός Χέιμαν είπε ότι ο νεκρός δεν είχε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις της προηγούμενης ημέρας στον υπόγειο του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή