«Ορθώς διαλύσαμε τον ιρακινό στρατό»

«Ορθώς διαλύσαμε τον ιρακινό στρατό»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει παγιωθεί η άποψη πως η απόφαση για τη διάλυση του ιρακινού στρατού ήταν εσφαλμένη και επιπλέον ότι ελήφθη προσωπικά από εμένα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρόκειται για απόφαση που ελήφθη κατόπιν ώριμης σκέψης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ. Οσον αφορά την ίδια την απόφαση, επιμένω ότι ήταν ορθή.

Στις 9 Απριλίου του 2003 -την ημέρα που ο αμερικανικός στρατός κατέλαβε τη Βαγδάτη- οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ είχαν ήδη διαλυθεί. Στις 17 του ίδιου μήνα, ο υπαρχηγός της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, ενημέρωσε εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας από την Ουάσιγκτον ότι «δεν υφίστανται οργανωμένες μονάδες του ιρακινού στρατού». Η εξαφάνιση, λοιπόν, του ιρακινού στρατού κατέστησε ανέφικτη την υλοποίηση οποιουδήποτε προπολεμικού σχεδίου το οποίο προέβλεπε την αξιοποίησή του. Το ερώτημα, λοιπόν ήταν αν η Μεταβατική Αρχή της Συμμαχίας θα επιχειρούσε την ανασυγκρότηση του ιρακινού στρατού ή αν θα δημιουργούσε μια νέα δύναμη εκ του μηδενός. Ο στρατηγός Αμπιζάιντ τάχθηκε υπέρ της δεύτερης λύσης. Παράλληλα, οι λεηλασίες των στρατοπέδων και η διαφαινόμενη άρνηση των σιιτών να καταταγούν καθιστούσε αδύνατη την ανασυγκρότηση του ιρακινού στρατού. Στις 22 Μαΐου του 2003, απέστειλα διά χειρός του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, την πρώτη μου έγγραφη αναφορά προς τον Μπους. Η πορεία της επιχείρησης για τη διάλυση των εναπομεινάντων μπααθικών θεσμών, η οποία προβλεπόταν από το έγγραφο με τίτλο «Οι Βασικές αρχές της πολιτικής για το Ιράκ», το οποίο μου έχει παραδώσει νωρίτερα ο κ. Ράμσφελντ, αποτελούσε κεντρικό σημείο της πρώτης μου αυτής αναφοράς. «Θα επιδιώξω να διαλύσω τους στρατιωτικούς θεσμούς του Σαντάμ Χουσεΐν με κάθε τρόπο», υπογράμμιζα στην αναφορά. Την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος Μπους με διαβεβαίωσε εγγράφως ότι χαίρω της υποστήριξής του.

Η απόφαση για τη διάλυση του ιρακινού στρατού αμφισβητήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2003. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθώ να πιστεύω ότι ορθώς αποφασίσαμε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου ιρακινού στρατού. Οι επαγγελματίες στρατιώτες του Ιράκ αποτελούν την πλέον αποτελεσματική και έμπιστη δύναμη ασφαλείας της χώρας. Στον αντίποδα, η μπααθική αστυνομία, την οποία και ανασυγκροτήσαμε, έχει ήδη αποδειχτεί αναξιόπιστη.

* Ο στρατηγός Πολ Μπρέμερ διετέλεσε επικεφαλής της Μεταβατικής Αρχής των Συμμάχων στο Ιράκ την περίοδο 2003-2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή