«Ναι» στα έμβρυα – χίμαιρες

«Ναι» στα έμβρυα – χίμαιρες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μεγάλη νίκη γιορτάζουν τις τελευταίες ημέρες Βρετανοί ειδικοί στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα καθώς δόθηκε πλέον οριστικά τέλος στον μακροχρόνιο πόλεμο για τη δημιουργία υβριδικών εμβρύων από τα οποία θα συλλεγούν βλαστοκύτταρα για ερευνητικούς σκοπούς. Η κυβερνητική υπηρεσία -που είναι και το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο- έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση της σχετικής έρευνας.

Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας έκρινε πριν από μερικές ημέρες ότι πρέπει να επιτραπεί στους ερευνητές να δημιουργήσουν υβριδικά έμβρυα. Με τα πρόδρομα κύτταρα τα οποία θα συλλέξουν θα μπορέσουν να μελετήσουν χρόνια νοσήματα όπως το Αλτσχάιμερ, τη νόσο Πάρκινσον και τη νόσο των κινητικών νευρώνων και να ανακαλύψουν νέες θεραπευτικές μεθόδους.

Η απόφαση να επιτραπεί η δημιουργία υβριδικών εμβρύων -τα οποία δημιουργούνται εγχύοντας ανθρώπινο DNA σε ένα κενό ζωικό ωάριο- ελήφθη έπειτα από δημόσιο διάλογο διάρκειας τριών μηνών, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες ήταν αδιαμφισβήτητα υπέρ της έρευνας.

Δημοσκόπηση, εξάλλου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου αποκάλυψε ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης αντιτίθεται σε όλες τις μορφές έρευνας σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, ενώ αντιθέτως το 61% υποστήριξε τη δημιουργία των υβριδικών εμβρύων εφόσον αυτά θα μπορούσαν να προάγουν την κατανόηση των μηχανισμών των διαφόρων νοσημάτων που μας ταλαιπωρούν.

Δύο ομάδες επιστημόνων, μία του πανεπιστημίου του Νιούκασλ και μία από το King’s College του Λονδίνου, έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις στην Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας ζητώντας να τους δοθεί έγκριση να δημιουργήσουν έμβρυα χίμαιρες, τα οποία θα είναι κατά 99,9% ανθρώπινα και 0,1% ζωικά. Οι αιτήσεις τους μελετώνται ενδελεχώς από την αρμόδια επιτροπή της Αρχής και η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Ο Στίβεν Μίνγκερ, ο οποίος συντονίζει την ομάδα των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Νιούκασλ, πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα υβρίδια προκειμένου να μελετήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και τη μυϊκή ατροφία της σπονδυλικής στήλης. Η ομάδα του θα εγχύσει δερματικά κύτταρα ασθενών σε ωάρια αγελάδας ή κουνελιού από τα οποία θα έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας και θα επιτρέψει στα έμβρυα που θα προκύψουν να αναπτυχθούν επί μερικές ημέρες μέχρις ότου καταστεί δυνατή η συλλογή βλαστοκυττάρων.

Τα κύτταρα που θα συλλεγούν θα διαθέτουν τα γονίδια που ευθύνονται για την εμφάνιση των νοσημάτων και θα χρησιμοποιηθούν για να εξακριβωθεί με ποιο τρόπο εξελίσσεται η νόσος.

Η ομάδα του Νιούκασλ, από την άλλη, πρόκειται να εμφυτεύσει ανθρώπινα κύτταρα σε κενά ωάρια ζώων για να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο τα ωάρια μετατρέπουν ενήλικα κύτταρα σε πιο βασικές κυτταρικές μονάδες.

Τέλος, στο εγγύς μέλλον αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για έρευνες οι ομάδες του Ιαν Ουίλμουτ, του δημιουργού της Ντόλι, του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου, και του Κρις Σο του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Λονδίνου που θα μελετήσει τη νόσο των κινητικών νευρώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή