Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από αστεροειδή

Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από αστεροειδή

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία τρομακτικής ισχύος σύγκρουση αστεροειδών είναι το αίτιο αφανισμού των δεινοσαύρων πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, αναφέρει η πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την εξαπόλυση τεράστιων ογκόλιθων σε όλο το Ηλιακό Σύστημα. Η μεγάλη «ατυχία» των δεινοσαύρων της προϊστορικής περιόδου ήταν ότι ένα πελώριο κομμάτι κατέπεσε πάνω στη Γη, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Αλλα θραύσματα προσέκρουσαν στη Σελήνη, την Αφροδίτη και τον Αρη, δημιουργώντας τους πιο εντυπωσιακούς τους κρατήρες, αναφέρει η ομάδα από τις ΗΠΑ και την Τσεχία που υπογράφει τη μελέτη. Πολλές έρευνες υποδεικνύουν ότι οι προσκρούσεις αστεροειδών στη Γη αυξήθηκαν τα τελευταία 100 ώς 200 εκατομμύρια χρόνια.

Ο δρ Μπότκε και οι συνεργάτες του, κάνοντας χρήση προτύπων ηλεκτρονικού υπολογιστή, υποστηρίζουν ότι η αύξηση των προσκρούσεων οφείλεται σε μία καταστροφική θραύση ενός ογκόλιθου διαμέτρου 170 χλμ. στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια. Ο κατακερματισμός του ουράνιου σώματος προκλήθηκε από τη σύγκρουσή του με ένα διαστημικό σώμα με τον μισό του όγκο. Δημιουργήθηκαν χιλιάδες θραύσματα, η οικογένεια Μπαπτιστίνα, που είναι ορατά ακόμα και σήμερα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν με κομπιούτερ την εξέλιξη αυτών των ουράνιων σωμάτων και κατέληξαν ότι πολλά μέλη της οικογενείας Μπαπτιστίνα έχουν χαθεί στο εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα. Η ανάλυση υποδεικνύει ότι ένα μεγάλο θραύσμα, αποτέλεσμα της σύγκρουσης, δημιούργησε τον κρατήρα Τσικξουλούμπ στη Χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο κρατήρας αυτός συνδέεται άρρηκτα με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Επίσης, η χημική ανάλυση υλικού που βρέθηκε στο εσωτερικό του κρατήρα στο Γιουκατάν συνδέει το αίτιο που προκάλεσε τη δημιουργία του με τα πετρώματα που ανιχνεύονται στα μέλη της οικογένειας Μπαπτιστίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή