Οργή για τον «ιστορικό της Τουρκίας»

Οργή για τον «ιστορικό της Τουρκίας»

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατέσσερα χρόνια παραμένει ο Γιουσούφ Χαλάτσογλου στην προεδρία του Τουρκικού Οργανισμού Ιστορίας (ΤΤΚ). Ο ΤΤΚ υπάγεται στην πρωθυπουργία και σκοπό έχει την κατήχηση στην κρατική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, αλλά και τον προπαγανδισμό αυτής μέσω των τουρκικών λόμπι στο εξωτερικό. Επί δεκατέσσερα χρόνια ο εθνικιστής Χαλάτσογλου, γνωστός και ως «ο ιστορικός του κράτους», παραμένει στην επικαιρότητα με σκληρές επιθέσεις του κατά των φιλελεύθερων Τούρκων διανοουμένων, πολιτικές παρεμβάσεις και εξωφρενικούς ισχυρισμούς επί ιστορικών γεγονότων, που σύμφωνα με μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αποπνέουν φασιστική νοοτροπία. Επί δεκατέσσερα χρόνια δέχεται τα πυρά των σκεπτόμενων Τούρκων, αλλά παραμένει στη θέση του.

Το φαινόμενο της παράτασης της θητείας του Χαλάτσογλου έχει προκαλέσει απορία στον Τύπο. Επί δεκατρία χρόνια, πρωθυπουργική απόφαση παρατείνει τη θητεία του «για ένα ακόμη» έτος…

Πρόσφατες δηλώσεις του όμως περί της εθνικής καταγωγής των Κούρδων φαίνεται ότι ξεχείλισαν το ποτήρι. Η φιλελεύθερη Ραντικάλ κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «ας φύγει πια αυτός ο άνθρωπος», εκφράζοντας το αίτημα ολοένα και περισσότερων οργανώσεων και διανοουμένων. Στο πλαίσιο ιστορικού συνεδρίου, ο Χαλάτσογλου ισχυρίστηκε ότι το 30% όσων σουνιτών ισχυρίζονται πως είναι Κούρδοι έχει τουρκμενική καταγωγή, ενώ σχεδόν όλοι οι Κούρδοι που ακολουθούν την αλεβιτική εκδοχή του Ισλάμ έχουν αρμενικές ρίζες.

Οι τελευταίοι είναι Αρμένιοι που αλλαξοπίστησαν κατά τη διάρκεια «της εκτόπισης» του 1915 (της Αρμενικής Γενοκτονίας), προφανώς για να γλιτώσουν τις σφαγές, παραδέχθηκε. Ο «ιστορικός του κράτους», απηχώντας θέσεις του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), θέλησε να συνδέσει τους εξισλαμισθέντες Αρμενίους με το ΡΚΚ. «Πολλοί από τους Αρμενίους που υιοθέτησαν την κουρδο-αλεβιτική ταυτότητα δεν είναι ειλικρινείς. Είναι γνωστό ότι προσπαθούν να ιδρύσουν εκκλησία. Για παράδειγμα, κάποια στελέχη του ΡΚΚ δεν έχουν κάνει περιτομή(!) Πρέπει να προσέξει κανείς από πού εκκινεί η τρομοκρατία. Το 1936-7 το κράτος κατέγραψε αυτούς τους αλλαξοπιστήσαντες Αρμενίους».

Ο Χαλάτσογλου δήλωσε ότι κατέχει λίστα με τα ονόματά τους, την οποία και δεν δημοσιεύει για να μη θίξει τα συμφέροντα των εκεί αναφερομένων. Ισχυρίσθηκε πως την πλειοψηφία των στελεχών του ΡΚΚ αποτελούν εξισλαμισθέντες Αρμένιοι, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν κατηγορεί» (sic) όλους τους Κούρδους Αλεβίτες ότι έχουν αρμενική καταγωγή.

Ο Χαλάτσογλου για πολλοστή φορά απέδειξε τις δικές του καταβολές στην ακροδεξιά, αλλά και την πρόσδεση από τον ΤΤΚ της δήθεν ιστορικής μελέτης στις πολιτικές επιδιώξεις του «βαθέος κράτους». Οι δηλώσεις του θυμίζουν την περίφημη αποστροφή της Μεράλ Ακσενέρ, άλλοτε υπουργού Εσωτερικών της Τανσού Τσιλέρ, ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι «Αρμενόσπορος». Η Ακσενέρ είχε εγκαταλείψει το Κόμμα του Ορθού Δρόμου για να προσχωρήσει στο ΜΗΡ. Τις δηλώσεις ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Τουρκίας, αριστερών διανοουμένων και οργανώσεων των Αλεβιτών. Αρμένιοι της Πόλης ζήτησαν, με επιστολή τους στον Τύπο, από το Χαλάτσογλου να δημοσιεύσει την περίφημη λίστα, επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τη σύνδεση από τον ιστορικό της κοινότητάς τους με το ΡΚΚ. Παρόμοιο αίτημα διατυπώνεται και από καθηγητές ιστορίας και οργανώσεις ιστορικών, που απορούν με το γεγονός ότι το ΤΤΚ απολαύει αποκλειστικής πρόσβασης σε σημαντικά αρχεία του κράτους. Το ζήτημα μετεφέρθη στην Εθνοσυνέλευση, όπου ο πρόεδρος του αριστερού κόμματος ΟDΡ Ουφούκ Ουράς αιτήθηκε την απομάκρυνση του Χαλάτσογλου από τη θέση του, ενώ ζήτησε από τον Ερντογάν να πληροφορήσει το σώμα με ποιο σκοπό καταρτίσθηκε η περίφημη λίστα των εξισλαμισθέντων Αρμενίων.

Αγωγές Αλεβιτών

Τρεις ενώσεις Αλεβιτών έχουν ήδη εγείρει αγωγές κατά του Χαλάτσογλου, επικαλούμενες ρατσιστική επίθεση εναντίον των μελών τους. Ειρωνευόμενος τον ισχυρισμό του Χαλάτσογλου ότι 30% των Σουνιτών Κούρδων έχουν Τουρκική καταγωγή, ο γνωστός αριστερός διανοούμενος Μπασκίν Οράν είπε πως ο Χαλάτσογλου σύντομα θα αποδείξει πως και ο Αδάμ και η Εύα ήταν Τούρκοι.

Ο Χαλάτσογλου έγινε διεθνώς γνωστός όταν ελβετική εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον του για λόγο του στην Ελβετία όπου αρνούνταν την Αρμενική Γενοκτονία. Αποκάλεσε τον Ορχάν Παμούκ «πράκτορα ξένων συμφερόντων» την επαύριο της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενθυμούμενος ότι ο Παμούκ είχε δηλώσει το 2005 ότι «σκοτώσαμε 1.000.000 Αρμενίους και 30.000 Κούρδους». Ο Χαλάτσογλου έχει ανοίξει πολεμική με όλους όσοι δεν ασπάζονται την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας και τη θέση του κράτους ότι γενοκτονία έπραξαν οι Αρμένιοι κατά των Τούρκων, αποκαλώντας τους «προδότες», «αγράμματους» και «δήθεν διανοουμένους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή