Στο (γυμνασμένο) μυαλό της Νικόλ Κίντμαν

Στο (γυμνασμένο) μυαλό της Νικόλ Κίντμαν

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιχνίδια του μυαλού… Για όσους ενοχοποιούν τα βίντεο γκέιμ, με το σκεπτικό ότι αποβλακώνονται μικροί και μεγάλοι, η είδηση ότι γεννιέται μια νέα γενιά ηλεκτρονικών παιχνιδιών που είναι φτιαγμένα αποκλειστικά για την εκγύμναση του εγκεφάλου, θα πρέπει να μας βάλει τουλάχιστον σε σκέψη. Μία από τους σημαντικότερες επιστήμονες της Μεγάλης Βρετανίας συνδέει το όνομά της τώρα με αυτό της Νικόλ Κίντμαν, η οποία δηλώνει φανατική οπαδός των mind games, όπως είναι γνωστά διεθνώς, βάζοντας σταρ να διαφημίζουν οικειοθελώς παιχνίδια που σχεδιάστηκαν για να γυμνάζουν το μυαλό μας. Σαν να μην έφτανε, δηλαδή, η τυραννία του γυμναστηρίου, τώρα θα πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας και τη ρουτίνα της καλής φυσικής κατάστασης του μυαλού μας.

Αρκεί να δούμε τα εικονίδια για το πώς λειτουργεί ένα εγκεφαλικό, ηλεκτρονικό παιχνίδια για να πειστούμε. Μία από τις ασκήσεις έχει ένα έργο του Πικάσο, για να γυμνάσουμε την οπτική μας μνήμη καθώς καλούμαστε να απομνημονεύσουμε ένα έργο και να απαντήσουμε μετά σε σχετικές ερωτήσεις. Το καλό με το γυμναστήριο του… μυαλού είναι ότι μπορούμε τουλάχιστον να «ιδρώσουμε» από την πολυθρόνα μας, άντε από τον καναπέ. Αρκεί να έχει κανείς πρόσβαση σε μία οθόνη.

Δεν έχει σημασία η ηλικία μας. To τελευταίο πρόγραμμα έχει τίτλο Μindfit ή μυαλό σε φόρμα και πρόκειται να λανσαριστεί πολύ σύντομα στην Αγγλία, από την βαρώνη Σούζαν Γκρίνφιλντ. Κυκλοφορούν όμως ήδη στο εμπόριο τίτλοι όπως το IQ Academy και το Anagrammatic. Το ολοκαίνουργιο, πάντως, Mindfit υπόσχεται ασκήσεις τέχνης, όπως αυτή με τον Πικάσο, είναι βασισμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, και οι δημιουργοί του λένε πως πίσω από τη συλλογή των παιχνιδιών που μπορεί ο καθένας από εμάς να επιλέξει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, κρύβεται ο ιδανικός τρόπος, προκειμένου να καθυστερήσουμε τα σημάδια της γήρανσης του μυαλού μας.

Εχουν και ντοκουμέντα γι’ αυτά που υποστηρίζουν, έχοντας ως αποδεικτικά στοιχεία 121 εθελοντές στο Ισραήλ, ηλικίας 50 και πάνω. Ο Μπρους Ρόμπινσον, υπεύθυνος της εταιρείας MindWeaver που έφτιαξε το παιχνίδι, λέει ότι οι διαφορετικές ασκήσεις έχουν ως στόχο διαφορετικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου, την οπτική εγρήγορση, τη μνήμη, τη συγκέντρωση. «Είναι σαν να χρησιμοποιείς όλα τα μηχανήματα ενός γυμναστηρίου με τη βοήθεια ενός προσωπικού γυμναστή που ελέγχει την απόδοσή σου καθημερινά». Ηδη τα πρώτα παιχνίδια που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, φτιαγμένα για το μυαλό τους μόνο, έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Η 69χρονη Ολίβια Ντόραν αφιερώνει 45 λεπτά της ημέρας σε… βαράκια για φρύδια. «Η ηλικία του μυαλού μου όταν ξεκίνησα ήταν 75 χρόνων και είχα πάθει σοκ αρχικά. Ομως, τώρα έχω κατέβει στα 27 και είμαι περήφανη γι’ αυτό. Δεν πρέπει να επαναπαύεσαι. Η ηλικία αλλάζει διαρκώς. Εγώ πάντως θυμάμαι όλα τα τραγούδια που ακούω καθημερινά στο ραδιόφωνο.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή