Σύνοδος ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για Ευρωσύνταγμα

Σύνοδος ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για Ευρωσύνταγμα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι φεύγει και η Ευρώπη επιστρέφει, στρέφοντας και πάλι το βλέμμα της στο προσφιλές της όλα αυτά τα τελευταία χρόνια θέμα: τη νέα Συνθήκη που θα αντικαταστήσει το ατυχήσαν Σύνταγμα της Ενωσης.

Στην Πορτογαλία, στη Βιάνα Ντο Καστέλο οι υπουργοί Εξωτερικών επρόκειτο να εξετάσουν αργά χθες την κατάσταση για την έγκριση του νέου κειμένου Συνθήκης που εκπονήθηκε τον Ιούνιο. Αντικείμενο της συζήτησης είναι η επιβεβαίωση του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, που προβλέπει την οριστικοποίηση του κειμένου τον ερχόμενο μήνα, όμως πραγματική ελπίδα των συγκεντρωθέντων είναι ότι η προεκλογική Πολωνία των διδύμων Κατζίνσκι δεν θα τινάξει στον αέρα, όπως παγίως απειλεί να πράξει, τη διαδικασία, επικαλούμενη τη μία ή άλλη εξαπάτηση ή ταπείνωσή της.

Αν τελικά η Βαρσοβία συμβιβαστεί με τα συμπεφωνημένα τον Ιούνιο, το κείμενο θα εγκριθεί τον ερχόμενο μήνα πριν υποβληθεί στη διαδικασία των επικυρώσεων από τα κράτη-μέλη, χωρίς, αυτή τη φορά, το σφάλμα των δημοψηφισμάτων εκτός από τις χώρες στις οποίες θεωρείται συνταγματικά αναπόφευκτο όπως η Δανία ή η Ιρλανδία.

Το βασικό περίγραμμα του κειμένου, που δεν είναι παρά μια ελαφρά παραλλαγή του παρ’ ολίγον Συντάγματος, συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όμως η Πολωνία κατά καιρούς επανέρχεται δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι εξαπατήθηκε στη σύνοδο κορυφής του μηνός εκείνου και απαιτώντας επανεξέταση του ενός διαμφισβητούμενου στοιχείου που είναι και το ουσιαστικότερο, η μέθοδος λήψης αποφάσεων στο συμβούλιο υπουργών.

Πιο άμεσο όμως από τον διαρκή εφιάλτη του Συντάγματος είναι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή