Τρία εκατ. πειράματα με ζώα στη Βρετανία

Τρία εκατ. πειράματα με ζώα στη Βρετανία

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βρετανία διεξάγονται πολλά περισσότερα πειράματα σε ζώα από όσα θα περίμενε κανείς να διεξάγονται σε μια χώρα που αγαπάει τα ζώα: περίπου τρία εκατομμύρια τον χρόνο. Στις ΗΠΑ φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται λιγότερα πειραματόζωα, περίπου 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αλλά αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια.

Σε αντίθεση με τη Βρετανία, στις ΗΠΑ αρουραίοι και ποντικοί δεν θεωρούνται πειραματόζωα. Ακόμη λιγότερα στοιχεία υπάρχουν για την Ιαπωνία και την Κίνα. Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα γίνονταν πειράματα σε ζώα. Είναι ακριβά και αμφίβολης επιστημονικής αξίας, αφού διαφορετικά είδη συχνά αντιδρούν διαφορετικά στην ίδια διαδικασία. Γι’ αυτό και πολλοί ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους να περιορίσουν τον αριθμό πειραμάτων σε ζώα και να τα καταστήσουν περισσότερο αποτελεσματικά.

Η προσπάθεια αποδίδει περισσότερους καρπούς σε ορισμένους τύπους πειραμάτων όπως φάνηκε στο έκτο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Χρήση των Ζώων στην Επιστήμη και τις Εναλλακτικές Λύσεις που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Τόκιο. Το σημαντικότερο, όπως φάνηκε, είναι ότι τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ο αριθμός των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με 30 χρόνια πριν, τουλάχιστον σε όσες χώρες κρατούν στοιχεία.

Επίσης, υπάρχει και μια στροφή σε διαφορετικά πειραματόζωα. Αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο σήμερα είναι τρωκτικά και όχι σκυλιά, γάτες, κουνέλια και πίθηκοι. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα πειράματα αφορούν τη δοκιμή νέων φαρμάκων και όχι τη δοκιμή κοσμητικών, τοξικών ουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή