Αποχρωσεις

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάτε στη Νέα Υόρκη

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, είναι, μαθαίνουμε, αποφασισμένος να επαναφέρει στη διάσημη πόλη του τους «απολεσθέντες» τουρίστες της. Ολους εκείνους, οι οποίοι για τον άλφα ή τον βήτα λόγο ματαίωσαν ή επιμένουν να αναστέλλουν τα σχέδιά τους να την επισκεφθούν. Είτε ως αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν εκεί, την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου, είτε ενδεχομένως για όλα όσα την ακολούθησαν: τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τους διαρκείς και ενοχλητικούς ελέγχους, τον εναπομείναντα φόβο ότι όλο και κάτι μπορεί να συμβεί και γιατί όχι την επιφυλακτικότητα των κατοίκων της. Για τον σκοπό αυτό, ο κ. Μπλούμπεργκ δεν φείδεται χρημάτων. Η σχετική καμπάνια, αξίας 5,7 εκατ. δολαρίων, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Εχοντας εξασφαλίσει τη συνδρομή διασημοτήτων, όπως ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ή η Τζουλιάν Μουρ, οι οποίοι αναλαμβάνουν να «καθοδηγήσουν» τον επισκέπτη στα ενδότερα της πόλης τους, ο Μπλούμπεργκ εναποθέτει πολλά στους ίδιους τους Νεοϋορκέζους. Θεωρεί ότι ήταν πάντα φιλικοί και φιλόξενοι, κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μάθουν κι όσοι δεν ξέρουν. Γι’ αυτό άλλωστε και η καμπάνια του φέρει τον εύλογο τίτλο «Απλώς Ρώτα τους Ντόπιους». Αυτοί θα σε καθοδηγήσουν παντού. Αλλωστε πώς λέει και το δικό μας γνωμικό; «Ρωτώντας, πας στην Πόλη».

Περί φιλιού

Αμερικανοί ερευνητές ήλθαν να επιβεβαιώσουν αυτό, που για τους περισσότερους ήταν ήδη γνωστό: ότι δηλαδή, οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο ερωτικό φιλί απ’ ό,τι οι άνδρες, οι οποίοι κατά κανόνα το βλέπουν ως εφαλτήριο για το επικείμενο σεξ. Η έρευνα που διενήργησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή χιλίων φοιτητών, έδειξε και άλλα ενδιαφέροντα, αν και επίσης γνωστά εκ πείρας: όπως για παράδειγμα ότι οι άνδρες είναι λιγότερο επιλεκτικοί ως προς το αντικείμενο του πόθου τους, είναι πρόθυμοι να έλθουν σε σεξουαλική επαφή χωρίς την προϋπόθεση του φιλιού, ενώ μπορούν να φιλήσουν μια γυναίκα χωρίς απαραιτήτως να τη βρίσκουν και ελκυστική, ακόμη κι όταν δεν προσφέρει φιλιά της αρεσκείας τους. Οι γυναίκες, από την άλλη, δίνουν μεγάλη σημασία στο φιλί, κι όχι μόνο στην αρχή της σχέσης. Γι’ αυτές, λένε οι ειδικοί, η σημασία παραμένει μεγάλη, καθόλη τη διάρκεια μιας σχέσης, κάτι το οποίο δεν ισχύει με τους άνδρες, καθώς αδιαφορούν για τα φιλιά με το πέρασμα του χρόνου.

Απειλές δηλητήριο

«Δηλητηριώδη» επίδραση στα σοσιαλιστικά ιδεώδη έχουν το ποτό, το σεξ και το χρήμα, από τα οποία κάλεσε τους στρατιώτες του να απέχουν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ ΙΙ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν διαφυγόντες από τη χώρα, οι οποίοι ζουν σήμερα στη Νότια Κορέα. Αν και θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι όλα αυτά λέγονται εκ του πονηρού, εν τούτοις εκείνοι ισχυρίζονται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Κιμ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο καλεί τα στρατευμένα νιάτα να μείνουν μακριά απ’ όλα αυτά τα… δηλητηριώδη πράγματα, τα οποία κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ιμπεριαλιστικός εχθρός για να τους στρέψει εναντίον του καθεστώτος. Το χειρότερο από τα τρία παραπάνω «κακά» είναι κατά τα φαινόμενα το χρήμα, αφού σύμφωνα με την ίδια «ντιρεκτίβα», αυτό μπορεί «να κάνει τον άνθρωπο ανήμπορο να διακρίνει τη χώρα, τους συμπολίτες του, το κόμμα και την επανάσταση». Οσο για το σεξ, αυτό «όπως αποδεικνύει η ιστορία μπορεί κάλλιστα να μετατρέψει έναν στρατιώτη σε προδότη». Το ποτό, πάλι, φαίνεται να έχει τις μικρότερες συνέπειες, οπότε κι όσοι νιώθουν αδύναμοι να αντεπεξέλθουν στα δύο προηγούμενα «κακά», θα μπορούσαν ίσως να παρηγορηθούν μ’ αυτό.

Δωρεά μαλλιών

Είναι τόσα πολλά κι εσχάτως τόσο συχνά τα δεινά του σύγχρονου κόσμου, ώστε εύκολα θα μπορούσε να εικάσει κάποιος, και σε ορισμένες περιπτώσεις όντως συμβαίνει, ότι οι άνθρωποι δεν συγκινούνται πια, αδιαφορούν για τη δυστυχία του συνανθρώπου τους. Κι όμως, τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Ενα πρώτο, άμεσο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η ανταπόκριση του κοινού, εντός και εκτός της χώρας μας, για τους πυροπαθείς και τις κατεστραμμένες περιοχές από τις αδυσώπητες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Ενα άλλο, για το οποίο διαβάσαμε στη «New York Times», είναι η αποφασιστικότητα με την οποία νεαρά κορίτσια και αγόρια προσφέρουν τα μαλλιά τους, προκειμένου να γίνουν περούκες στα κεφάλια παιδιών και γυναικών καρκινοπαθών. Στις ΗΠΑ δραστηριοποιούνται ήδη τέσσερις μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, με γνωστότερη τις «Μπούκλες της Αγάπης» (Locks of Love), όπου μπορεί κάποιος να καταθέσει την κόμη του, προκειμένου αυτή να σκεπάσει το γυμνό κεφαλάκι ενός άρρωστου παιδιού με καρκίνο, αλωπεκίαση ή άλλη ασθένεια, που μπορεί να προκαλεί απώλεια μαλλιών. Κι αυτή η χαρά της προσφοράς είναι άμεση και ουσιαστική.

Το σεξ στην κινεζική ΤV

Η Κίνα, πάλι, αν και σε διαφορετικό επίπεδο σοσιαλισμού, επιμένει να κάνει «πόλεμο» στην ξενόφερτη σεξουαλική διαφήμιση, την οποία απέκλεισε από τη δημόσια τηλεόραση. «Ασεμνες και προσβλητικές» εικόνες απαγορεύονται διά ροπάλου από τις τηλεοπτικές οθόνες, με απόφαση του αρμόδιου ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου. Η σχετική απαγόρευση δεν αφορά αποκλειστικά στη γυμνή σάρκα, αλλά σε κάθε έκφανση σεξουαλικότητας, η οποία απειλεί να προσβάλει την κοινή γνώμη και τις σοσιαλιστικές αξίες της. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφορμή για την απαγόρευση αποτέλεσε «ριάλιτι» με πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και προβολή επεμβάσεων αλλαγής φύλου. Δεν έχουν και εντελώς άδικο, δηλαδή, ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι το σεξ αποτελεί τη συνταγή «passe-partout», στα δυτικά Μέσα, στο πρότυπο των οποίων κινείται η κινεζική τηλεόραση, υπό τα νέα δεδομένα. Ασχέτως αν οι αρμόδιες κινεζικές αρχές έχουν άλλα κατά νου και άλλα προσδοκούν να αποτρέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή