TRAVEL: 36 ώρες στη Σεβίλλη του φλαμένκο και της ρέγκε

TRAVEL: 36 ώρες στη Σεβίλλη του φλαμένκο και της ρέγκε

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σεβίλλη είναι η πιο λαμπερή πόλη της Ισπανίας. Ως πρώην πρωτεύουσα των Μαυριτανών, οι δρόμοι της είναι γεμάτοι εκπληκτικά δείγματα χριστιανικής και μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής. Αντίθετα από άλλες πόλεις της Ισπανίας, η Σεβίλλη αντιστάθηκε στον πειρασμό να μετατρέψει τις πλακόστρωτες αυλές και τους στενούς μεσαιωνικούς της δρόμους, σε προορισμούς για μοδάτους τουρίστες. Οι χορεύτριες του φλαμένκο, οι τσιγγάνοι καλλιτέχνες δρόμου και οι ανδαλουσιάνοι καουμπόηδες με τα πλατύγυρα καπέλα μπολερό, συνεχίζουν να συχνάζουν στα σοκάκια και τις πανάρχαιες πλατείες. Τις ζεστές νύχτες, γιορτές μπορούν να ξεσπάσουν απρόοπτα, γύρω από μπουκάλια κόκκινο κρασί. Πρόκειται για ένα μεταδοτικό θέατρο δρόμου, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετάσχουν.

Παρασκευή 5 μ.μ. Ντυθείτε καλά (γι’ αυτόν)Β>

Για να μπείτε άμεσα στην ατμόσφαιρα της Σεβίλλης, ντυθείτε ανάλογα. Μη χάσετε το χρόνο σας με τα πλαστικά αξεσουάρ (βεντάλιες και πλαστικά ρόδα), που πωλούνται στους υπαίθριους πάγκους γύρω από τον καθεδρικό ναό της πόλης. Θα βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε στα καταστήματα γύρω από την πλατεία Αλφάλφα. Οι άνδρες θα κάνουν καλά να παρακάμψουν το στυλ «ταυρομάχος», επιλέγοντας το κομψό κοστούμι ιππασίας της Ανδαλουσίας. Στο κατάστημα Antonio Garcia θα βρείτε εξαιρετικά δείγματα ρούχων ιππασίας.

6 μ.μ. Ντυθείτε καλά (γι’ αυτήν)Β>

Μιμηθείτε την τσιγγάνα πρωταγωνίστρια της Κάρμεν. Ξοδέψτε κάτι παραπάνω για αυθεντικό φόρεμα φλαμένκο στο Taller de Diseno. Αγαπημένο κατάστημα των νεαρών πρωταγωνιστριών του φλαμένκο, η μπουτίκ διαθέτει φορέματα πουά, με ρίγες ή σε λαμπερά χρωματιστά μοτίβα. Οσο πιο περίτεχνες οι δαντέλες, τόσο πιο ακριβό θα είναι και το φόρεμα.

10 μ.μ. Τελευταία παράστασηΒ>

Η Σεβίλλη είναι γεμάτη τουριστικά φλαμένκο μπαρ. Οι ρέκτες του παραδοσιακού χορού της Ανδαλουσίας σπεύδουν, όμως, μόνο στο La Carboneria. Το μπαρ στεγάζεται σε παλιά καρβουναποθήκη, ενώ η ευρύχωρη αυτοσχέδια αίθουσα διαθέτει μεγάλους πάγκους και μικρή σκηνή, όπου μακρυμάλληδες κιθαρίστες και χορευτές δίνουν αυθόρμητες παραστάσεις μέχρι πολύ αργά μέσα στη νύχτα. Το πλήθος φοιτητών και φανατικών του φλαμένκο γεμίζει ασφυκτικά τον οικείο χώρο.

Σάββατο 11 π.μ. Μαυριτανικά πλακάκιαΒ>

Αν αναρωτιέστε πού μπορείτε να βρείτε περίτεχνα σχεδιασμένα πλακάκια -σαν κι αυτά που διακοσμούν μεγάλο μέρος της πόλης- κατεβείτε προς την Τριάνα, την παλιά τσιγγάνικη συνοικία στην ανατολική όχθη του ποταμού Γουαδαλκιβίρ. Οι δρόμοι της συνοικίας είναι γεμάτοι καταστήματα κεραμικής. Στην Ceramica Santa Ana θα βρείτε βιοτεχνία, δίπλα ακριβώς στην έκθεση, αλλά και εκπληκτική ποικιλία νιπτήρων ζωγραφισμένων στο χέρι, πιατικών και πλακιδίων, που ξεκινούν από τα απλά μαυριτανικά γεωμετρικά σχέδια για να καταλήξουν σε μοτίβα αγίων ή βασιλικών θυρεών.

4.30 μ.μ. Φλαμένκο για αρχάριουςΒ>

Ακολουθήστε τους λάτρεις του φλαμένκο στην έπαυλη του 18ου αιώνα, που στεγάζει το Μουσείο ντελ Μπάιλε Φλαμένκο. Το μουσείο, που έχει ηλικία μόλις ενός έτους, διευθύνεται από τη διάσημη χορεύτρια Κριστίνα Χόγιος και γιορτάζει κάθε έκφανση της τέχνης του φλαμένκο, με τρεις ορόφους μόνιμων εκθέσεων, φωτογραφικού αρχειακού υλικού και κοστουμιών. Ακόμη καλύτερα: καθίστε στην αυλή και παρακολουθήστε κρυφά τα μαθήματα φλαμένκο στο ισόγειο.

8.30 μ.μ. Ελ Μπούλι λάιτΒ>

Ο διάσημος σεφ Φεράν Αντρία του εστιατορίου Ελ Μπούλι, διαθέτει και λιγότερο διάσημο «παράρτημα», σε απόσταση 25 λεπτών με ταξί από το κέντρο της πόλης. Κρυμμένο πίσω από την πύλη υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, του Hacienda Benazuza, το εστιατόριο προσφέρει εξαίρετο μενού 24 πιάτων – μεζέδων, που περιλαμβάνουν καραμελωμένα αυγά ορτυκιού και σούπα ελιάς.

11 μ.μ. Συναγερμός νέας γειτονιάςΒ>

Ψάχνετε τη μοδάτη νεολαία της πόλης; Τα τελευταία πέντε χρόνια, μαζεύονται στη συνοικία Αλαμέδα ντε Ερκούλες, βόρεια του κέντρου. Κατευθυνθείτε στην πλατεία, κάτω από το άγαλμα του Ηρακλή, για να βρείτε μουσικούς, καλλιτέχνες και φοιτητές να κατακλύζουν τα δεκάδες καινούργια καφέ και μπαρ της περιοχής.

Κυριακή 12 μεσημέρι. Αδειο σπίτιΒ>

Ο κυριότερος τουριστικός προορισμός της Σεβίλλης είναι ο καθεδρικός ναός, το γιγάντιο γοτθικό αριστούργημα, όπου φέρεται να είναι θαμμένος ο Χριστόφορος Κολόμβος, αλλά και το Αλκαζάρ, το βασιλικό ανάκτορο και εξαίρετο δείγμα ρυθμού Μουντεχάρ, του υβριδίου μαυριτανικών και χριστιανικών αρχιτεκτονικών ρυθμών, που γνώρισε μεγάλη ακμή μεταξύ 12ου και 16ου αιώνα. Για μία λιγότερο πολυσύχναστη εναλλακτική λύση, επισκεφθείτε την Κάθα ντε Πιλάτος. Το ανάκτορο του 16ου αιώνα, σε ρυθμό Μουντεχάρ, είναι μεγάλης αισθητικής αξίας, χάρη στους κρεμαστούς κήπους και τα περίτεχνα διακοσμημένα ταβάνια του.

2. μ.μ. Βόλτα στο μέλλονΒ>

Η Σεβίλλη δεν είναι, όμως, μόνο μία αρχαία πόλη. Η δημαρχία εξασφάλισε τα τελευταία χρόνια τις υπηρεσίες διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνων, όπως η Ζάχα Χαντίντ και ο σερ Νόρμαν Φόστερ, αλλά και του Σαντιάγο Καλατράβα, για να προσθέσουν μία νότα μοντερνισμού στους μεσαιωνικούς δρόμους της. Για μία καλή εικόνα των νέων αρχιτεκτονημάτων, περπατήστε γύρω από το μοντέρνο κτιριακό συγκρότημα Μετροπόλ Παρασόλ. Ο Βερολινέζος αρχιτέκτονας Γιούργκεν Μάγιερ κατασκευάζει εκεί γιγάντιο ικρίωμα, που μοιάζει με βάφλα, πάνω από την παλιά αγορά και τα ρωμαϊκά ερείπια που βρέθηκαν εκεί.

Χρήσιμες πληροφορίεςΒ>

Ξενοδοχεία:

Στην κορυφή του τιμοκαταλόγου θα βρείτε το Hospes las Casas del Rey de Baeza (Calle Santiago 2, www.fuenso.com)

Για να νιώσετε σαν να ανήκετε στη σεβιλλιάνικη αριστοκρατία, μείνετε στο Casa No. 7 (Virgenes 7, www.casanumero7.com)

Διευθύνσεις:

Αntonio Garcia (Alcaierla 25)

Taller de Diseno (Calle de Luchana 6)

El Riconcillo (Gerona 40)

La Carboneria (Calle Levies 18)

Ceramica Santa Ana (San Jorge 31)

La Cucana (Calle de Betis 9)

Museo del Baile Flamenco (www.flamencomuseum.com)

Hacienda Benazuza (41800 Sanlucar la Mayor, www.elbullihotel.com)

Taberna del Corto Maltes (Alameda de Hercules 66)

Casa del Pilatos (plaza del Pilatos)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή